...
TRENUTNO22:00 - 23:00Strip o vedač

Kultura / Film

Sex education: Baklja za teranje mraka zatucanosti

19.02.2020.

Žanr: komedija

Režija: Lori Nan

Stars: Asa Baterfild, Džilian Anderson, Nkuti Gatva, Ema Mekej

.

Serija "Seksualno vaspitanje" (Sex education), čija je druga sezona uveliko aktuelna na Netflixu, zaokupila je zavidnu pažnju tinejdžera i mladih širom sveta, uopšte. Ovaj poduhvat nastao je u produkciji britanske kuće Eleven i predstavlja raskošan primer komedije tipične za nezavisnu produkciju kakva se neguje u Velikoj Britaniji.

Brza, zabavna, šokantna, aktuelna, šarmantna i nadasve edukativna, ova serija predstavlja najsimpatičniju zamenu za pravo seksualno obrazovanje, kakvo u Srbiji, na žalost, ne postoji ni u najluđim snovima.

No, da krenemo redom.

Otis (Asa Baterfild) je šesnaestogodišnjak koji živi sa majkom Džin (Džilijan Anderson), u okolini malog velškog gradića i pati od seksualne disfunkcije. On, naime, nije u stanju da dodirne svoj polni organ, ali to nije ni izbliza njegov najveći problem. Zaljubljen je u Miv (Ema Mekej), nadprosečno inteligentnu devojku koja sama živi u sirotinjskom parku sa kamp prikolicama, ima prijatelja Erika (Nkuti Gatva) hiper-raspoloženog geja iz veoma tradicionalne porodice afričkih migranata i potpuno je neprimetan.  

Možda i najveća Otisova muka, iz koje kreću sve njegove nevolje, jeste majka Džin, koja je seksualna terapeutkinja sa sopstvenim emotivnim bagažom veličine britanskog ostrva.

sexeducation2 jpg

Kada Miv shvati da Otis ima majčin dar da pomaže vršnjacima sa seksualnim problemima, natera ga da otvore andergraund seksualnu kliniku i naplaćuju terapiju. I tu kreće rolerkoster nepredvidivih događaja obojenih britkim britanskim humorom, pathosom i povremenim elementima teške drame.

Sve u ovoj seriji prenaglašeno je i uzneseno na neki mnogo viši nivo. Problemi koji muče šesnaestogodišnjake jesu svakodnevni i datiraju od iskona, ali su u "Seksualnom obrazovanju" provučeni kroz humorne filtere, posuti apsurdom i dobrano uvaljani u nadrealno.  

Tako ovde gledamo probleme najrazličitijih seksualnih disfunkcija, suočavanje sa homoseksualnom i biseksualnom prirodom, aseksualnošću, fetišima, seksualnom konotacijom odnosa nasilnika i žrtve, polnim bolestima, zaštitom, abortusom i svime onim za šta šesnaestogodišnjake ne pripremamo, ne shvatajući da ta nepripremljenost može dovesti do posledica kakve niko ne želi.

I sve te dileme, problemi i pojavni oblici seksualnosti ovde su iskarikirani kao bi bili što privlačniji publici dok se, negde ispod površine, plete najozbiljnija priča o odrastanju, seksu, predrasudama, neznanju i nadasve potrebi mladih da na vreme imaju pravu informaciju o svakoj nedoumici koja ih u pubertetu čeka.

Mlada glumačka ekipa odradila je sjajan posao u ovoj, pre svega, veoma pametno napisanoj drami za tinejdžere svih generacija, na čelu sa  Asom Baterfildom, Emom Mekej i ostatkom družine, a posebne pohvale idu slavnoj Džilijan Anderson čija je uloga majke i terapeutkinje izašla van svih kutija u koje se zatvaramo kada razmišljamo o ove dve uloge.

Jednom će neko ponovo pokrenuti pitanje uvođenja seksualnog obrazovanja u škole u Srbiji i siguran sam da će se naći čitav buljuk zamenjivača teza tradicionalne provenijencije da nam zapakuju deset deka magle za poneti. Bilo bi slatko i nadasve potrebno staviti ih u jednu prostoriju i pustiti im ovu seriju. Ako im glave ne eksplodiraju u prvih deset minuta, siguran sam da će u jednoj epizodi naučiti više korisnih informacija o seksualnosti nego što su napabirčili za života.

Jer, "Seksualno obrazovanje" zaista jeste serija koja će vas nasmejati do suza, ali će vam i biti koristan vodič, bez obzira na to da li ste tinejdžer ili ćete se u nekom trenutku preznojavati pred tinejdžerom, pokušavajući da mu objasnite tajne međuljudskih emotivnih i fizičkih korelacija.

Petar Klaić

Možda te još zanima:

.

Tiger king: bizarno, suludo, fantastično

"Stop making stupid people famous" krik je dela čovečanstva koji bi mogao da sažme jednu od najvećih nevolja koje je…

.

Ad astra: intimna svemirska drama

Žanr: SF Režija: Džejms Grej Uloge: Bred Pit, Tomi Li Džouns

.

Castle Rock: horor drama posuta Kingovim motivima

Žanr: Horor, Drama Režija: Sam Šou, Dastin Tomason Uloge: Bil Skarsgard, Andre Holand, Lizi Kaplan, Tim Robins

.

Online filmski festival "Moj OFF"

Domaće filmadžije došle su na ideju da organizuju besplatan kućni online filmski festival pod nazivom "Moj OFF".

.

Besplatno pogledaj domaće filmove

Vreme koje provodite kod kuće možete iskoristiti da pogledate i neki od domaćih filmova koji možete pronaći potpuno besplatno na…

.

Deset post-apokaliptičnih filmova za kućni karantinski bioskop

U ovim kriznim danima (samo)izolacije prvenstveno je važno prati ruke, ne širiti paniku i neproverene informacije. U filmskom svetu postoji…

  • 19:00 Popodne na O radiju
  • 21:00 90 u 60
  • 22:00 Strip o vedač
  • 23:00 Alt Šou

Anketa

Da li se pridržavate preporuke o ostajanju kod kuće tokom epidemije korona virusa? 

Oradio logo