...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music mix by Anja

Kultura / Film

Nedeljni vodič od 24. februara do 1. marta

23.02.2015.

   Ponedeljak, dosadan dan. Vodič počinje od utorka!

.

Utorak 24. februar 

   Infopolis omladinski info centar organizuje treće Veče anime filma, a u 18 sati biće održana projekcija filma "Tokyo Godfathers". Tokom Božića u Tokiju, tri prijatelja beskućnika pronalaze napuštenu bebu. Kreću u potragu za njenim roditeljima i tu počinje njihova avantura. Ulaz je besplatan.

   Predstavljanje filmskog projekta "Avramov pas" održaće se u Crnoj kući u 19 sati. Prezentaciji će prisustvovati reditelj Prvoslav Marić, producent Dragan Isakov, direktor filma Mirko Štark, asistentkinja režije Ana Ilić, asistent režije i moderator Dimitrije Jakovljević i filmska ekipa uz goste.

   Film "Avramov pas" sa svojom orginalnom pričom o stradanju novosadskih Jevreja popunjava veliku kulturološku prazninu u fundamentalnom stvaralaštvu i civilizacijskom dugu istorijskom pamćenju. Trenutni status projekta uslovljen je nabavkom novca koji bi omogućila početak snimanja.

   Izbor radova Ane Bešlić iz javnih/muzejskih zbirki u Subotici, Beogradu, Boru, Kraljevu i Novom Sadu biće prikazan u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u 19 sati, kao kombinacija hronološkog i problemskog pregleda, sa ciljem bližeg upoznavanja sa njenim bogatim opusom kao i problematizovanja ključnih stvaralačkih ciklusa.

   Improstor organizuje u 20.30 časova u Zavodu za kulturu Vojvodine (Vojvode Putnika 2) nastup Jonasa Kochera iz Švajcarske (harmonika) i Ilana Manouacha iz Grčke (sopran saksofon). Jonas i Ilan su se sreli u Atini, gde su obojica učestvovala u projektu koji obuhvata improvizaciju u zvuku i pokretu. Ubrzo su razvili saradnju nastupajući kao duo sa eklektičnim pristupom improvizaciji, van svih stilova, sa klasičnim sredstvima improvizativne prakse.

Sreda 25. februar 

   Otvaranje ambijentalne instalacije održaće se u 19 časova u holu skupštine grada Sremska Mitrovica. Autori su Predrag Kovačić i Irena Divić.

   I ove srede moći ćete da uživate u radijskoj emisiji "M Ključ" u 21 čas u Studiju M i ulaz će biti besplatan. Ovog puta nastupaće niški kvartet Eyot, koji predvodi pijanista i kompozitor Dejan Ilijić. Njihova muzika spaja kulturu džeza i roka, sofisticiranost klasičnog klavira, psihodelične i ambijentalne muzike, kao i reljefne elemente istočnoevropskog folklora.

   Veče stand up komedije održaće se u klubu Pelikan i počeće u 22 sata. Nastupaju Stand up.ns i Peđa Bajović, a ulaz je 250 dinara.

Četvrtak 26. februar

   Tribina "Sekularnost i njen značaj" održaće se u Radio kafeu u 18 časova. Događaji koji su obeležili januar 2015. godine (proslava Božića i Nove godine po Julijanskom kalendaru u javnim institucijama, dešavanja u JKP "Vodovod i kanalizacija") ali i svakodnevno održavanje časova veronauke u školama širom Srbije i obeležavanje slava po javnim institucijama, tipičan su primer kršenja Ustava Republike Srbije (član 11 i član 44), a ujedno i degradiranje i negiranje pripadnika ostalih verskih zajednica i ateista. Učesnik tribine je Pokrajinski ombudsman Aniko Muškinja Hajnrih.

   U Infopolisu u 19 sati dogodiće se šesnaesti Književni klabing. Za klabing treba da pročitate roman "Ubiti pticu rugalicu" autorke Harper Li. Ako volite da čitate i želeli biste da diskutujete o pročitanom sa nekim, onda je ovo pravo mesto za vas. Klub je otvoren za sve i besplatan je.

   U klubu Quarter biće održan humanitarni koncert za pomoć pevačici benda Hype Dragani Mijatović, poznatijoj kao Gaga Lee, koja boluje od akutne leukemije. Nastupaće Atheist Rap, Gernika, Ritam Nereda, Josip A Lisac i Veliki Prezir. Ulaznice od 500 dinara možete kupiti u Gigstixu.

   Posle dužeg vremena kultni rock bend iz Zrenjanina Instant Karma ponovo počinje sa svirkama. Početak je planiran za novosadski klub Kriva Marta blues pub. Sledi uzbudljiva diskografska budućnost iza koga stoji osam albuma i jedno kompilacijsko izdanje. Bend u novoj postavi priprema svež diskografski materijal koji i dalje nosi uzbuđenje muzikom šedesetih.

   Punk Rock Show organizuje se u Društvenom centru i počinje u 21 sat. Nastupaju Lunch iz Francuske, Replicunts iz Beograda i Tu Ima Zvuka kao domaćini. Ulaz je donacija.

   Prvi Free jam session u Babylonu organizuje se u 22 sata, a nastupaju House Band: Aleksandar Gandi Filipović (električna mandolina), Igor Darko Caro (klavijatura), Lazar Ćurčić (bass) i Nikola Vučetić (bubnjevi). Gosti će biti Kosta Vukašinović (trombon) i Dimitrije Mojsijević (bubnjevi).

Petak 27. februar

   U klubu Quarter biće održan Nox_Libertatis festival, na kom će nastupiti Golaz, Šalterski službenik, Uvertira, Nebo nad Berlinom i Headers. Ulaznice možete kupiti u Culture Exchange-u za 150 dinara, a na dan festivala (na ulazu) će biti 200.

   Poslednji je petak u mesecu, pa u 17 sati u Limanskom parku počinje 35. Novosadska kritična masa! Tema je "Ljubav i bicikli su u modi", pa se obucite u nešto što vam je prelepo i udobno i za šta mislite da je moderno, dođite bajsom do parka i osetićete ljubav u vazduhu :)

   U Omladinskom centru CK13 sviraće Kazna za uši, Dž!Dž! i Plišani mališan. Beogradski bend Kazna za uši predstaviće novi album pod nazivom "Nova zora". Dž!Dž! priprema novi album i singlovi "Gluvi dan" i "Buđenje", koji ga najavljuju, ostavili su odličan utisak na kritičare i dospeli na prva mesta regionalnih top lista.

   Plišani mališan se pojavljuju kao predgrupa velikim bendovima kao sto su KKN, Darkwood Dub, Psihomodo Pop, Jarboli, Bjesovi... Drugi album je snimljen i očekuje se da će se pojaviti ove godine da obeleži 10. godina rada benda.

   Žurka brkova i takmičenje organizuje se u kafeu Paradise u Subotici! Treba da uzgojite, oblikujete ili nacrtate brkove i uključite se u takmičenje za izbor najlepših brkova i osvojite nagradu i/ili da osnujete brkati tim sa neograničenim brojem članova koji će popiti najviše piva za veče i tako osvojite gajbu piva.

   Snailydelic ponosno predstavlja E-CLIP (Iono-Music), Paradigm (Sadhu Records), DJ Mozza (Chaotic Beats, Wicked Forest) i Prs Lee (Snailydelic org.) u klubu Dandy. Možete ući samo ako ste punoletni i ulaznica je 400 dinara.

   Public ∏ organizuje žurku sa Alexis Cabrera u klubu Aronda na Petrovaradinskoj tvrđavi. Zbog kapaciteta kluba broj ulaznica je ograničen, a sve informacije o rezervaciji i preuzimanju karata možete dobiti na office [at] publicp.org ili putem privatne poruke na njihovoj fejsbuk grupi. Cena ulaznice je 500 dinara.

   Nakon kluba Culture Exchange, Soldaout i Ensh nastavljaju sa nastupima u subotičkom Studiju 11. Soldout je elektro duo osnovan u Briselu koji kombinuje pop sa melanholijom i brutalnošću. Miks popa, nju vejva, zaraznih melodija i rokerskih rifova.

   Kroz poigravanje sa jezičkim poštapalicama i izrazima karakterističnim za naše podneblje, Ensh je stvorio zaraznu melodiju koja, osim sa rečima, koketira sa različitim elektro i pop stilovima. Ulaz je donacija.

   Nikola Vranjković će sa svojim bendom održati koncert u Pozorišnom klubu "Zeleno zvono" u Zrenjaninu, na kome će izvesti veliki broj pesama iz Block Out perioda kao i sa njegovih solo albuma "Za ovde ili za poneti" i najnovijeg CD-a "Bremeplov", koji je pre nekoliko meseci i zvanično izdat za izdavačku kuću Multimedia music. Svirka počinje u 22 sata.

   Šesti Creed Asylum biće održan u klubu Compressor, a muziku će vrteti DJ Veljko Jović, Tim Jackman, Kephee, David T Boy i Layzie. Ono što definitivno karakteriše ove performanse je luda i usijana atmosfera izazvana specifičnim deep, house i techno zvukom koji ovi DJ-evi i producenti dele sa publikom do ranih jutarnjih časova.

   Debeli Precjednik i P.R.S.O. sviraće u Subotici u Clash klubu! Ulaz je 200 dinara.

   Neozbiljni Pesimisti posle godinu dana ponovo u Subotici sa novom postavom i novim pesmama od kojih će neke biti premijerno izvedene baš u klubu Mladost. Dođite da pružite podršku prvim predstavnicima Anti Global Etno Panka i naravno ludo se provedete, a u isto vreme budete jedni od prvih kritičara novog albuma koji će se zvati "Pametovanje iz provincije". Ulaz - 200 dinara.

Subota 28. februar

Još jedna benefit svirka za festival Iluzije slobode održaće se u Pozorišnom klubu u Bečeju. Na trećem događaju sviraće genijalan pank bend Debeli precjednik iz obližnjeg Osijeka i Fiskalni račun, jedan od lokalnih bendova bečejske pank scene. Svirka počinje u 21 sat i ulaz je minimum 200 dinara. Ako imate limenke, donesite ih - organizatori će ih reciklirati, a vi ćete na taj način doprineti održavanju festivala u maju.

   Robert Gottlieb Tilly, bački pesnik, muzički kritičar, radio voditelj, slikar, konceptualni umetnik, crtač stripova, karikaturista, prevodilac i kultni subotički blues muzičar, nastupiće u kafeu Grunf u Subotici u 21.30 časova sa Želimirom Lukićem, samoukim blues gitaristom iz Subotice, koji je svirao sa autorskim bendovima Joe and the Night Flowers i Zornjak.

   Big Shopping Centar u Novom Sadu u subotu i nedelju biće domaćin BIG Gaming Festivala. Moći ćete da okušate svoje veštine u igrama: LOL (League of Legends), DOTA 2, Hearth stone, PES 2015, NBA 2015, Mortal Combat, Sky Lenders, Yu Gi Oh, Magic the Gathering, Settlers of Catan, Risiko, Game of Thrones, NERF, Lego Chima, VR Oculus Rift (virtuelna realnost) i Dance machine.

   U omladinskom klubu Skladište u 21 sat biće održana koncertna promocija albuma "Rough Charms" osmočlanog subotičkog orkestra Wooden ambulance, koji promoviše svoj najnoviji, treći album. Specijalni gosti koncerta će biti senzualna beogradska akustična grupa On Tour. Ulaz je besplatan.

   Tviteraši svih zemalja, ujedinite se i dođite na četvrti #ZrUP – Zrenjanin, Zeleno zvono, u 18 sati. Odlično druženje, odlični tviteraši, pokloni i još mnogo toga. I ovog puta uz podršku prijatelja iz Webiz.rs, koji organizuju konferenciju o poslovnoj primeni interneta.

   Ktulu još spava, a da li će ga Gilda igrača probuditi, saznaćemo u 16 časova u Dungeonu u Mini HQ Gilde igrača (TC Lupus, pasaž Zmaj Jovine broj 26, suteren). Gilda je obezbedila sve žive i one igre iz druge dimenzije do kojih smo mogli baciti oči, kao što su Arkham Horror, Elder Sign, Eldrich Horror, Mansions of Madness, Creatures and Cultists, Munchkin Cthulhu, Cthulhu Fluxx, Innsmouth Escape i Cthulhutech FRP.

   Žur-Buvljak će biti organizovan u 16 sati - ukoliko imate bilo šta što vam više ne treba, a nekome može da zatreba (odeća, obuća, knjiga, društvena igra, disk, alat, vokmen) donesite u Omladinski centar CK13. Možete doneti sve što vam padne na pamet i odneti sve što vam se svidi. Tu je novac bezvredan!Žur-Buvljak znači: poklanjamo, razmenjujemo, recikliramo, družimo se uz muziku i piće. Raskrčite vaše ormane, tavane i ostave!

   Četvrti Scena Fest, festival novih i zanimljivih bendova, održaće se u klubu Quarter. Nastupaju redom: Frozen moonlight (modern melodic metal), CPR (punk rock), Tethyal (post hardcore), K*ll the scum (grindcore), Northern Revival (southern stoner), Tentacle Wizard (stoner doom), Beograd (dark synth pop), Downstroy (metalcore) i Wolfram (acid metal). Ulaznica u pretprodaji (Mungos Cdshop) je 300 dinara, a na ulazu će biti 500.

   Britanska drum'n'bass super zvezda, DJ i producent LTJ Bukem, svojim nastupom u Studentskom kulturnom centru "Fabrika", najaviće četvrti Ritual fest u Novom Sadu. LTJ Bukem nakon pet godina ponovo dolazi u Novi Sad da svojim neobičnim kosmičkim putovanjem kroz muzički šou "Bukem In Session" lansira ekskluzivno detalje o predstojećem Ritual festu 2015. Pored njega, muziku će vrteti i Rahmanee, Rasheed i M-Tech, a ulaznice koštaju 890 dinara.

   Marko Nastić, Vladimir Aćić i W. Aka Wizard nastupiće u The End noćnom klubu. Žurka počinje u 23 sata, ulaznica je do jedan ujutru 300 dinara, a nakon toga će biti 500 dinara.

Nedelja 1. mart 

   Kultur Shock! Nastupa u Novom Sadu. Bend će promovisati novi album "IX", a podržaće ih lokalni Neozbiljni pesimisti. Za razliku od većine „sezonskih“ muzičkih pojava, Kultur Shock tvrdoglavo drma scenom već petnaest godina, a poštovanje fanova i kritike osvojili su nastupajući u stotinama manjih i većih klubova te na festivalima na tri kontinenta.

   Nepripremljenim ušima rade doslovni kulturološki šok svojom kombinacijom buke i melodičnosti, žestine i emocija. Ulaznice su u pretprodaji 600 dinara, a na dan koncerta 900.

J.Ž.

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 31. jula do 6. avgusta

"Špic" letnje sezone, vreme u kome su dešavanja na minimumu. Ipak i u takvom periodu pojavi se po neka žurka,…

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. jula

Projekcije, koncerti, predavanja, jedna zanimljiva šetnja i noćni bazar. Sve to vas očekuje ove nedelje u Novom Sadu, Somboru, Subotici…

.

Digitalni nomadi: život bez granica

Kada kažemo digitalni nomad zamišljamo nekog lika u hipsterskoj "havaji" košulji i sa bradom, na plaži na Baliju, kako čuka "Javu"…

.

Vredi pročitati: "Praznik u komi"

Di-džej, pozorišni radnik i pisac Vukašin Vojvodić preporučio nam je delo francuskog pisca novije generacije Frederika Begbedea "Praznik u komi".

.

Život kroz muziku, pozorište i knjige

Ime Vukašin Vojvodić često se može čuti u najavama novosadskih klupskih dešavanja, kada je u pitanju DJ scena, ali i…

.

Kako mladi vide Novi Sad?

Novosadski srednjoškolci kreirali su vodič za mlade "KULtura kroz Novi Sad" i pokazali šta je ono što naš grad čini…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Vaš DJ sat
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo