...
TRENUTNO16:30 - 16:45Tehnologija

Kultura / Film

Nedeljni vodič od 1. do 7. juna

31.05.2015.

Naredne nedelje imamo nekoliko festivala i SVI počinju u petak, a traju po nekoliko dana! Poezika, To Be Punk, Aplauz. Do petka se dobro odmorite uz filmove, a onda počinje ludnica.

.

Ponedeljak 1. jun

Art bioskop ponovo radi u CK13 - ovog puta sledi Novi rumunski talas – ciklus filmova po izboru Dragana Đunde. Kritičari talas opisuju kao jedan od retkih skorašnjih filmskih pokreta koji uspeva da iskaže svoju kako estetsku, tako i tematsku posebnost. Ciklus traje do četvrtka i ulaz je besplatan. Program možete da vidite ovde.

Iiiiiiiiiiii osma epizoda serije Game of Thrones u Gaming centru! U 21 sat počinje projekcija, ulaz je besplatan, pa uživajte.

Otvaranje izložbe skulptura "Šumolik" Ranka Dragića biće održano u 19 sati u Galeriji Uluv-a. Skuplture su okarakterisane jednostavnim linijama, kontrastnim bojama i prirodnim materijalima. Izložba traje do 20. juna.

Brian Smith on his never ending tour treći put svira u Subotici u Studiju 11 i koncert počinje u 22 sata. Muzika koju svira mogla bi se okarakterisati kao americana/folk-rock, ili kako on to naziva, freak-folk. Upad je dobrovoljni prilog: tegla na ulazu!

Predstava "Španska nevesta" koja je nastala na osnovu istoimenog romana književnice Ildiko Lovaš, biće igrana u pozorištu "Dežo Kostolanji" u 19.30 sati. "...Kada sam se zaljubila u muža, bila sam presrećna,rešila sam jedan veliki problem.Život mi je tada,kao neki orman s bezbroj fioka,u savršenom redu dočekivao sutrašnji dan." Ulaz je za đake i penzionere 150 dinara, a za ostale su 300.

Utorak 2. jun

Veče anime filma u Infopolisu počinje u 20 sati sa epizodom "Berserk: The Golden Age Arc II - The Battle for Doldrey - Berserk: Ougon Jidaihen II - Doldrey Kouryaku". Tri godine Guts je verovao da je njegova misija bila da sledi Grifitov san zajedno sa njim. Ali, da bi postao jednak sa Grifitom i da bi se istinski mogao nazvati njegovim prijateljem, Guts shvata da mora napustiti družinu Jastreba. Istovremeno, počinje krvava bitka sa Carstvom Čuder, za neprobojnu tvrđavu Doldrej, u kojoj će se družina Jastreba suočiti sa vojskom od 30 000 ljudi.

Afterparty festivala Omladina biće održan u Omladinskom klubu Skladište (zgrada "Jadran") i nastupiće Polly iz Rumunije sa finim elektronskim zvukom i ambijentalnim live setom propraćenim video projekcijama, kao i Nava Spaţială - eksperimentalni noise duo iz Rumunije. Isto veče će subotički fotograf Vasso Vujović i diznajerka Mona Lacko izložiti svoje radove. Ulaz je 150 dinara.

After posle afterpartyja Omladine biće održan u Studiju 11 sa Pure Ground-om iz SAD-a, koji pušta dark/minimal/synth/industrial. Žurka počinje tačno u ponoć, a ulaz je dobrovoljni prilog.

Sreda 3. jun

Muris Varajić, čiji je muzički stil nastao pod uticajem izvođača kao što su Metallica, Iron Maiden, Dire Straits, Pink Floyd, nastupiće u Lazinom Teletu u 22 sata. U toku svoje karijere radio je sa muzičarima poput Tife, grupe Index, Massima Savića, Mostar Sevdah Reunion-a i mnogim drugima. Prvi gitarski solo album "Let It Out" izdao je 2006. i kritičari su ga ocenili veoma pozitivno. Ulaz je 200 dinara.

   Nakon povratka basiste Pere Krstajića i reunion vikenda u Čekaonici, Qzama Quartet nastavlja sa nastupima. Oni su džez bend koji svira autorsku muziku. Sviraće u Studiju M u 21 sat, a ulaz je besplatan.

Četvrtak 4. jun

   Promocija reprint zbornika jednog od najboljih fanzina na prostoru bivše Jugoslavije "Tri drugara" biće održana u Fabrici u 20 sati. Na skoro četiri stotine stranica imaćete priliku da vidite kakva je bila svetska pank, hardkor i alternativna scena sredinom devedesetih, iz ugla ljudi koji su bili tvorci jednog od najboljih fanzina na prostorima nekadašnje SFRJ. Logično, novosadska scena obrađena je do tančina.

Skopski punk rock/melodic hardcore sastav Noviot pochetok i Spank iz Makedonije na letnjoj su turneji "Filthy Summer Tour" koju počinju u Subotici u klubu Clash! Noviot Pochetok izdali su ove godine novi album "Jas sum zemja", dok će Spank publici predstaviti svoje novo izdanje "Stuck". Ulaz je 200 dinara, a narednog dana sviraju u Somboru.

Petak 5. jun

Počinje Poezika! Regionalni festival autorske muzike dovodi izuzetne muzičare: Chrisa Eckmana (The Walkabouts), Bernarda Kogovšeka (The Frictions) iz Slovenije, Zvonku Obajdin i grupu Svemir iz Hrvatske, Telemamu iz Makedonije i Milana Glavaškog sa svojim internacionalnim bendom Rebel Star iz Srbije/Mađarske. U okviru festivala biće održane i muzičke radionice, kao i prijekcija dokumentarnog filma "A Night In Zagreb" o hrvatskom bendu The Bambi Molesters. Festival traje tri dana, biće u KCNS-u, program možete da vidite ovde, a ulaz je besplatan! 

"To Be Punk" festival biće održan u Quarteru i traje dva dana. U petak će nastupiti The Stupids, No Turning Back, My Turn, Doghouse, Gloves Off, The Socks, First Flame i Cigla In D Vugla, a u subotu The Vibrators, The Riots, Fak Of Bolan, Shoplifters, Mašinko, Eksodus i Po Kratkom Postupku. Jednodnevne karte za petak (400 dinara), za subotu (500) možete da kupite u Gigs Tixu, Mungosu, Crnoj ovci i beogradskom šopu The Street. Na ulazu u Fabriku ulaznice će koštati 500 i 600 dinara.

Svi festivali počinju danas! Prvi pozorišni festival na Novom Naselju "Aplauz Fest - Novi Sad" trajaće tri dana, a program za decu i odrasle biće održan u školama "Prva vojvođanska brigada" i "Milan Petrović", vrtiću "Vendi" i prostoru festivala "Dobrodošli na Naselje" (livada između ulice Bate Brkića i Braće Dronjak). Evo ga i program!

Posle fascinantnog EP-a "Koliko dana" i avanturističkog debi albuma "Vidimo se", beogradski tandem Ti objavio je novi album "Život u dvoje", koji ćete moći da čujete na svirci u CK13! Pored grupe Ti, nastupiće i Dojo i punk/noise/pop bend Vlasta Popić. Svirka počinje u 21 sat i ulaz je 400 dinara.

U Utopiji počinju hip hop - grime - trap sessions sa nazivom "Trouble". Mračna atmosfera, tvrdi beat i opasne rime biće okosnica ovog događaja. Di džejevi koji će vrteti muziku su Mak Floss i Deepstoned. Žurka počinje u 22 sata i ulaz je 200 dinara.

   Još jedno u nizu reggae/dub veče, uz dobro poznati dvojac... Oni su Yin i Yang, jedan je vegeterijanac, a drugi majstor za kulen - Butchaa i Ras Milenko vrteće muziku u Kosmosapiensu od 23 sata. Za njih ne postoje granice, univerzum je beskonačan kao njihova volja i pozitivna energija da ljudima uz svesnu muziku i svesne poruke to prenesu.

U Firčijevom studiju u Kineskoj četvrti (znate li da dođete do tamo?) sviraće Griva. To nije povratak grupe Griva pošto oni nisu nikada ni otišli sa scene, već je odluka Zlatka Karavle i momaka iz benda da se dobro provedu sa svoim fanovima i da još jednom naprave koncert za pamćenje. Svirka počinje u 21.30 sati i ulaz je donacija od 500 dinara.

Subota 6. jun 

Koncert debitanata Next Kodex, Bdfuse i Ćelava Gospođa biće održan u CK13 i počinje u 21 sat. Hard rock, rap core i punk rock su udružili snage. Bendovi će prezentovati svoj autorski rad. Ulaz je 150 dinara.

Šurenje se seli u Borisov atelje na Petrovaradinskoj tvrđavi, gde će nastupiti Leol, Wane b2b Alexus, Bozne b2b Rokster i Rcallz b2b Nerf. Ulaz je pre ponoći 200 dinara, a nakon toga 300.

Madred - raggamuffin ekipa slavi godinu dana od objavljivanja prvog albuma "Wha Gwaan" u Utopiji. Oni će razneti densflor i naterati vas na skakanje do poslednjeg atoma energije! Pored njih će nastupiti i Faxcool, koji na Jutjubu vodi jedan od najvećih jungle kanala sveta, Rim Runner, Tjamil i Pushta G. Ulaz je 200 dinara.

U klubu Mladost u Subotici biće održana žurka InFxmous "MindFxck". Mjuz će biti bounce, rap, edm, melburne bounce, dubstep, hard bass, minimal, house i trap. Ulaz je 150 dinara.

Peti Classic fest - Međunarodni festival klasične kamerne muzike biće održan u Pančevu i traje dva dana. U subotu će svirati Ansambl balkanske kamerne akademije u 20 sati u Rimokatoličkoj crkvi Sv. Karla Boromejskog, a u nedelju program počinje Kulturnom centru Pančeva u 11 sati sa matine koncertom, u 17 sati će biti koncert talentovanih učenika muzičke škole "Jovan Bandur", u 20 sati koncert "Meet the Beatles", a u 22 sata sledi jam session.

   Noise seduction! U Lavli Džavliju u Zrenjaninu ovog puta slavi se početak nove letnje sezone - najlepša bašta je otvorena, a bojler room ključa... Od 21 sat počinje warm up u bašti by Ina Stojanović, a u 1 sat će muziku vrteti i praviti žurku Miss Splee & Gaga.

Nedelja 7. jun 

   Improstor #69 seli se u Utopiju i od 21 sat će nastupiti Simon Spurrier (harmonika, efekti), čije je polje interesovanja istraživanje tonskih klastera, akumulativnih sazvučja i soundmass, Darko Jovanović Dako koji uvodi električnu gitaru u polje elektronske plesne muzike i daje joj drugačiju funkciju, i Ivan Čkonjević - gitarista koji instrumentu, mahom, pristupa gudačkim tehnikama. Ulaz je besplatan.

U klubu Clash će svirati Satarial iz Rusije. Oni sviraju black metal folk – što je veoma čudna mešavina, koja bi mogla interesantno da zvuči. Svirka počinje u 21 sat, a ulaz je 300 dinara.

Pančevački triatlon počinje u 8 sati, kada je prijavljivanje takmičara. Prvo takmičenje sa trčanjem, vožnjom bicikla i plivanjem počinje u 10.40 sati, a ceremonija dodele medalja biće u 14.30 sati. Trke za mlade nade, nade, juniore, u 23, elite i veterane biće održane na keju na reci Tamiš.

J.Ž.

Možda te još zanima:

.

Nedeljni vodič od 31. jula do 6. avgusta

"Špic" letnje sezone, vreme u kome su dešavanja na minimumu. Ipak i u takvom periodu pojavi se po neka žurka,…

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. jula

Projekcije, koncerti, predavanja, jedna zanimljiva šetnja i noćni bazar. Sve to vas očekuje ove nedelje u Novom Sadu, Somboru, Subotici…

.

Digitalni nomadi: život bez granica

Kada kažemo digitalni nomad zamišljamo nekog lika u hipsterskoj "havaji" košulji i sa bradom, na plaži na Baliju, kako čuka "Javu"…

.

Vredi pročitati: "Praznik u komi"

Di-džej, pozorišni radnik i pisac Vukašin Vojvodić preporučio nam je delo francuskog pisca novije generacije Frederika Begbedea "Praznik u komi".

.

Život kroz muziku, pozorište i knjige

Ime Vukašin Vojvodić često se može čuti u najavama novosadskih klupskih dešavanja, kada je u pitanju DJ scena, ali i…

.

Kako mladi vide Novi Sad?

Novosadski srednjoškolci kreirali su vodič za mlade "KULtura kroz Novi Sad" i pokazali šta je ono što naš grad čini…

  • 16:10 Pesma dana
  • 16:20 Popodne na O radiju
  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Tehnologija
  • 17:00 Rodnopravnost

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo