...
TRENUTNO20:00 - 21:00Radio Gruvanje

Kultura / Film

Objavljen širi spisak kandidata za Oskara

23.12.2022.

Američka Akademija filmskih umetnosti i nauka objavila je, uoči konačnih nominacija, širi spisak kandidata za nagradu Oskar u deset kategorija, među kojima su za najbolji međunarodni film i za originalnu muziku.

.

Foto: Pixabay

U kategoriji za najbolji međunarodni film, u kojoj mogu učestvovati 92 zemlje, u izbor je ušlo 15 naslova, na osnovu preliminarnih glasova članova Akademije, među kojima su argentinski "Argentina, 1985" i austrijski "Korset".

Slede belgijski film "Blizu", kambodžanski "Povratak u Seul, "Sveti pauk" iz Danske, francuski "Sveti Omer", nemački "Na zapadu ništa novo" i indijska "Poslednja filmska predstava".

U konkurenciji su za sada i irski film "Tiha devojka", meksički "Bardo, lažna hronika šake istine", marokanski "Plavi kaftan", pakistanska "Zemlja radosti", poljski "EO, južnokoreanska "Odluka o odlasku" i švedska "Kairska zavera".

U kategoriji za najbolju muziku bilo je u konkurenciji 147 naslova, a članovi muzičkog odeljenja Akademije odabrali su 15, među kojima su "Avatar: Put vode" i "Na zapadu ništa novo".

Slede "Babilon, "Duhovi ostrva", "Crni panter: Vakanda zauvek", "Posvećenost", "Ne brini dušo", "Sve u isto vreme", "Fabelmanovi", "Nož u leđa: Stakleni luk", "Pinokio" Giljerma Del Tora, "Jok" , "Ona reče" "Kraljica" i "Žene govore".

Akademija filmskih umetnosti i nauka je saopštila i širi spisak nominovanih za najbolji dugometražni dokumentarni film, za kratki dokumentarni film, za najbolju originalnu pesmu, zvučne i specijalne efekte i drugo.

Kako je ranije najavljeno, televizijska ličnost Džimi Kimel biće treći put voditelj svečanosti, a 95. dodela Oskara biće održana 23. marta 2023. godine uživo iz Dolbi dvorane u Holivudu.

(Tanjug)

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Celuloidni plafon: Nejednake šanse za muškarce i žene u filmskoj industriji

Žene zaposlene u filmskoj industriji izložene su različitim oblicima rodne diskriminacije i nasilja, bez obzira na to da li se…

.

U Beogradu i Novom Sadu počinje smotra dokumentarnog filma DokZima

Smotra dokumentarnog filma DokZima bića održana od 6. do 28. decembra u Beogradu i Novom Sadu. U pitanju je novi projekat…

.

Tarantinov saundtrek iz srca Banata

Tajna uspeha filmova Kventina Tarantina svakako leži u više nivoa i aspekata kroz koje se analizira i oseća jedno filmsko…

.

Za televiziju najviše vezana starija publika

Televizije se sa jedne strane hvale gledanošću, sa druge strane su ljudi koji kukaju kako nemaju šta da gledaju, a…

.

U utorak počinje Slobodna Zona

Novosadsko izdanje Filmskog festivala "Slobodna Zona" počinje u utorak, 31. oktobra i trajaće do nedelje, 5. novembra. Program će se…

.

U četvrtak počinje Filmski Front

Ovogodišnji Međunarodni festival kratkometražnog igranog filma Filmski Front održava se od 26. do 29. oktobra u Kulturnom centru Novog Sada. Novosađani…

  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Radio Gruvanje
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo