...
TRENUTNO10:00 - 11:00Pre podne na O radiju

Kultura / Film

Otvoren konkurs za "Filmski front"

14.05.2019.

Međunarodni festival kratkometražnog filma "Filmski front" otvorio je konkurs za prijavu filmova. Sedamnaesto izdanje jedinog festivala kratkometražnog filma u Vojvodini biće održano u oktobru, pod sloganom "Zakuvaj film", a organizatori najavljuju strožiju selekciju, budući da se očekuje veći broj filmova iz inostranstva.

.

"Propozicije konkursa se nisu menjale u odnosu na prošlu godinu, jer nam je važno da zadržimo integritet programa koji je publika zavolela tokom godina. Zvanične selekcije glavnog programa ne menjamo, a u prateći program uvodimo novitete. Nastavljamo sa popularnim pratećim selekcijama kao što su horor filmovi u ponoć, matine animiranog filma za decu, kao i filmske radionice,” objašnjava direktorka Festivala Nina Latinović.

Prema rečima selektora, reditelja Filipa Markovinovića, ove godine pomeraju se granice, pa će pri selekciji biti još probirljiviji nego prethodnih godina.

"Ovogodišnji slogan je 'Zakuvaj film'. Kao selektor Fronta, a i kao dobar poznavalac kuhinje, mogu da kažem da će ove godine prednost imati začinjeni filmovi. Filmovi koji provociraju, filmovi koji su ljuti, koji donose egzotične nijanse, filmovi koji zakuvavaju raspravu i provociraju reakciju. Čak i filmovi od kojih će vam kasnije biti teško i loše. Mada ne i oni koji će vam pokvariti stomak, da ispratimo analogiju do kraja. Salata koja se nalazi na plakatu našeg filma opet sugeriše da će se ceniti višeslojnost i fragmentarna struktura. U krajnjoj liniji, slobodni ste da shvatite poruku kako hoćete. Da zakuvamo situaciju, nešto se možda i desi", kaže Markovinović.

Prema uslovima konkursa, festival prima eksperimentalne, igrane, animirane i dokumentarne filmove koji su producirani tokom ove ili prošle godine, a čija je maksimalna dužina 30 minuta. Film može biti prijavljen u jednu od dve zvanične selekcije: Srbija/region i Međunarodna selekcija. Rok za slanje filmova je 31. avgust, a način prijavljivanja objašnjen je na zvaničnom sajtu Festivala http://www.filmfront.rs/.

Možda te još zanima:

.

Komplikovano odrastanje stendap komedije

Kada je avgusta 2015. godine Robin Vilijams odlučio da prekine sopstveni život, svet je na trenutak osetio gorku knedlu u…

.

Vredi pročitati "Četrdeset dana"

Mladi pisac Danilo Todorović preporučio nam je knjigu svog kolege iz Smedereva Uroša Timića koji je pažnju ljubitelja fantastike privukao…

.

Sa kulturom kod kuće

Jutjub kanal Kulturnog centra Novog Sada je zvanična platforma ove institucije koja ima za cilj edukaciju i decentralizaciju kulture. Na…

.

The Outsider: priča o najgorim detinjim strahovima

Kada smo bili mali plašili su nas Babarogom. Ako ne budemo dobri, doći će Babaroga i pojesti nas, govorili su.…

.

Vredi pročitati "Zagrepčanku"

Novosadski biciklista Nikola Nikić svojim dvotočkašem proputovao je i doživeo mnogo zemalja i predela. Na putovanjima često čita knjige, a…

.

Književnost živi na Instagramu

Kulturna stanica Eđšeg i Prerazmišljavanje su tokom aprila počeli sa organizacijom ciklusa književnih večeri na Instagramu pod nazivom "Oko(m) knjige".

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 11:00 Dnevna soba
  • 12:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo