...
TRENUTNO17:00 - 00:00Music Mix by Bea

Kultura / Film

O prirodi i filmu na festivalu Mister Vorky

28.05.2019.

Međunarodni festival jednominutnog filma "Mister Vorky" biće održan šesti put od 29. maja do 2. juna u Rumi. U dva takmičarska programa, prema izboru selektora festivala, filmskog reditelja Marka Kostića, biće prikazano 120 najkraćih svetskih filmskih ostvarenja iz 40 zemalja sveta. 

.

Slavko Vorkapić, foto: vorkyteam.rs

Za nagradu za najbolji domaći film, takmičiće se 11 ostvarenja. Glavna tema ovogodišnjeg festivala je "Priroda i film", kojoj su posvećeni filmovi u takmičarskom ali i pratećem delu festivala.

Pored projekcija kratkih, dokumentarnih i animiranih filmova, o ovoj temi razgovaraće se i na tribini o problemima i trenutnoj situaciji sa vodnim resursima na teritoriji Srbije, u saradnji sa organizacijama koje su deo kampanje Spasimo plavo srce Evrope i mreže Pravo na vodu.

Takođe, temu će pratiti izložba "Vorkapić – Priroda na filmu", o kojoj će govoriti istoričar umetnosti Dragomir Janković.

mister vorky jpg

U okviru festivala biće održana i prezentacija novog programa kratkih filmova "Extra 9413" koji je posvećen domaćim mladim autorima kratkometražnih filmova, potom prezentacije članova žirija, gostovanje Kraljevskog filmskog festivala, kao i muzički nastup Kralja Čačka.

Osnivač i organizator festivala je Nezavisni filmski centar Vorky Team iz Rume, čija je misija od 2005. godine  propaganda života i dela velikana filmske umetnosti - Slavoljuba Slavka Vorkapića. Filmovi će se prikazivati u Zavičajnom muzeju i Kulturnom centru "Brana Crnčević" u Rumi. Ulaz na sve programe je besplatan. 

Kompletan program i satnicu festivala možete videti na linkovima - http://vorkyteam.rs/ ili https://www.facebook.com/mistervorky/

Možda te još zanima:

.

Nikola Ćirić: Horna i jutarnje sunce

Svet klasične muzike nikada nije stigao u centar pažnje javnosti i većeg dela publike. To se možda dogodi teka kada…

.

Na festivale uz mere predostrožnosti

Iako je većina manifestacija i javnih okupljanja odložena zbog pandemije koronavirusa, određeni događaji se ipak vraćaju na velika vrata. Upravo…

.

Reakcije na održavanje Exita podeljene, organizatori objavili prva imena

Zvanična odluka o tome da ovogodišnji Exit festival ipak bude održan izazvala je različite reakcije javnosti. Sa jedne strane, mnogi…

.

Mirko Topalski: Klasični rokenrol gejmer

Vreme izolacije i boravka među četiri zida koristili smo na različite načine. Neki su radili od kuće, neki su se…

.

Španski filmski klasici na internetu

Narednih nedelja imaćemo priliku da potpuno besplatno pogledamo više od deset španskih filmova u okviru ciklusa "Klasici uz tebe".

.

Svakog dana po jedan koncert

Izreka kaže - jedna jabuka na dan tera doktora van... Jedan koncert na dan možda ne može oterati doktora, ali…

  • 16:10 Gost O radija
  • 16:40 O tome se priča
  • 17:00 Music Mix by Bea

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo