...
TRENUTNO20:00 - 00:00Music Mix by Bea

Kultura / Film

Novi Sad film festival donosi regionalne premijere

02.09.2024.

Novi Sad se priprema za novi Film festival. Drugu godinu za redom, od 18. do 22. septembra,  "Novi Sad film festival“ pred publiku izlazi sa čak tri regionalne i četiri nacionalne premijere. Ovogodišnji laureat biće čovek za kog se kaže da je omogućio Supermenu da poleti, čuveni Zoran Perišić, reditelj vizuelnih efekata, dobitnik Oskara za tehnička dostignuća.

.

Foto: Ervin Kovač/Novi Sad Film festival

Direktor festivala, Vanja Hovan, kaže da se ovaj festival razulikuje od ostalih po takozvanom „industry“ segmentu.

"Nama je važno da razvijemo i industry deo. To je bitno i za Novi Sad i za filmsku scenu u Srbiji. Ove godine smo potpisali memorandum o saradnji sa Busan media marketom iz Koreje. To je važan medijski festival u Aziji i ovaj deo Evrope je za njih tržište budućnosti, na koje bi voleli da ulažu. U to ime glavna selekcija ove godine nam je "work in progres" koja podržava filmove u nastajanju“, kaže Vanja.

U pitanju su filmovi u nekoj od faza post produkcije. Gledaćemo delove i segmente tih filmova koji bi mogli da se pojave na svetskom filmskom tržištu.

"U glavnoj takmičarskoj internacionalnoj selekciji nacionalne premijere će imati filmovi: 'Voy, Voy, Voy!' iz Egipta, višestruko nagrađivanog reditelja Omar Hilala, gledaćemo i ostvarenje, koje je već izazvalo oduševljenje na Pula Film Festivalu, 'Šalša' iz Hrvatske, horor-komediju reditelja Dražena Žarkovića“, najavio je Vanja.

NSFFfotoErvinKovac2

Biće prikazan i film 'Lena i Vladimir' iz Severne Makedonije, reditelja Igora Aleksova.

"Imaćemo i tri regionalne premijere: 'HWJN' reditelja Yasir Alyasiri, 'Her body' češke spisateljice i rediteljke Natali Cisarovske, i 'Jigarthanda Double X', tarantinovsku vestern komedi dramu reditelja Kartika Subaradža, za koju je zanimljivo da se u njoj pojavljuje legenda svetskog glumišta, Klint Istvud, digitalno rekonstruisan“, kaže Vanja.

Ove godine će organizatori dodeliti nagrade za najbolji film, najbolju režiju, nagradu publike i special mention nagradu.

herbody

Vanja kaže da je Novi Sad filmski festival jedini u Srbiji sa posebnom selekcijom za spoj kinematografije i IT sektora

"Game Cinematics je selekcija koja povezuje gejming i film, promoviše saradnju IT scene i kinematografije. Kao jedna od najrazvijenijih segmenata privrede, IT industrija danas je sastavni deo i filmske industrije, zbog čega je ovaj program, od prvog izdanja festivala, važan deo. Selektor je Leon Askin, dobitnik nagrade za najbolji animirani film na filmskom festivalu u Svindonu, u Velikoj Britaniji,  stručni saradnik na smeru Animacije i vizuelnih efekata na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a njegovi animirani filmovi prikazani su na filmskim festivalima širom Evrope“, kaže Vanja.

Jedan od noviteta biće i podkast koji pokreću organizatori ovog festivala.

"U saradnji sa Radio televizijom Vojvodine, Novi Sad film festival pokreće podkast o filmu, trenutnom stanju, izazovima, razvoju, budućnosti, ćemo ragovarati sa stručnjacima iz različitih oblasti koje su u vezi sa stvaranjem sedme umetnosti. Premijera podkasta biće nedelju dana pred početak festivala, 12. septembra, na YouTube kanalu Novi Sad Film Festival“. Najavio je Vanja Hovan.

P.K.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 16. do 22. septembra

Dva odlična festivala, nekoliko dobrih žurki i puno drugih zanimljivih događaja očekuju vas ove sedmice. Naravno, tu je i gostovanje…

.

Nedeljni vodič od 9. do 15. septembra

Festival kamerne muzike, Kaleidoskop kulture, Novosadski strip vikend i festival savremenog plesa Tanz Platz samo su neki od događaja koji…

.

Nedeljni vodič od 2. do 8. septembra

Svi su se vratili u grad, pa su tako brojniji i događaji koji nas očekuju ove sedmice.

.

Džinovska buba i vrući ritmovi na Gradić festu

Ovogodišnji 24. Festival uličnih svirača – Gradić fest otvoren je tradicionalnom povorkom koju su predvodili “Microcosmos” - Planète Vapeur iz Nice…

.

Vidljivost kvir kulture: onlajn platforme alternativa nedostupnim prostorima

Kada govorimo o kvir kulturi, to jest o kulturnom stvaralaštvu pripadnika i pripadnica LGBTQ+ zajednice, drag je verovatno najprepoznatljivi izraz.…

.

Dokumentarni film o Dušku Trifunoviću u subotu na NOFEK-u

Predstojećeg vikenda u Novom Sadu biće održano osmo izdanje festivala NOFEK (Novodaski festival knjige) na kojem će se, kao i prethodnih…

  • 18:00 Exit koncert
  • 19:00 Jump Around
  • 20:00 Music Mix by Bea

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo