...
TRENUTNO12:00 - 14:00Pre podne na O radiju

Kultura / Film

"Parazitu" istorijski paket Oskara

10.02.2020.

Južnokorejski film "Parazit" apsolutni je pobednik 92. nagrade Oskar jer je objedinio, po prvi put u istoriji, nagrade za najbolji film i najbolji strani film. Osim toga, njegov režiser Bong Džun Ho je osvojio Oskara za najbolju režiju i za najbolji originalni scenario.

.

Možda najlakši za predvideti bio je Oskar za najbolju mušku ulogu. Dobio ga je Hoakin Finiks za ulogu Artura Fleka, odnosno, Betmenovog ultimativnog nemezisa – Džokera. On je iza sebe ostavio Antonija Banderasa, Leonarda DiKaprija, Adama Drivera i Džonatana Prajsa. Ovaj film, koji je imao najviše nominacija, dobio je još i Oskara za najbolju originalnu muziku, koja je otišla u ruke Hildur Guðnadóttir.

Po nekom ključu nostalgije kojoj je Američka filmska akademija sklona, Oskar za najbolju žensku ulogu otišao je glumici koja je odigrala holivudsku ikonu Džudi Garland – Rene Zelveger.

joker jpg

Bred Pit dominirao je ulogom u filmu "Bilo jednom u Holivudu" i za to je dobio Oskara za najbolju sporednu mušku ulogu. Lora Dern je ženski pandan ove nagrade dobila za "Marriage story".

Taika Vaititi nagrađen je Oskarom za najbolji adaptirani scenario. Najbolji animirani film u protekloj godini bio je "Toy story 4", a najbolji dokumentarac "American Factory" – Stivena Bognara, Džulije Reihart i Džefa Reiharta.

judy jpg

Najbolje zvučno odrađen film sa najboje snimljenim materijalom bio je "1917", a ovaj film Sema Mendeza dobio je i Oskara za najbolje specijalne efekte. Najbolja montaža otišla je u ruke ekipe koja je radila film "Ford protv Ferarija".

Najbolja originalna pesma bila je "(I'm Gonna) Love Me Again" Eltona Džona iz filma "Rocketman". 

Ovogodišnja dodela Oskara ponovo je izvedena bez domaćina i uz obilje politički korektnih i angažovanih govora. Osim istorijske zgode da je jedan film dobio Oskara za najbolji film i najbolji strani film, ni po čemu se više ne izdvaja od nekih prethodnih.

Petar Klaić

Možda te još zanima:

.

Komplikovano odrastanje stendap komedije

Kada je avgusta 2015. godine Robin Vilijams odlučio da prekine sopstveni život, svet je na trenutak osetio gorku knedlu u…

.

Ne živimo u ravnopravnom društvu

"ON/A ravnopravno OsN/Aženi" je projekat u kome su mladi razmatrali stereotipe i predrasude koje postoje u našem društvu, upoređivali ih…

.

The Outsider: priča o najgorim detinjim strahovima

Kada smo bili mali plašili su nas Babarogom. Ako ne budemo dobri, doći će Babaroga i pojesti nas, govorili su.…

.

Booksmart: štreberluk i priključenija

Ne tako davno, publika je morala da se zabrine kakve joj Holivud filmove o odrastanju plasira. Bilo da smo gledali…

.

Španski filmski klasici na internetu

Narednih nedelja imaćemo priliku da potpuno besplatno pogledamo više od deset španskih filmova u okviru ciklusa "Klasici uz tebe".

.

The last dance: ljubavno pismo košarkaškom čudu

Histerija je reč kojoj fali barem šaka značenjskih svojstava kako bi opisala atmosferu koja je okruživala jednog od najvećih košarkaša…

  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 11:00 U kakvoj zemlji želim da živim
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 14:00 RetroTips
  • 15:00 Radio Gruvanje

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo