...
TRENUTNO00:00 - 11:00Music Mix by Majkić

Kultura / Film

Mračna tkanja vredna čekanja

23.12.2020.

Sedam nedelja trebalo je da pogledamo sve epizode druge sezone serije "Njegova mračna tkanja". Upoznali smo paralelne svetove, smrtonosne Spektre, nož za rezanje stvarnosti i mnoštvo novih likova, u ionako likovima krcatom serijskom spektaklu. Počeli smo da dobijamo odgovore na pitanja o tome šta su to mračna tkanja i koja je njihova priroda. I moram priznati da je ova sezona bila vredna čekanja.

.

Priča se oslanja na drugi roman Filipa Pulmana "Čudotvorni nož", možda i najsuptilniji deo sage o mračnim tkanjima, svakako suptilnije od "Severnog svetla" ili bombastičnog "Ćilibarskog durbina". Druga sezona, dakle spaja naše junake Vila (Amir Vilson) i Liru (Dafne Kin) koji započinju sudbinsku vezu.

Ta suptilnost u ovom slučajo pomalo znači i sporost. Kreatori druge sezone dali su sebi oduška od akcije, usporili radnju i kroz sedam epizoda igrali se sa nama igre odlaganja zadovoljstva. Znate tu vrstu drama, sve se lagano zaukava, samo što nije, na kraju svake epizode dobijemo čir od frustracije, ali nas sve to vodi do nekakvog katarzičnog kraja. E, pa druga sezona "Njegovih mračnih tkanja" je malo remek delo ovog dramskog trika, na dobro ili loše, kako vam drago.

hdm2 jpg

U četvrtoj epizodi konačno upoznajemo taj famozni nož koji seče stvarnost i pravi procepe između svetova, a pojavili su se i anđeli. Mračna gospođa Rut Vilson prelazi u drugiu sveta onda je gledamo kako nastavlja da bude sila uništiteljka priče, dodajući nove slojeve svog, nadasve komplikovanog odnosa, sa svojim majmunolikim demonom.

Dvodelno finale ubilo je dovoljno likova da postane konkurencija najkrvavijim delovima Igre prestola i na čas vratila Džejmsa Mekavoja kao Lorda Azriela, tek da ga ne zaboravimo. Fanovi Pulmanovih knjiga i dalje će ulagati amandmane na pojedina dramska rešenja, jer tvorci serije tu i tamo nude malo drugačija rešenja od piščevih, ali to ne mora nužno i uvek da bude loša stvar.

Ima i delova kojima kao da se popunjava vreme do nekog narednog značajnog trenutka poput političke prepirka između veštica. No, čak ni to nije narušilo konačan sud o ovoj seriji, koja se među gledaocima kotira veoma visoko.

hdm3 jpg

Druga sezona je donela dovoljno uzbudljivih preokreta i novih otkrića da je svakako bolja od prve, a postavila je i sjajne temelje za veliki sukob koji nas iščekuje u trećoj sezoni, koja se tek ima snimiti.

Rut Vilson je u ulozi Gospođe Kolter, ako je to ikako moguće, svoju jezovitost pojačala na duplo i apsolutno dominira ovom serijom, bez konkurencije. Lin Manuel Miranda, koji igra aeronauta Lija Skoresbija, konačno dobija malo više prostora i dobro ga koristi, a vodeći dvojac Vilson-Kin sada se već standardno dobro snalaze u svojim ulogama.

"Njegova mračna tkanja" su zapanjujući ep o borbi protiv tiranije, o humanosti i zlobi, o mnogobrojnim verzijama jednog sveta. Njujork Tajms je ovu knjigu svrstao u 100 knjiga koje morate pročitati za života. A i serija je dovoljno blizu tako laskave titule.

Petar Klaić

Možda te još zanima:

.

Ne naročito čudesna žena

Besomučno rudarenje filmskih studija po ograničenom rudniku filmske estetike i motiva veselih osamdesetih, ovih je dana konačno probio vodenu žilu…

.

Triler je napetost koja privlači

Reditelj Darko Nikolić završio je nedavno film "Jedini izlaz" koji, usled cele situacije sa pandemijom, čeka premijerno prikazivanje. Ovaj film…

.

Godina odličnih striming-filmova

Filmska industrija ne pamti ovako jadnu i siromašnu godinu. Pandemija je zakatančila bioskope, veliki studiji su neprestano odlagali premijere najvećih…

.

Uskrsnuće Edija Marfija

Rudi Rej Mur bio je pevač, stendap komičar, osrednje talentovani zabavljač sredinom sedamdesetih, sve dok nije ustanovio komičarski nastup u…

.

Kako je proživljen i pisan Građanin Kejn

Kada se 1941. Godine pojavio film "Građanin Kejn" Orsona Velsa izazvao je brojne kontroverze. Zvanično najbolji film svih vremena govorio…

.

Ne naročito čudesna žena

Besomučno rudarenje filmskih studija po ograničenom rudniku filmske estetike i motiva veselih osamdesetih, ovih je dana konačno probio vodenu žilu…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 11:00 Radio Gruvanje
  • 12:00 U kakvoj zemlji želim da živim

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo