...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Kultura / Film

Skorseze dobio devetominutne ovacije u Kanu

24.05.2023.

Novi film Martina Skorsezea ''Ubistva pod cvetnim mesecom'' (Killers of The Flower Moon) dobio je devetominutne ovacije tokom svetske premijere filma na Kanskom festivalu.

.

Foto: Promo / Apple TV Plus

Film u trajanju od skoro tri i po sata adaptacija je istoimene knjige Dejvida Grena. Ostvarenje govori o seriji "nesrećnih slučajeva" dvadesetih godina prošlog veka u kojima su živote izgubili mnogi pripadnici plemena Osejdž. Njihov greh bio je što su naseljavali rezervat bogat naftom.

Lili Gladstoun igra Moli Kajl, pripadnicu plemena koja je bila naslednica jednog dela zemljišta na kom je pronađena nafta, a Leonardo Dikaprio Ernesta Burkharta, nećaka lokalnog moćnika (Robert De Niro), koji je silom držao kontrolu nad svojim delom Oklahome.

Osejdž pleme naselilo je te prostore posle više decenija patnje i progona. Napustili su svoju domovinu na prostoru današnjeg Misurija i Arkanzasa i bili gotovo istrebljeni, pre nego što su uspeli da sa vladom Sjedinjenih Američkih Država 1865. potpišu ugovor i kupe parče krševitog tla na severoistoku Oklahome.

Oblast je bila tako negostoljubiva, da je niko drugi nije želeo i delovalo je da će ih belci konačno ostaviti na miru. Međutim, sirova nafta otkrivena je samo nekoliko decenija kasnije i pripadnici plemena su gotovo preko noći postali veliki bogataši.

Tada su lokalni gangsteri započeli seriju planiranih ubistava osmišljenih tako da liče na nesrećne slučajeve, kako bi se domogli njihove zemlje. Paralelno, pronalazili su načine da stupe u rodbinske odnose venčavajući se sa ženama iz plemena, kako bi mogli da postanu naslednici.

''Ubistva pod cvetnim mesecom'' biće dostupna široj publici od 20. oktobra ove godine.

(Tanjug)

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Otvoren konkurs za festival DIY filma Naiva

Dom b612 ove godine organizuje četvrti po redu Festival amaterskog filma, koji će biti održan od 20. do 21. septembra…

.

Letnji bioskop u Novom Sadu: Francuski filmovi i olimpijska euforija

Francuski institut u Srbiji, Mreža kulturnih stanica i i EU info point Novi Sad pozivaju vas u "Francuski bioskop na…

.

Nedeljni vodič od 1. do 7. jula

Prva nedelja jula donosi nekoliko zanimljivih događaja i mali predah pred narednu sedmicu, kada nas očekuje Exit festival.

.

Film na osnovu scenarija ChatGPTa bez premijere u bisokopu

Filmadžije se odavno interesuju za veštačku inteligenciju, a ova je s velikog platna prešla u stvaran život i počela da…

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. juna

Poslednja nedelja juna ispunjena je događajima za sve ljubitelje muzike, filma, knjiga, a pre svega dobrog provoda i druženja.

.

Netfliks otvara dva zabavna kompleksa u Americi

Netflix planira da 2025. godine otvori dva "Netflix House" zabavna kompleksa u Dalasu u državi Teksas i mestu King of…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 12:00 Leto na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo