.
Trenutno
Music mix by Marko
 Marko Balać
Kultura / Film

Počinje 11. festival "7 veličanstvenih"

30.01.2015.

Ko voli dokumentarce, ne sme ovo da propusti! Festival počinje večeras, i donosi sedam sjajnih ostvarenja.

.

Festival evropskog dugometražnog dokumentarnog filma "7 veličanstvenih" počinje danas uveče uSavacentru i traje do 5. februara, a projekcije svih sedam ostvarenja biće u velikoj sali.

Direktori i osnivači festivala Zoran i Svetlana Popović i stalni selektor, filmski poslenik iz Danske Tue Stin Miler odabrali su za 11. izdanje ovog specifičnog festivala vrhunske moderne dokumentarce u produkciji Holandije, Velike Britanije, Španije, Danske, Portugalije, Finske i Francuske. 

Posle projekcija publika će moći da razgovara sa autorima, koji će tokom boravka u Beogradu držati master-klasove za mlade sineaste, što je od samog početka praksa "7 veličanstvenih". 

Prvi na programu je "Novi Rejks muzej - film" rediteljke Uke Hogendejk, koja je pratila dugogodišnju rekonstrukciju najznačajnijeg muzeja u Amsterdamu. Sledi "Virunga" Orlanda fon Ajnzidla, o veličanstvenom Nacionalnom parku u Kongu, koji je dom poslednjim planinskim gorilama na svetu.

Slavni reditelj igranih filmova Aleks de la Iglesija napravio je iskorak u karijeri sa dokumentarcem "Mesi" - o fudbalskoj zvezdi Lionelu Mesiju. Film "Demokrate" rediteljke Kamile Nilson prati proces stvaranja novog ustava Zimbabvea i govori o političkoj eliti koja vodi bitku oko osnovnih načela i koja određuje moguću budućnost zemlje.

Film "Iznenada moje su misli stale" reditelja Žorža Pelikanua prati mladog glumca koji je odlučio da neko vreme provede u ustanovi za duševne bolesnike u Lisabonu i pokuša da sa njima napravi pozorišnu predstavu. "Severno od raja" rediteljke Virpi Sutari vodi publiku u prekrasni i zabavni svet bašti, uprkos hladnim finskim predelima. 

Za kraj je najavljen film "Pravila igre" Klodin Bori i Patrisa Šanjara, koji su već učestvovali na ovom festivalu sa filmom "Došljaci", o imigrantima, a ovoga puta oni iz neposredne blizine prate ljude koji traže posao. 

Pored selektora Tue Stin Milera, gosti 11. festivala "7 veličanstvenih" biće autori Hogendijk, Nilson, Pelikanu, Sutari, Bori i Šanjar. 

Tanjug

.
Nova regionalna kantautorska scena se u poslednjih nekoliko godina pokazala kao vrlo kvalitetno tlo za muzičko stvaralaštvo. Ispostavilo…
.
Najbolji start jednog Spajdermen filma!
.
Otvoren je konkurs za deseto izdanje Međunarodnog festivala kratkog, nezavisnog i "uradi-sam" filma MikroFAF, koji ove godine nosi…
Program
Kalendar događaja
Avgust 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?