...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music Mix by Bea

Kultura / Film

Premijere filmova u 39 evropskih bioskopa

23.01.2015.

   Publika u Beogradu, Subotici i Nišu moći će od sutra do 28. januara da vidi pet svetskih filmskih premijera sa festivala u Roterdamu istovremeno kada i publika u Holandiji i drugim evropskim zemljama.

.

   Inovativni program IFFR Live sastoji se od pet premijera koje će se održati simultano u 39 evropskih bioskopa tokom 44. Međunarodnog filmskog festivala u Roterdamu, uključujući bioskope Fontana (Beograd), Eurosinema (Subotica) i Kupina (Niš).

   Sutra je u 16 časova na programu holandski film "Atlantik" Jan-Vilema van Evijka, najavljen kao prelepa transcedentalna avantura o mladom marokanskom vindsurferu koji kreće na opasno putovanje preko okeana do Evrope.

   Narednog dana, takođe u 16 časova, biće prikazan holandski dokumentarac "Priče o Pasiji po Mateju" autora Ramona Gielinga, moćna priča o izvođenju kompozicije J. S. Baha "Pasija po Mateju" i njenom uticaju na širu zajednicu.

   U ponedeljak u 19 časova sledi "Melodija" u koprodukciji Belgije, Luksemburga i Francuske, drugi film Bernara Belefroa, sa zvezdom u usponu Lusi Debej i Rašel Blejk koje su podelile nagradu za najbolju glumicu jesenas na festivalu u Montrealu. To je emotivna priča o odnosu mlade surogat majke sa ženom za koju nosi bebu.

   Za 27. januar u 19 časova, najavljena je dirljiva i komična drama "Brzo hodanje" Nielsa Ardena Opleva (reditelja kultnog danskog filma "Devojka za znakom zmaja"), u kojoj glavnu ulogu glumi Sidse Babet Knudsen (igrala je i u cenjenoj seriji "Borgen").

   Poslednjeg dana u 19 časova biće prikazan debitantski film holandskog reditelja Marinusa Grotofa "Nebo iznad nas", u produkciji Miše Mogorovića iz Beograda.

   Scenario prati živote troje običnih ljudi različitih generacija 1999. godine, tokom NATO bombardovanja. Film je sniman u leto 2013. na više lokacija u Beogradu, a uloge igraju srpski glumci.

   Publika u bioskopima biće u mogućnosti da posle premijere putem live streaming veze pozdravi reditelja i ekipu filma, koji će biti u Roterdamu, kao i da razgovara sa njima postavljajući im pitanja preko Tvitera.

   Naša tri bioskopa će na ovaj način ući u svetsku istoriju filmskih festivala jer će biti deo prvog izdanja ove revolucionarne platforme koja prenosi uzbuđenje festivalske premijere u bioskope širom Evrope i integriše internet i socijalne mreže na jedinstven način u samo festivalsko tkivo.

   IFFR Live je prvi ovakav program na svetu, a njegova primarna funkcija je da doprinese promociji kvalitetnih novih ostvarenja.

   Program IFFR Live se u Srbiji realizuje zahvaljujući Petru Mitriću, selektoru Festivala evropskog filma Palić, uz podršku Miše Mogorovića (producentska kuća Art & Popcorn), inače programskog direktora FEF Palić.

Izvor: RTV

Možda te još zanima:

.

Biografski filmovi - novi holivudski trend

Možemo slobodno reći da su biografski filmovi obeležili filmsku godinu za nama - pored "Openhajmera" o čijem kvalitetu najbolje govori…

.

Vredi pročitati: "Prednosti jednog marginalca"

Katarina Kostić, autorka popularnog bloga o knjigama "Prerazmišljavanje" i osnivačica Novosadske razmene knjiga, preporučuje vam da pročitate roman "Prednosti jednog…

.

Počinje festival "Slika u pokretu"

Osmi festival snimateljskih ostvarenja “Slika u pokretu” počinje u petak 15. decembra u 19 časova filmom "Čuvari formule" u Kulturnom…

.

Celuloidni plafon: Nejednake šanse za muškarce i žene u filmskoj industriji

Žene zaposlene u filmskoj industriji izložene su različitim oblicima rodne diskriminacije i nasilja, bez obzira na to da li se…

.

U Beogradu i Novom Sadu počinje smotra dokumentarnog filma DokZima

Smotra dokumentarnog filma DokZima bića održana od 6. do 28. decembra u Beogradu i Novom Sadu. U pitanju je novi projekat…

.

Tarantinov saundtrek iz srca Banata

Tajna uspeha filmova Kventina Tarantina svakako leži u više nivoa i aspekata kroz koje se analizira i oseća jedno filmsko…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo