...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Kultura / Film

Priča koju Brus Li nikada nije dosanjao

21.10.2020.

U ova kovidna vremena filmske oskudice, vredi zagrebati po budžacima interneta za serijama za koje ne čujemo baš na prvu loptu. Tako sam, pre nekoliko dana, naleteo na jednu od epizoda aktuelne druge sezone serije "Warrior" na Cinemaxu. Istorijska akciona drama o kineskim iseljenicima u San Francisko na prvi pogled učinila mi se kao "Peaky blinders" sa Aliekspresa, ali zaintrigiran očigledno dobrom produkcijom, pročeprkao sam nešto više o seriji i ubrzo sam zarolao prvu sezonu.

.

Tvorac ove sage Džonatan Troper (takođe zaslužan za odličnu seriju Banchee) u jednom intervijuu kaže kako je ideju i delimično razrađen scenario za ovu priču o kineskom migrantu koji je lutao Amerikom i borio se s raznim bandama, svojevremeno studijima nudio Brus Li, ali je bio glatko odbijen. Najpoznatiji filmski kung fu majstor je ubrzo tragično preminuo, a njegovi naslednici su tu priču preradili i napravili seriju "Kung Fu" sa Dejvidom Karadinom.

Nekoliko decenija kasnije evo nama originalne serije koja u sebi sadrži ključne elemente priče koju je zamislio i sanjao Brus Li.

U Kinesku četvrt u San Francisku 1878. godine stiže Ah Sam (Endru Kodži) u potrazi za svojom sestrom koja je pobegla od smrtne pretnje iz Kine nekoliko godina ranije. Već na granici on pokazuje koliko je vešt borac i ubrzo ga angažuje lokalna banda kojom upravlja Otac Džun (Peri Iung).

Sestru pronalazi u suparničkom taboru na veoma visokoj poziciji pod novim imenom Mai Ling (Dajana Doan). Od starta tu se pojavljuju još i policajac koji ima problema sa kocokm, a sa svojom ekipom zadužen je za red u Kineskoj četrvrti, Bil O'Hara (Kieran Bev), irski rasista Dilan Leari (Din S. Džeger), a tu je i Peni Blake (Džoana Vanderham), supruga gradskog korumpiranog gradonačelnika (Kristian Mekej).

warrior2 jpg

Ovo je tek deo široke lepeze likova koji, evo već drugu sezonu, pletu priču o San Francisku s kraja 19. veka, surovim uslovima za život kroz koje su prolazili Kinezi koji su, na putu ka američkom snu, bili tek jeftina radna snaga na prodaju, po pravima koja su uživali, veoma blizu robovima. Uz to, Warrior nam govori i o oštrim podelama u društvu, rasizmu, šovinizmu, večitom tragičnom baljezganju nezadovoljne svetine kako joj poslove otimaju nekakvi migranti, dok se na vrhu ozbiljni igrači bogate koristeći taj sukob starosedelaca i pridošlica ne bi li se što duže održali na svojim pozicijama.

Ipak, u samoj srži, Warrior je dobro sročena drama o časti, osveti, želji za moći i potragom za sopstvenim komadom neba i malo sunca nad glavom. Raskošna produkcija odlično je rekreirala San Francisko, njegove prljave i mračne ćoškove i kineski deo grada koji se po arhitekturi i nije menjao od tada. Reditelj nas još u prvoj sezoni vodi u ruralne predele Amerike, među kauboje i Indijance, što ovoj seriji dodatno daje na težini.

Borilačke sekvence u Ratniku dostojne su najboljih ostvarenja Žimu Žanga (Kuća letećih bodeža, Senka...) Dovedene su do savršenstva i svaka epizoda ponovo nas oduševljava veštinom aktera i inovativnošću koreografa.

Warrior je, dakle, sasvim pristojna istorijska serija koja se može meriti sa kultnim ostvarenjima poput serije Deadwood ili već pomenutih Peaky Blinders. Ona je dramski na tom nivou, a pravljena je za sve nas koji povremeno volimo da se vrnemo u vreme kada su bioskopima harali filmovi u kojima Brus Li tuče maljavog Norisa i još bar 200 statista. Jedino što sada dobijamo, uz svo to lemanje i vrhunsku produkciju.

Petar Klaić

Možda te još zanima:

.

Top 5: Najbolji crtaći na CN

Mnogi fanovi televizijskog kanala Cartoon Network poslednjih godina su potpuno revoltirani njegovim programom. Donekle su u pravu, jer je CN…

.

Konkurs za studentsko Bijenale scenskog dizajna

Bijenale scenskog dizajna poziva studente ili grupe studenata svih nivoa studija iz Srbije i regiona da konkurišu radovima nastalim u…

.

Beldocs donosi bisere dokumentarnog filma

Međunarodni festival dokumentarnog filma "Beldocs" ove godine donosi publici 103 filma na jedanaest lokacija u Beogradu. Publika će imati priliku…

.

Vredi pročitati: "Čast"

Studentkinja treće godine pravnog fakulteta u Zenici i potpredsednica Sektora za akademske aktivnosti ELSA Zenica Jasmina Horić svim mladima preporučuje…

.

Nedeljni vodič od 22. do 28. aprila

Poslednja nedelja aprila bogata je raznolikim događajima.

.

Biografski filmovi - novi holivudski trend

Možemo slobodno reći da su biografski filmovi obeležili filmsku godinu za nama - pored "Openhajmera" o čijem kvalitetu najbolje govori…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 RetroTips
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo