...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Kultura / Film

Mračna tkanja vredna čekanja

23.12.2020.

Sedam nedelja trebalo je da pogledamo sve epizode druge sezone serije "Njegova mračna tkanja". Upoznali smo paralelne svetove, smrtonosne Spektre, nož za rezanje stvarnosti i mnoštvo novih likova, u ionako likovima krcatom serijskom spektaklu. Počeli smo da dobijamo odgovore na pitanja o tome šta su to mračna tkanja i koja je njihova priroda. I moram priznati da je ova sezona bila vredna čekanja.

.

Priča se oslanja na drugi roman Filipa Pulmana "Čudotvorni nož", možda i najsuptilniji deo sage o mračnim tkanjima, svakako suptilnije od "Severnog svetla" ili bombastičnog "Ćilibarskog durbina". Druga sezona, dakle spaja naše junake Vila (Amir Vilson) i Liru (Dafne Kin) koji započinju sudbinsku vezu.

Ta suptilnost u ovom slučajo pomalo znači i sporost. Kreatori druge sezone dali su sebi oduška od akcije, usporili radnju i kroz sedam epizoda igrali se sa nama igre odlaganja zadovoljstva. Znate tu vrstu drama, sve se lagano zaukava, samo što nije, na kraju svake epizode dobijemo čir od frustracije, ali nas sve to vodi do nekakvog katarzičnog kraja. E, pa druga sezona "Njegovih mračnih tkanja" je malo remek delo ovog dramskog trika, na dobro ili loše, kako vam drago.

hdm2 jpg

U četvrtoj epizodi konačno upoznajemo taj famozni nož koji seče stvarnost i pravi procepe između svetova, a pojavili su se i anđeli. Mračna gospođa Rut Vilson prelazi u drugiu sveta onda je gledamo kako nastavlja da bude sila uništiteljka priče, dodajući nove slojeve svog, nadasve komplikovanog odnosa, sa svojim majmunolikim demonom.

Dvodelno finale ubilo je dovoljno likova da postane konkurencija najkrvavijim delovima Igre prestola i na čas vratila Džejmsa Mekavoja kao Lorda Azriela, tek da ga ne zaboravimo. Fanovi Pulmanovih knjiga i dalje će ulagati amandmane na pojedina dramska rešenja, jer tvorci serije tu i tamo nude malo drugačija rešenja od piščevih, ali to ne mora nužno i uvek da bude loša stvar.

Ima i delova kojima kao da se popunjava vreme do nekog narednog značajnog trenutka poput političke prepirka između veštica. No, čak ni to nije narušilo konačan sud o ovoj seriji, koja se među gledaocima kotira veoma visoko.

hdm3 jpg

Druga sezona je donela dovoljno uzbudljivih preokreta i novih otkrića da je svakako bolja od prve, a postavila je i sjajne temelje za veliki sukob koji nas iščekuje u trećoj sezoni, koja se tek ima snimiti.

Rut Vilson je u ulozi Gospođe Kolter, ako je to ikako moguće, svoju jezovitost pojačala na duplo i apsolutno dominira ovom serijom, bez konkurencije. Lin Manuel Miranda, koji igra aeronauta Lija Skoresbija, konačno dobija malo više prostora i dobro ga koristi, a vodeći dvojac Vilson-Kin sada se već standardno dobro snalaze u svojim ulogama.

"Njegova mračna tkanja" su zapanjujući ep o borbi protiv tiranije, o humanosti i zlobi, o mnogobrojnim verzijama jednog sveta. Njujork Tajms je ovu knjigu svrstao u 100 knjiga koje morate pročitati za života. A i serija je dovoljno blizu tako laskave titule.

Petar Klaić

Možda te još zanima:

.

Biografski filmovi - novi holivudski trend

Možemo slobodno reći da su biografski filmovi obeležili filmsku godinu za nama - pored "Openhajmera" o čijem kvalitetu najbolje govori…

.

Vredi pročitati: "Prednosti jednog marginalca"

Katarina Kostić, autorka popularnog bloga o knjigama "Prerazmišljavanje" i osnivačica Novosadske razmene knjiga, preporučuje vam da pročitate roman "Prednosti jednog…

.

Počinje festival "Slika u pokretu"

Osmi festival snimateljskih ostvarenja “Slika u pokretu” počinje u petak 15. decembra u 19 časova filmom "Čuvari formule" u Kulturnom…

.

Celuloidni plafon: Nejednake šanse za muškarce i žene u filmskoj industriji

Žene zaposlene u filmskoj industriji izložene su različitim oblicima rodne diskriminacije i nasilja, bez obzira na to da li se…

.

U Beogradu i Novom Sadu počinje smotra dokumentarnog filma DokZima

Smotra dokumentarnog filma DokZima bića održana od 6. do 28. decembra u Beogradu i Novom Sadu. U pitanju je novi projekat…

.

Tarantinov saundtrek iz srca Banata

Tajna uspeha filmova Kventina Tarantina svakako leži u više nivoa i aspekata kroz koje se analizira i oseća jedno filmsko…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo