...
TRENUTNO18:00 - 00:00Music Mix by Bea

Kultura / Film

Spoj dve kulture kroz film

05.11.2019.

Japansko srpski festival filma šesti put je ove godine u Beogradu spojio te dve kulture, a potom je, po prvi put, ovaj festival održan i u Novom Sadu. Tema "Stvaraoci i dela" okupila je veliki broj mladih režisera, a za posetioce su, pored filmova, bile pripremljene radionice i tribine o japanskoj kulturi. 

.

Više o ovoj temi možete poslušati u studentskoj emisiji Pokretač


Japansko srpski festival filma je jedinstven po multikulturnom sadržaju, sa akcentom na film i paralelnim projekcijama u Japanu i Srbiji. On predstavlja poligon razmene i kulturne saradnje između ove dve zemlje. Svake godine stručni žiri renomiranih japanskih i srpskih predstavnika iz filmske industrije odlučuje ko će dobiti nagrade: u kategoriji najbolji japanski film nagradu dodeljuje srpski žiri, najbolji srpski film bira japanski žiri, dok će najbolji film odabrati oba žirija. Jelena Todorović iz organizacije festivala kaže da se ova godina razlikuje od prethodnih po tome što su uveli novu kategoriju, pod nazivom JSFF International.

"Ono što mi želimo je da zbližimo dve kulture. To radimo na jedan zanimljiv način - svake godine damo različitu temu i onda i srpska i japanska strana imaju zadatak da daju odgovor na nju. Publika može na taj način da vidi koje su to razlike, a koje su sličnosti. Takođe, ove godine smo uveli jednu novu kategoriju, a to je JSFF international. Ne dobijamo samo filmove iz Japana, već i ostalih svetskih zemlja, iz Kine, Francuske, Britanije. Uglavnom su animirani, čini mi se da ih  ljudi više traže, to je nekako asocijacija na Japan - animirani filmovi", rekla je Jelena za Oradio. 

jsff jpg

Pitali smo i posetioce zašto su došli baš na ovaj događaj. Većina se slaže u tome da su došli zbog upoznavanje druge kulture, ali ima i onih koje je specifični deo festivala privukao da ga posete.

"Došla sam zbog interesovanja buto plesom i samim tim kad sam videla da nastupa Marko Nektan u Svilari, zaintrigiralo me da vidim kako radi", rekla je jedna od anketiranih.

Japanski žiri čini li su Hako Ošima, Akijoši Imazeki, a srpski Milan Todorović i Sandra Perović. Treći put za redom na ovom festivalu nagradu za najbolji film oba žirija odneo je Ognjen Petković, ovaj put sa filmom "Jesenji valcer". Najbolji film po mišljenju japanskog žirija osvojio je Daisuke Kamijyo sa filmom "No one but I know", dok su nagrađeni srpski filmovi "Dog days of summer" Nikole Stojanovića i "The Wait" Emilije Gašić. Nagrade su uručene u Beogradu, a novosadska publika je imala priliku da pogleda nagrađene filmove. Jelena Todorović iz organizacije festivala kaže da ovaj festival odličan start za mlade umetnike.

"Pozvala bih mlade da kroz svoju kreativnost i izume doprinesu nečem većem i da stvore nešto lepo, jer smatram da je film jako lepa umetnost. Verujem da je to odličan način, kojim bi mladi mogli da se izraze i govore raznim socijalnim problemima, da govore o nečemu što smatraju da je bitno, da izraze na taj način. Takođe, postoji dosta animatora među mladima i ovo je odlična prilika za njih da pokažu šta znaju", kaže Jelena.

Japansko srpski festival filma nastao je 2014. godine kao festival kratkometražnog filma. Njegov razvoj doveo je do toga da se program ne sastoji samo od filmova, već nudi i izložbe, tribine kao i radionice sa savremenim umetnicima. Održava se paralelno u Beogradu i Tokiju, a od ove godine i Novi Sad je dobio priliku da se na ovaj način upozna sa ovim Festivalom.

Fotografije: Jelena Todorović 

S.P.

Možda te još zanima:

.

Robot-ranac sa dodatnim parom ruku

Stručnjaci u Japanu kreirali su ranac koji korisnicima dodaje još jedan par mehaničkih ruku i pretvorili u stvarnost ono o čemu…

.

Ekrani će se sami popravljati

Istraživači iz Tokija su otkrili novi polimer koji će biti u stanju da omogući da se ekrani na telefonima samostalno…

.

Putovanje u Japan za umetnike i radnike u kulturi

Fondacija "Novi Sad 2021" u saradnji sa organizacijom EU–Japan Fest iz Tokija raspisala je konkurs za studijsko i istraživačko putovanje…

.

Sat koji računa vreme pomoću lica

Satovi još od 14. veka, kada su prvi put konstruisani, ograničavaju čoveka vremenom, te mu uglavnom služe da ga informišu…

.

Umetnost igre papirom

Jelena Ilić je zaljubljenica u papir od detinjstva. Sada ,sa dvadeset osam godina i zvanjem arhitekte, želi da ostvari još…

.

Novi igrač donosi nove odnose na tržištu muzike

Muzički striming servis Spotifaj (Spotify) od nedavno je dostupan u svim zemljama Balkana i bivše Jugoslavije. "Sada korisnici mogu da…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 11:00 Leto na O radiju

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo