...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music Mix by Bea

Kultura / Film

Nedeljni vodič od 19. do 25. januara

18.01.2015.

   Ispod se nalaze događaji koji se nama čine zanimljivim. Ima ih mnogo, ali ako saznamo za još neki narednih dana, objavićemo ih u posebnom tekstu. Uživajte u filmovima, svirkama, žurkama, predstavama, predavanjima...

.

Ponedeljak 19. januar

   U Omladinskom centru CK13 počinje ciklus filmova: Nemoguće biografije, po izboru Radmile Ercegovac. Ponedeljak: 19 časova "Poslednji dani" (Last Days, 2005), 21 čas "Nema me" (I’m not there, 2007); Utorak: 19 časova "Marija Antoaneta" (Marie Antoinette, 2006), 21.10 časova "Veliki majstor" (The Grandmaster, 2013); Sreda: 21 čas "Na putu" (On the Road, 2012).

   U Kulturnom centru Novog Sada će biti projekcije dva filma - u 19 časova "Zbog tebe promeniću prezime" (Ocho apellidos vascos, Španija 2014) i u 21 čas "Golub sedi na grani razmišljajući o postojanju (A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence, Švedska/Nemačka/Norveška 2014)

   Prijave za besplatan trening iz javnog govora traju do ponedeljka i ukoliko broj zainteresovanih bude prevelik, organizovaće se dve grupe i zakazati novi termin u Infopolis omladinskom centru. Trening će biti održan 31. januara, a više informacija o tome i načinu prijave možete da nađete ovde.

Sreda, 21. januar

   Slovenački kantautor i umetnik-performer Marko Brecelj (ex Buldožer) nastupaće u Narodnom Pozorištu "Toša Jovanović" u Zrenjaninu. Nakon koncerta, biće organizovano druženje sa Markom Breceljom u prostorijama Pozorišnog kluba ,,Zeleno zvono’’, gde će se voditi formalni i neformalni razgovori, uz nekoliko iznenađenja i projekcije. Ulaznice su 200 dinara, dok će za penzionere, studente i đake biti 100 dinara. Karte se mogu nabaviti na biletarnici Narodnog pozorišta ,,Toša Jovanović’’ i u Pozorišnom klubu ,,Zeleno zvono’’.

   U Kulturno Umetničkom Lavirintu u Novom Sadu u 20 časova biće projekcija filma "Gubitak seksualne nevinosti", u okviru filmskog ciklusa "Sveto mesto". Izvrsno remek delo Majka Figisa koje ujedinjuje vizuelnu inteligenciju i suptilnost, odličnu muziku i filmsko poigravanje tonom, intuitivan i prefinjen pristup večnim temama i rediteljski amalgam autora koji filmskim postupkom barata na jedan ležeran i intuitivan način.

   Društveni centar postaje aktivan, pa organizuju "Anarcho heavy punk night" sa veselom ekipom Noodwear, koja dolazi iz Holandije. Oni su višegodišnji aktivisti i nastali su iz bendova Makiladores i Skint, a aktivni su i na DIY (do it yourself - uradi sam) sceni.

   U pozorištu "Kostolanji Dežo" u Subotici u 19.30 časova odigraće se predstava "Commonplace", koprodukcije "The Symptoms" i "Trafó House of Contemporary Arts". Radi se o pozorišnom miksu o susretima, hirovima i predrasudama i o tome kako nismo uopšte posebni kao što želimo da verujemo, i da je to u redu. Prevod će biti na engleskom jeziku.

    Centar za podršku ranom razvoju i porodičnim odnosima "Harmonija" u 17.30 časova organizuje predavanje na temu partnerskih odnosa, odnosno uže o ljubomori. Na predavanju će se govoriti o tome šta je ljubomora, kako se ona formira i razvija, koje su različite vrste ljubavi, šta je uzrokuje i šta da radite ako se suočavate sa ljubomorom. Predavanje se održava u Centru za podršku ranom razvoju i porodičnim odnosima, na Bulevaru Oslobođenja 147.

Petak, 23. januar

    Novosadski P.O.T.O.P dolazi sa železničke stanice direktno u klub "Panta Rhei" u Bačkoj Topoli da vam donese svež asortiman novih, duboko rezajućih DnB/Breakbeat/IDM sečiva, još bolje naoštrenih nego prošli put. Lineup: Arbiter (DJ) - Stefan Aćimović, Voja Labeled (DJ) - Voja Labeled, Atila the Fun (VJ) - Badji Atila. Ulaz je do 23 časa besplatan, a nakon toga će biti 100 dinara.

   U novosadskoj sinagogi će u 19 časova biti održan etno džez humanitarni koncert "U susret svetlosti". Nastupiće Vladimir Stanković sa gostima i sva prikupljena sredstva biće utrošena za poboljšnje uslova boravka štićenika prihvatilišta za decu i omladinu "Sigurna dečija kuća" pri centru za socijalni rad grada Novog Sada.

   U Paradizu se nastavlja tradicija žurki "C U NEXT FRIDAY" i ovog puta će nastupiti Dejan Milićević. Pored njega, muziku će vrteti i Tijana Kabić, Otto von Disko i Techa.

   Kulturni centar Utopija započinje serijal "Def Sessions" koji će ugostiti jednu od underground legendi regiona, osječki Krankšvester. Kao domaća podrška će nastupiti dobro poznati Kardež & the Lucca Beats Trio koji će premijerno izvesti živu verziju svojih vanvremenskih hitova u postavci bubanj, bas gitara i naravno tri MC-ja. Kao after program, mladi i perspektivni drum DJ/producent Rcallz iz novooformljene Fresh Riddims ekipe.

   Ljubitelji plesa milonga sigurno će se obradovati žurci na Ribarskom ostrvu u Skipper Yachting Klubu.

   U Zrenjaninu se organizuje izložba "Foto izazov - predstavljanje najboljih", koju organizuje Foto klub CD13.

   U novosadskom Kompresoru sedmi put će se održati žurka "Techno Night Show". Ovog puta na dve bine naći će se šest dobro poznatih di džejeva koji su uveliko prisutni na našoj sceni: Sale L, Predrag Janus, Mark Dee Jack, Dr. Ađi, LukaVi i Essay!

   U CK13 u 19 časova predstaviće se portal "Mašina". Portal Mašina je nastao kroz edukativni projekat pod nazivom Kritička mašina. Serija seminara, radionica, predavanja kao i tekstualna produkcija, ima za cilj da doprinese obezbeđivanju uslova za kontinuiranu reprodukciju i širenje kritike koja bi se bavila analizom društvenih fenomena i bila dostupna široj javnosti. U razgovoru će učestvovati učesnici i saradnici u ovom projektu: Ivan Radenković (Gerusija), Andraš Juhas (učesnik projekta), Vida Knežević (Kontekst kolektiv) i Marko Miletić (Kontekst kolektiv)

Subota, 24. januar

   Povodom festivala "Iluzije slobode" koji će se održati krajem maja u Novom Bečeju, organizuje se druga benefit svirka u Bečeju. U 21 čas će u Pozorišnom klubu nastupiti kontraverzni novosadski Tetrapank i autohtoni hardkor sastav Muzika poludelih. Minimalna cena ulaza je 100 dinara i ukupan prihod je namenjen troškovima festivala.

   U novosadskom Kompresoru održava se peta žurka "Creed asylum". Ono što definitivno karakteriše ove performanse je luda i usijana atmosfera izazvana specifičnim deep, house i techno zvukom koji DJ-evi i producenti Layzie [Novi Sad / Creed Records], Figu Ds [Berlin / EUN Records], DJ Veljko Jović [Beograd / Creed Records], Tim Jackman [Beograd / Creed Records], Janno V [Berlin / EUN Records] dele sa publikom do ranih jutarnjih časova.

   Opet idemo u Zrenjanin - u Bassic kafeu sviraće Funktastic Coalition. Bend se bazira pretežno na autorskim stvarima, fank i plesnom gruvu, fuziji džeza sa nekim elementima pop i latino muzike.

   U Omladinskom centru CK13 sviraće jedni od najboljih live bendova na našim prostorima, grupe Consecration Wolframom. Od četiri studijska albuma koja su objavili za 14 godina rada, Consecration će promovisati dva "Cimet" i "Univerzum zna". Prihod od ulaznica Consecration će preusmeriti u završnu fazu petog studijskog albuma "Grob" na kojem će raditi sa čuvenim Aaronom Harrisom (ISIS, Palms) i Jamesom Plotkinom.

Nedelja, 25. januar

   U Radio kafeu u Novom Sadu održaće se tribina "Revolucija svesti". U 19 časova govoriće se o tome šta nam je neophodno kako bismo eliminisali magijske i kvazinaučne interpretacije prirodnih i društvenih fenomena, kako bismo na ispravan način objasnili prirodu i društvo u našem okruženju. Organizator tribine je udruženje "Ateisti Srbije".

   J.Ž.

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 31. jula do 6. avgusta

"Špic" letnje sezone, vreme u kome su dešavanja na minimumu. Ipak i u takvom periodu pojavi se po neka žurka,…

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. jula

Projekcije, koncerti, predavanja, jedna zanimljiva šetnja i noćni bazar. Sve to vas očekuje ove nedelje u Novom Sadu, Somboru, Subotici…

.

Digitalni nomadi: život bez granica

Kada kažemo digitalni nomad zamišljamo nekog lika u hipsterskoj "havaji" košulji i sa bradom, na plaži na Baliju, kako čuka "Javu"…

.

Vredi pročitati: "Praznik u komi"

Di-džej, pozorišni radnik i pisac Vukašin Vojvodić preporučio nam je delo francuskog pisca novije generacije Frederika Begbedea "Praznik u komi".

.

Život kroz muziku, pozorište i knjige

Ime Vukašin Vojvodić često se može čuti u najavama novosadskih klupskih dešavanja, kada je u pitanju DJ scena, ali i…

.

Kako mladi vide Novi Sad?

Novosadski srednjoškolci kreirali su vodič za mlade "KULtura kroz Novi Sad" i pokazali šta je ono što naš grad čini…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo