...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Kultura / Film

Nedeljni vodič od 13. do 19. aprila

12.04.2015.

Konačno je ponovo došao red na svirke! Mada, i predavanja o praktičnim veštinama i mogućnostima za volontiranje i studiranje počinju u ovo vreme, jer treba na vreme planirati leto i narednu školsku godinu. 

Ažurirani događaji će biti uvučeni. 

.

Ponedeljak 13. april

Besplatno uvodno predavanje o veštinama poslovne komunikacije biće održano u zgradi Magyar Szoa i počinje u 18 sata. Trener poslovnih komunikacionih veština Boris Teodosijević govoriće o javnom nastupu i umeću govorništva, neverbalnoj komunikaciji, podsvesnoj komunikaciji i veštini prodaje.

Svakog drugog ponedeljka u KC Utopija organizatori prave žurku "Back 2 Decks" na kojoj se sluša muzika koju donosi publika i koja je nadživela digitalizaciju. Ulaz je besplatan.

Utorak 14. april

Predavanje "Universities, online learning and the mobile student" biće održano na Filozofskom fakultetu u 13.30 sati. Predavanje će održati profesor Džejms Kverk iz SAD-a i govoriće na engleskom jeziku. Sa obzirom da je broj mesta u sali ograničen, treba da se prijavite ovde.

U Infopolisu u 18 sati počinje predstavljanje Hong Konga iz prve ruke! Devojka koja živi u Hong Kongu predstaviće taj zanimljiv grad, pričaće o tome šta su crveni džepovi, tradicijama za Nvu godinu, tamošnjim festivalima i kulturi grada sa sedam miliona ljudi. Prezentacija će biti na engleskom, ali će takođe biti prevod na srpskom jeziku.

Fotograf Danilo Cvetanović gostovaće u Fotografskom klubu Vojvodina u 20 sati, gde će govoriti o svom fotografskom radu. On je jedan od srpskih fotografa koji najduže nose zvanje majstora fotografije, a koje je dobio davne 1979. Cvetanović je poznat i po tome što je jedan od prvih fotografa bivše Jugoslavije koji je imao samostalnu izložbu na kojoj su izložene akt fotografije još daleke 1969 godine.

La Confraternita del Purgatorio iz Barija, Italija i Ex You nastupiće u Omladinskom centru CK13. La Confraternita del Purgatorio sviraju math noise rock, brzo i snažno, opuštaju jezike i razdrmavaju guzove. Estetika benda Ex You svodi se na pojmove slobode, istraživanja, otvorenosti i improvizacije, pa njihova muzika ima dodirnih tačaka sa svim formama koje sadrže pomenute elemente u sebi. Ulaz je 200 dinara.

Predavanje "Kako se kalio rat? Uloga medija u konstruisanju i prikazivanju ratova u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini" biće održano u 19 sati u Modernoj galeriji "Likovni sisret" u Subotici. Predavanje će održati istraživač i analitičar medija mr Davor Marko.

U okviru Zonske smotre amaterskih pozorišta Vojvodine, članovi dramske radionice Cekom odigraće predstavu "Oči" u velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina sa početkom u 21 sat. Predstava se bavi temom osuđivanja i kako se lako pod pritiskom loših životnih i društvenih okolnosti može skrenuti sa puta kojim smo krenuli.

Sreda 15. april

Dođite u Francuski institut u 19 sati da saznate više o velikom francuskom astronomu Šarlu Mesijeu, čuvenom lovcu na komete i tvorcu najpoznatijeg astronomskog kataloga, po kojem je nastalo popularno takmičenje "Mesijeov maraton", koje se održava i na Fruškoj gori (ove godine u subotu 18. aprila). Objekti iz ovog kataloga spadaju u najlepše dragulje koji se mogu videti na noćnom nebu - Plejade, Orionova maglina, Sombrero galaksija, Velika galaksija u Andromedi, Krab maglina... Naučno-popularno predavanje održaće Aleksandar Zorkić, urednik internet časopisa "Astronomski magazine".

U bioskopu Eurocinema u Subotici sa početkom u 18 časova biće održane dve projekcije filmova "Logbook Serbistan", reditelja Želimira Žilnika i "Cveće zla", reditelja Sabolča Tolnaija. Nakon projekcija publici će se predstaviti oba reditelja i ekipa filma Cveće zla. Ulaz je besplatan.

Premijera predstave "Kerovi" biće održana u 20 sati u Apolo dvorani u Pančevu. Predstava se sastoji od četrnaest psećih likova, koji kroz svoje životne priče prenose svoje stavove o ljubavi, seksu, prijateljstvu, osveti, nasilju. "Kerovi" su jedinstveni spoj tragedije, humora, oštrine, nežnosti i romantike. Karte u pretprodaji možete kupiti u Malom klubu Doma omladine i koštaju 400 dinara.

Četvrtak 16. april

   Žurka povodom 12 godina berbernice počinje u 17 sati u Mite Ružića... Nastupaju Sh Oo, Dvo Ka b2b Maksim Lemon Rutovic, Vladan Filipovic i Senzzor. Sjajne fotke od ULICA Fotografije moći ćete da kupite posle 20 sati. Live video animaciju radiće Stefan Jovanović i biće nešto novo od Zerotwentyone Everywear

Druga žurka "Bekstvo iz praznine" biće održana u KC Utopija, a muziku će vrteti Un:usual, Orange i Sloxxx. Žurka počinje u 18 sati i možete je podržati benefit kutijom.

Koncert mladih vokalnih sastava biće održan u Jovinoj gimnaziji i počinje u 19.30 sati. Od ljubavnih do duhovnih i dalmatinskih klapskih pesama muški vokalni sastav "Bajić", ženski vokalni sastav "Đul", muški vokalni sastav "Bećari" i hor hrama Ognjene Marije potrudiće se da jedno prolećno veče ulepšaju muzikom različitih predela. Ulaz je besplatan.

Izložba crteža "Jazz portreti" Nebojše Slankamenca biće održana u klubu My Place, a otvara se u 20 sati. Nebojša Slankamenac je jedan od retkih umetnika kod nas koji se bavi foto realizmom. Inspiraciju nalazi u jazz ikonama koje  otima od zaborava.

U Omladinskom centru CK13 nastupiće Iconoclast - avangardni no jazz/punk duo iz Njujorka. Duo čine Julie Joslyn (alt saksofon, violina, elektronika, perkusije, vokali) i Leo Ciesa (bubnjevi, perkusije, klavijatue, elektronika). Imaju deset albuma i vremenom su stvorili autentičan zvuk koji prevazilazi jasne žanrovske odrednice. Ulaz je 250 dinara.

Festival Sviraj malo akustično! biće održan u Krivoj Marti i počinje u 21 sat. Na devetom festival će svirati Branislav Baturan (Grupa Kler), Vedran Ferizović i Miroslav Popović (Josip A Lisac) kao i sastav "Brindavani i Govinda". Ulaz je besplatan.

Promocija dokumentarnog filma "Nismo čutali" i tribina nakon projekcije biće održani u bioskopu Arena u 18 sati. Dokumentarni film “Nisu ćutali” govori o antiratnim protestima u Vojvodini, mirovnim aktivistima i novinarima koji su se suprotstavili ratnohuškačkoj politici režima Slobodana Miloševića. Ulaz je besplatan.

Promocija međunarodnih volonterskih kampova i špansko veče biće održani u Apolo dvorani u Pančevu. Veče organizuju Mladi istraživači Srbije i međunarodna studentska organizacija AIESEC, kroz svoj Global Citizen program, a od 18 do 22 sata moći ćete i da saznate više o tradiciji, kulturi i istoriji Španije.

Petak 17. april

   Benefit žurka za festival Iluzije slobode ovog puta biće u Novom Sadu u Društvenom centru! U 21 sat počinje svirka, a nastupiće Fiskalni račun, P:R:S:O! i Bitov Terror. Ulaz je dobrovoljni prilog, a možete i da donesete limenke koje će organizatori reciklirati.

U Utopiji će nastupiti Majmoon – mnogi o njemu ne govore kao bendu već umetničkom projektu. Njihova muzika se definiše kao audiovizuelna harmonija trancea, rocka, noisea i audiokaosa. Domaća podrška su sjajni tročlani sastav Velar koji sebe deklariše kao eksperimentalni sastav koji kombinuje elemente stoner-a, post rock-a preko metala pa sve do elektronike. Ulaz je 300 dinara.

Književno veče sa Stašom Nikolić, jednom od vodećih imena novije (post)jugoslovenske književnosti, biće održano u mladinskom centru CK13 u 20 sati. Povod za ovo veče je Stašina prva knjiga, zbirka poezije "Takve se stvari događaju ljudima", ali i razgovor o njenom iskustvu u vođenju radionica kreativnog pisanja, radu u školama, o zadarskoj književnoj sceni, udruzi Zadarski pisci, o književnom festivalu Kalibar i mnogo čemu još.

Otvaranje izložbe slika Aleksandra Mirkovića biće održano u Galeriji Oko sa početkom u 19 sati. Izložba će biti otvorena do srede 29. aprila.

Solo projekti Oat Oaks i Atariame iz Rusije dolaze u subotički Studio 11. Oat oaks je okarakterisan kao dream-ambient/darkwave/black metal projekat, a Atariame je devojka koja voli akustični izraz. Svirka počinje u 22 sata.

U pozorišnom klubu Zeleno Zvono u Zrenjaninu biće održan koncert bendova Infernal Form iz Novog Sada i Desolation iz Zrenjanina. Svirka počinje u 22 sata.

U susret nastupu najpoznatijeg kubanskog benda kod nas Salsa Y Punto, vreli ritmovi Kube očekuju vas od 21 sat u Apolo dvorani u Pančevu. Odličan način da makar nakratko zaboravite na brige jeste ples. Idealan je za zbližavanje i druženje, a starosna granica ne postoji. Ulaz je 200 dinara.

Raskid13 će nastupiti na splavu "U pripremi" u Pančevu. Svirka počinje u 22 sata, ulaz je besplatan, a bend kaže da popijete što više piva kako bi ih gazda platio i oni te pare uložili u studio.

Takmičenje u paraglajdinu "Vršac Open" počinje na Vršačkim planinama i leti se ka jugu. Ukoliko vreme ne bude odgovarajuće, takmičenje se odlaže, a tačan datum održavanja takmičenja znaće se u sredu.

Subota 18. april

Obojeni program nastupa u klubu Quarter! Kao predstavnici novosadske new wave scene osamdesetih, zajedno sa grupama Boye, La Strada, Luna i Grad, od samog početka, Obojeni Program je insistirao na pronalaženju svog autentičnog, nezavisnog zvuka. Za razliku od prethodnog albuma, uz dva basa i bubanj, u bend se vratila gitara. Karte u Gigstixu.

Marco Bailey je strastven, odlučan, nepopravljivo tvrdoglav, pun dečačke energije i poznat po tome što konstantno pomera granice umetničkog i muzičkog dostignuća. Posle više od 25 godina rada i dalje dominira svetskom techno scenom, a nastupa u Fabrici zajedno sa Lagom, Klausom i SMT-om. Žurka počinje u 22 sata, a karte mogu da se kupe u Gigstixu i sada su 790 dinara.

U klubu The End biće održana žurka "Saturday Mood", a muziku će vrteti Vladimir Aćić, Goya, W. aka Wizard i Babarogic. Žurka počinje u 23 sata i ulaz je 300 dinara.

Besplatna radnja CK13 vas poziva na četvrto izdanje Žur-Buvljaka koji se otvara u 16 sati. Ukoliko imate bilo šta što vam više ne treba, a nekome može da zatreba (odeća, obuća, knjiga, društvena igra, disk, alat, vokmen) donesite na Žur-buvljak. Možete doneti sve što vam padne na pamet i odneti sve što vam se svidi, ili samo doneti, ili samo odneti… Tu je novac bezvredan!

Crime:Scene u saradnji sa Hammer and Tongs predstavlja dva ekstremna benda iz Poljske: Thy Disease i Obscure Sphinx. Kao lokalni support nastupiće novosadski Obscured i Mud Factory iz Vranja. Ulaznice su 300 dinara.

Ultrazvučni Sessioni! 21 sat, KC Utopija, tri pozivna jam sessiona i jedan otvoreni + dj set, ulaz donacija – minimum 100 dinara. Yeah!

Javna proba benda Nafta biće održana u Studiju 11 u Subotici. Nafta gaji najfiniji, klasičan, esencijalan rok zvuk. Trio čine Bane S. Vukosavljević (bivše Džukele), Dragan Vidaković Risto i Miodrag Mišo Boroš. Ulaz je dobrovoljni prilog.

U Mojo klubu u Senti nastupiće Subway i Stubborn iz Mađarske, a domaćini će biti Sequence. Veče bendova na slovo S počinje u 21 sat, a ulaz je 150 dinara.

Posle dugo vremena će u pozorišnom klubu "Zeleno zvono" u Zrenjaninu biti održan koncert grupe Eva Braun! Kao predgrupa će nastupiti mladi beogradski bend Sinestezija, kojima će to biti premijera u Zrenjaninu. Karte za koncert su 400 dinara u pretprodaji.

Nedelja 19. april

Velika novosadska akcija čišćenja Ribarca počinje u 10.30 sati i okupljanje je kod broda Skiper na Ribarcu. Vreme je za prvu veliku novosadsku akciju čišćenja prirode. Ako imate svoje rukavice ponesite ih!

U Studiju M u 17 sati novosadska publika će imati jedinstvenu priliku da prisustvuje Master class-u Zafir Hadžimanov: Mjuzikl i Šansona, a nakon toga u 21 sat i premijernom koncertu Zafira Hadžimanova u pratnji Vasila Hadžimanova i njegovog kvarteta! U 17 sati je ulaz besplatan, a za 21 sat karte možete da kupite u Gistixu i koštaju 500 dinara.

Predstava "Stand Down sa Nebojšom Milovanovićem" biće igrana u Utopiji u 20 sati. Komad predstavlja netipičnu formu pozorišta, u kojoj glumac priča svoje lične životne priče kroz pesme, koristeći se vrstom izraza koja kombinuje poeziju i autoironične ispovesti u formi melodrame. Karta je 400 dinara.

J.Ž.

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 31. jula do 6. avgusta

"Špic" letnje sezone, vreme u kome su dešavanja na minimumu. Ipak i u takvom periodu pojavi se po neka žurka,…

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. jula

Projekcije, koncerti, predavanja, jedna zanimljiva šetnja i noćni bazar. Sve to vas očekuje ove nedelje u Novom Sadu, Somboru, Subotici…

.

Digitalni nomadi: život bez granica

Kada kažemo digitalni nomad zamišljamo nekog lika u hipsterskoj "havaji" košulji i sa bradom, na plaži na Baliju, kako čuka "Javu"…

.

Vredi pročitati: "Praznik u komi"

Di-džej, pozorišni radnik i pisac Vukašin Vojvodić preporučio nam je delo francuskog pisca novije generacije Frederika Begbedea "Praznik u komi".

.

Život kroz muziku, pozorište i knjige

Ime Vukašin Vojvodić često se može čuti u najavama novosadskih klupskih dešavanja, kada je u pitanju DJ scena, ali i…

.

Kako mladi vide Novi Sad?

Novosadski srednjoškolci kreirali su vodič za mlade "KULtura kroz Novi Sad" i pokazali šta je ono što naš grad čini…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Za i protiv

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo