...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Kultura / Film

Serija koja je uspela da prenese magiju video igre na tv ekrane

08.02.2023.

Džoel i Eli su glavni likovi nove serije u produkciji HBO-a "The Last of Us", smeštene u post-apokaliptičnu Ameriku. Kada čovečanstvo zahvati globalna pandemija, prouzrokovana gljivicma koje ljude pretvaraju u zombije, dolazi do kraha društva.

.

Foto: Promo / HBO

Njih dvoje kreću na put preko razorene Amerike, na kome ih čeka gomila prepreka - od zaraženih koji su postali kanibali, sve do drugih preživelih koji vrlo često nisu prijateljski nastrojeni prema našim glavnim junacima. Kako kaže filmski kritičar Branko Kindl najveća prednost serije je upravo to što ne odstupa od same igre.

"Danas je teško raditi adaptaciju nečega, jer većina ljudi očekuje da se u potpunosti prati delo a opet bi i da vide nešto novo. Ali i jedno i drugo nije moguće. Dopada mi se to što serija maksimalno prati igru i što ne odstupa od toga. Fanovi onda neće hejtovati seriju, kao što je nedavno bio slučaj sa 'The Rings of Power'. Ono što ubaciju dodatno se dobro uklapa sa samom igrom", priča on.

Sve su to odlični sastojci za jednu video igru, ali i TV seriju punu akcije i krvi. Iako se igra najvećim delom oslanja upravo na to, serijska adaptacija je morala biti malo drugačija. Ovde su u prvom planu likovi, kaže Aleksandar koji je pre gledanja serije prešao i celu igru.

"Tenzija je dobro prikazana, ali nema nikakve akcije. Do sada nismo videli ni jedan ozbiljan okršaj sa zombijima. Tek u četvrtoj epizodi imamo neku verziju toga. Likovi su loše prikazani, jer Džoel u igri nije toliki namćor, a Eli uopšte ne liči na onu iz igrice. Radnja je spora, a igra nije takva jer ima puno adrenalina i akcije“, kaže on.

Video igra je bila pravi hit

Kritičari su kao najveći kavlitet serije istakli upravo dobro postavljene likove. Pedro Paskal i Bela Ramzi su uspeli da "kupe" gledoce, za šta treba da se zahvale scenaristima. Oni su uspeli da likovima iz video igre daju dovoljno emocija kako bi iskoračili iz jednodimenzionalnosti, koja i glavna mana akcionih naslova, kaže filmski kritičar Marko Apostolović.

"Nije tačno da nije bilo dobrih adaptacija, ali je samo mali procenat njih dobro napravljen. Mislim da je glavni razlog scenario i manjak truda, misleći da će neko poznato ime samo da pretvore u drugi medij i da je to dovoljno. Veliki problem, do pre nekoliko godina, bio je budžet. Ovo su akcione igre koje traže ozbiljan CGI i dobru radnu snagu kako bi se sve sprovelo u delo. Sa lošim bužetom nema dobrih pisaca, režisera i glumaca“, kaže on.

Mortal Kombat - film koji je pokazao kako ne treba da se radi

Ta razlika u scenariju se možda i najbolje vidi u trećoj epizodi, u kojoj smo pratili sporedne junake Bila i Frenka i njihovu ljubavnu priču. Iako je ova priča u samoj igri sporedna, ovde joj je posvećana čitava epizoda. Koliko su gledaoci podeljeni, pokazuje i IMDB, gde epizoda ima oko 30 hiljada ocena 10 i oko 12 hiljada najnižih ocena. Kako kaže Jovana, ta epizoda je izuzetan fenomen.

"Iako se može zaključiti da se poslednjih godina dešava prevelika eksploatacija i isforsirano uključivanje LGBT zajednice, u vrlo nametljivim narativima, po mom mišljenju ovde to nije slučaj. Razvoj likova, međusobni uticaj jednog na drugog, potreba za ljubavlju i pronalazak lične svrhe u prisustvu drugog, ona floskula 'u dobru i zlu' - sve to u ovoj ljubavi kakvu su nam pokazali u trećoj epizodi apsolutno ima smisla", kaže Jovana.

Nik Oferman i Murej Bartlet kao Bil i Frenk

Čini se da je serija "The Last of Us" uspela da prevaziđe sve mane koje tradicionalno prate adaptacije video igara. To nije samo isprazna akcija puna eksplozija i specijalnih ekefata, kao "Assassin's Creed" ili "Prince of Persia: The Sands of Time" ili scenaristički džumbus kao "Moratl Kombat".

Iako se u poslednje vreme pojavilo dosta dobrih adaptacija video igara, poput serije "Arcane" inspirisane igrom "League of Legends", deluje da su se tek u slučaju aktuelnog HBO hita sklopile sve kockice. Ako ništa, scenaristi i reditelji sada imaju dobar putokaz u kom smeru da se kreću kada dobiju sličan zadatak.

O seriji "The Last of Us" pričali smo u novom izdanju emisije Pop up:

M. L.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Twelve Minutes: Zaplet dostojan trilera

"Twelve Minutes" je mala ali izuzetno zanimljiva igra koja u sebi krije zaplete dostojne najboljih holivudskih trilera, što nije svojstveno…

.

Asphalt: Koja je tajna dobrog trkačkog serijala za mobilne telefone?

Kada govorimo o trkačkim igrama, sigurno vam prvo na pamet padaju serijali kao što su Forza Horizon, Gran Turismo ili…

.

Dragon Ball FighterZ: Kultna likovi u epskim borbama

"Dragon Ball Z" je jedan od crtanih filmova koji je obeležio početak dvehiljaditih na domaćim televizijama. To je, zapravo, bio…

.

The Simpsons Game: Nije kao "Hit & Run", ali može da prođe...

Sigurno vam je prva asocijacija na video igru povezanu sa Simpsonovima legendarni "Hit & Run" iz 2003. godine. No, nakon…

.

Odrasli gejmeri sve više doživljavaju onlajn nasilje

Odrasli gejmeri su sve češće meta onlajn nasilja, koji je sa 74 odsto porastao na čak 86 odsto u poslednje…

.

Može li gejming da pomogne u poboljšanju koncentracije?

Da su video igre, kao i celokupna gejming industrija, sve više prisutni u svakodnevnom životu velikog broja ljudi, samim tim…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Za i protiv

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo