.
Trenutno
Music mix
Kultura / Film

Najgori vs. najbolji filmovi u 2014.

16.12.2014.

Telegrafovoj listi najgorih suprotstavljamo najbolje filmove ove godine po izboru O radija

.

Britanski Telegraf napravio je listu pet najgorih filmova u 2014. godini. Prvi na listi je "Hector and the Search for Happiness" sa Sajmonom Pegom i Rozamund Pajk u glavnim ulogama, koji je rađen prema jednoj knjizi za samopomoć. Kako Telegraf navodi, film je trebalo da bude komedija, ali na kraju nije niti smešan, niti duhovit, niti inteligentan.

Na listi Telegrafovog kritičara Robija Kolina sledeći je "A New Tork Winter's Tale" sa Kolinom Farelom u glavnoj ulozi.  Robi je u komentaru naveo da je zbog potrebe da bude "ozbiljan" film postao pokazatelj kako “magični realizam može očajno da izgleda sa sve letećim konjem nazvanim - Konj”.

Na listi se našao film "Grejs" u kome Nikol Kidman glumi princezu Grejs, a ceo film izgleda kao Linčova reklama za Ferero Roše, navodi kritičar lista.

Listu zaokružuju "Mrs. Brown's Boys D' Movie" i "Men, Women & Children" o modernim mukama guglovanja, tvitovanja i šerovanja.

Da ne bi sve bilo tako crno, redakcija O radija, odnosno NAŠ filmski kritičar Petar Klaić, napravio je listu pet najboljih filmova u 2014. godini. Polemike su bile žestoke, ali poslednja reč je Petrova.

Pet najboljih filmova u 2014. su, bez nekog ozbiljnog poretka:

- Birdman or The Unexpected Virtue of Ignorance

Propali glumac (Majkl Kiton), nekada slavan po ulozi superheroja Birdman-a, pokušava da se uklopi u brodvejsku predstavu. Usput se bori sa sopstvenim egom dok nekako nastoji da povrati porodicu, slavu i karijeru. Maestralni Kiton pruža jednu od najboljih uloga u karijeri u prelepo napisanoj drami.

 

- Boyhood

Dvanaest godina bilo je potrebno da se dovrši ovaj film o dečaku koji prolazi kroz adolescenciju. Isti glumci pratili su scenario više od decenije načinivši portret američkog tinejdžera bez klišea na koje smo navikli. Boyhood je osvojio sijaset nagrada i jedan je od kandidata za Oskara. Jedinstveno i osvežavajuće.

 

- The Grand Budapest Hotel

Verovatno najzreliji film među najboljima ove godine. Ves Anderson je iz sebe izvukao ono najbolje i stvorio crnu komediju koja je vizuelno toliko superiorna u odnosu na druge filmove. Ralf Feins glumi Gustafa, konsijerža hotela koji, zajedno sa svojim uposlenikom Zerom Mustafom prolazi kroz niz komičnih situacija oko nestanka i pronalaska jedne renesansne slike. Anderson je oduvek znao da izvuče najbolje iz svakog glumca, ali ovog puta ih je naterao da prevaziđu sebe.

 

 - Gone girl

Dejvid Finčer je snimio film po knjizi spsateljice Gilian Flin. “Nestala” je priča o nestaloj supruzi i mužu koji u očima javnosti postaje glavni krivac. Film koji publiku drži na ivici fotelje, bez bučnih prepada, u stvari je sjajna psihološka drama u kojoj likovi scenarijske prevrate iznose na najjednostavniji mogući način.

 

- Interstellar

Film Kristofera Nolana od kojeg se možda i previše očekivalo, podelio je i kritiku i publiku. Ipak, priča o nekoliko naučnika koji pokušavaju da pronađu zamenu za umiruću zemlju obeležila je ovu filmsku godinu. Iako grandiozan i skup Interstellar je, umesto bučne eksplozije i kaskaderske bravure doneo priču o porodičnoj ljubavi kroz razmatranje mogućnosti međuzvezdanog putovanja u zakonima fizike koje trenutno poznajemo.

P. K. 

.
Mladi glumac, Đorđe Živadinović Grgur u filmskom, televizijskom i pozorišnom svetu teži ka ulogama u kojima će otkriti nešto…
.
Nova regionalna kantautorska scena se u poslednjih nekoliko godina pokazala kao vrlo kvalitetno tlo za muzičko stvaralaštvo. Ispostavilo…
.
Najbolji start jednog Spajdermen filma!
Program
Kalendar događaja
Septembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?