.
Trenutno
Dnevna soba
 Jovan Marjanović
Kultura / Film

Otvoren konkurs za "Filmski front"

14.05.2019.

Međunarodni festival kratkometražnog filma "Filmski front" otvorio je konkurs za prijavu filmova. Sedamnaesto izdanje jedinog festivala kratkometražnog filma u Vojvodini biće održano u oktobru, pod sloganom "Zakuvaj film", a organizatori najavljuju strožiju selekciju, budući da se očekuje veći broj filmova iz inostranstva.

.

"Propozicije konkursa se nisu menjale u odnosu na prošlu godinu, jer nam je važno da zadržimo integritet programa koji je publika zavolela tokom godina. Zvanične selekcije glavnog programa ne menjamo, a u prateći program uvodimo novitete. Nastavljamo sa popularnim pratećim selekcijama kao što su horor filmovi u ponoć, matine animiranog filma za decu, kao i filmske radionice,” objašnjava direktorka Festivala Nina Latinović.

Prema rečima selektora, reditelja Filipa Markovinovića, ove godine pomeraju se granice, pa će pri selekciji biti još probirljiviji nego prethodnih godina.

"Ovogodišnji slogan je 'Zakuvaj film'. Kao selektor Fronta, a i kao dobar poznavalac kuhinje, mogu da kažem da će ove godine prednost imati začinjeni filmovi. Filmovi koji provociraju, filmovi koji su ljuti, koji donose egzotične nijanse, filmovi koji zakuvavaju raspravu i provociraju reakciju. Čak i filmovi od kojih će vam kasnije biti teško i loše. Mada ne i oni koji će vam pokvariti stomak, da ispratimo analogiju do kraja. Salata koja se nalazi na plakatu našeg filma opet sugeriše da će se ceniti višeslojnost i fragmentarna struktura. U krajnjoj liniji, slobodni ste da shvatite poruku kako hoćete. Da zakuvamo situaciju, nešto se možda i desi", kaže Markovinović.

Prema uslovima konkursa, festival prima eksperimentalne, igrane, animirane i dokumentarne filmove koji su producirani tokom ove ili prošle godine, a čija je maksimalna dužina 30 minuta. Film može biti prijavljen u jednu od dve zvanične selekcije: Srbija/region i Međunarodna selekcija. Rok za slanje filmova je 31. avgust, a način prijavljivanja objašnjen je na zvaničnom sajtu Festivala http://www.filmfront.rs/.

.
Japansko srpski festival filma šesti put je ove godine u Beogradu spojio te dve kulture, a potom je, po prvi put, ovaj festival održan…
.
Filmski front: Međunarodni festival kratkometražnog filma biće održan od 24. do 27. oktobra u bioskopskoj sali Kulturnog centra…
.
Filmski festival Cinema City pokrenuo je Miloš Ignjatović sada već davne 2007. godine i zajedno sa svojim timom ljudi stigao do…
Program
Kalendar događaja
Novembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?