...
TRENUTNO18:00 - 00:00Music Mix by Bea

Kultura / Film

"Parazitu" istorijski paket Oskara

10.02.2020.

Južnokorejski film "Parazit" apsolutni je pobednik 92. nagrade Oskar jer je objedinio, po prvi put u istoriji, nagrade za najbolji film i najbolji strani film. Osim toga, njegov režiser Bong Džun Ho je osvojio Oskara za najbolju režiju i za najbolji originalni scenario.

.

Možda najlakši za predvideti bio je Oskar za najbolju mušku ulogu. Dobio ga je Hoakin Finiks za ulogu Artura Fleka, odnosno, Betmenovog ultimativnog nemezisa – Džokera. On je iza sebe ostavio Antonija Banderasa, Leonarda DiKaprija, Adama Drivera i Džonatana Prajsa. Ovaj film, koji je imao najviše nominacija, dobio je još i Oskara za najbolju originalnu muziku, koja je otišla u ruke Hildur Guðnadóttir.

Po nekom ključu nostalgije kojoj je Američka filmska akademija sklona, Oskar za najbolju žensku ulogu otišao je glumici koja je odigrala holivudsku ikonu Džudi Garland – Rene Zelveger.

joker jpg

Bred Pit dominirao je ulogom u filmu "Bilo jednom u Holivudu" i za to je dobio Oskara za najbolju sporednu mušku ulogu. Lora Dern je ženski pandan ove nagrade dobila za "Marriage story".

Taika Vaititi nagrađen je Oskarom za najbolji adaptirani scenario. Najbolji animirani film u protekloj godini bio je "Toy story 4", a najbolji dokumentarac "American Factory" – Stivena Bognara, Džulije Reihart i Džefa Reiharta.

judy jpg

Najbolje zvučno odrađen film sa najboje snimljenim materijalom bio je "1917", a ovaj film Sema Mendeza dobio je i Oskara za najbolje specijalne efekte. Najbolja montaža otišla je u ruke ekipe koja je radila film "Ford protv Ferarija".

Najbolja originalna pesma bila je "(I'm Gonna) Love Me Again" Eltona Džona iz filma "Rocketman". 

Ovogodišnja dodela Oskara ponovo je izvedena bez domaćina i uz obilje politički korektnih i angažovanih govora. Osim istorijske zgode da je jedan film dobio Oskara za najbolji film i najbolji strani film, ni po čemu se više ne izdvaja od nekih prethodnih.

Petar Klaić

Možda te još zanima:

.

Besplatan filmski kamp za mlade iz cele Srbije

Konkurs za učešće u Kampovima društveno – angažovanog dokumentarnog filma za mlade iz cele Srbije, uzrasta od 15 do 26…

.

FROM: Praznik malog intimnog filma

Međunarodni festival kratkog metra "FROM returnees" zakazan je za period od 28. do 29. avgusta na imanju "State of art"…

.

Oprezno i uz filmove na otvorenom

Jedna od mera u cilju sprečavanja širenja koronavirusa bilo je zatvaranje bioskopskih dvorana. Bioskopi su i dalje zatvoreni, međutim, sve…

.

Najbolji momenti iz klasičnih crtaća

Svi koji su odrasli uz Toma i Džerija, Skubi-Dua i Looney Tunes junake imaju priliku da se podsete najboljih momenata…

.

Ko je naručio Dizni papazjaniju sa svim prilozima

Britanskom sjajnom glumcu Kenetu Brani ne da se prosto da režira kvalitetan film poslednjih godina. U ovoj dekadi gledali smo…

.

"Da 5 bloods" u ratu koji nikada ne prestaje

Svež Netflixov biser, film "Da 5 bloods" Spajka Lija počinje govorom Muhameda Alija o tome kako ne želi da ratuje…

  • 16:00 Leto na O radiju
  • 17:20 Gost O radija
  • 18:00 Music Mix by Bea

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo