...
TRENUTNO13:20 - 13:30Tehnologija

Kultura / Film

Majdine poze - film uz vašu pomoć

16.01.2017.

Ako ste već pomislili da ste postali bezdušna osoba koju više nijedan film, niti scena ne može da dirne i probudi one leptiriće u stomaku, želeli bismo pažnju da vam usmerimo na mladi internacionalni tim, koji trenutno u Pragu svu svoju, ljubav, talenat i emocije, želi da ispiše na filmskom platnu u filmu "Majdine poze".

Ekipa se našla na Filmskom i televizijskom fakultetu FAMU u Pragu, čine je rediteljka Dora Suštić iz Hrvatske, kao i Lidija Teleki, mlada producentkinja iz Novog Sada, koja je osnovne studije završila na Akademiji umetnosti u tom gradu.

.

Scena iz filma Majdine poze (foto IndieGoGo kampanja)

Lidija za O radio objašnjava da je 2016. godine scenario za film "Majdine poze" osvojio nagradu na festivalu "Kratki na brzinu" i da će premijerno biti prikazan na njegovom novom izdanju ove godine, uz pomoć svih onih koji podrže njihovu crowdfunding kampanju na sajtu IndieGoGo.

"Mi smo pola filma snimili. Ostalo nam je još pet scena koje treba da inkorporiramo u već postojeći materijal. Film govori o sredovečnoj ženi, imigrantkinji koja živi u Pragu i radi na likovnoj akademiji kao nagi model na časovima slikarstva. Majda prolazi kroz menopauzu i u ovom krhkom dobu, ona se zaljubljuje u studenta. Film zapravo prikazuje njenu čežnju za studentom, ali ta čežnja pradstavlja čežnju za njenom mladošću", kaže Lidija.

Prelepa Majdina priča definitivno je vredna pažnje, pa smo sugrađane pitali da li bi podržali kampanju i da li to inače čine. Anonimna anketa pokazala je da većina ljudi kod nas još uvek ne shvata da se na crowdfunding sajtovima nalaze projekti koji donose novu vrednost zajednici u kojoj žive.

majdadva

Filmska ekipa u Pragu (foto IndieGoGo kampanja)

Da li podržavate ovakve kampanje? "Ne, nemam naviku to da radim", "Ne podržavam, jer mislim da moj novac tako neće otići u prave ruke, već će da će ga potrošiti za nešto drugo", "Bojim se internet plaćanja, pa se klonim svih sajtova na kojima moram nešto slično da radim".

Crowfunding kampanje u Srbiji još uvek nisu dovoljno popularno sredstvo, pa možemo nabrojati svega nekoliko koje su prošle uspešno, a i one su bile usmerene uglavnom ka inostranstvu.

Sa ovim se slaže i mlada glumica sa Akademije umetnosti Ana Milosavljević koja ima negativna iskustva kada je ovaj vid finansiranja u pitanju. Prema njenim rečima, videla je već dovoljno neuspelih kampanja u Srbiji, pa je pokušala da nam objasni koliko i zašto je takav vid podrške bitan za mlade umetnike.

plakat

Plakat za film (foto IndieGoGo kampanja)

"Podržavajući ovakve crowfunding kampanje, vi zapravo malim gestom, možete pomoći da neko od nas jednog dana postane veliki. To je i poenta crowdfundinga - nečije malo, nekome je sve na svetu. Na taj način se pruža prilika mladim talentima da se pokažu u pravom svetlu, bez pritisaka finansijera ili nekih centara finansijske moći, koji onda diktiraju svoje uslove. Slično je i u drugim oblastima, ne samo u ovoj kojom se ja bavim. Na tim sajtovima postoje takvi projekti koji imaju potencijala da možda promene i svet! Zato smatram da je ovakav vid podrške danas veoma važan i preko potreban", objašnjava Ana.

Za Anu i slične njoj, za one koji imaju ideju, proizvod ili projekat, a nemaju novca da ih pokrenu, Lidija je imala nekoliko saveta za uspešnije vođenje kampanja.

ana

Glumica Ana Milosavljević (foto: Difuzna Refleksija/Experience Facebook)

"Kroz crowdfunding stvarate publiku. Ona mora da se veže za vas kao autore i za celu ekipu, koja je dala sve od sebe da napravi taj film. Oni to hoće da vide i zato je bitno da stalno apdejtujete svoju kampanju, izbacujete nove informacije, neku vašu ličnu priču vezanu za film, možda glumicu kako priča o filmu i slično. Još jedan savet je da u prvih nedelju dana u kampanju uložite novac koji svakako planirate da uložite sami. Ako uložite recimo 40 odsto od sume koju tražite, sama platforma IndieGoGo će početi da vas promoviše i da vas gura. To je dobar način da dođete do željenog cilja", navodi Lidia.

Podršku za film "Majdine poze" možete uputiti na sajtu IndieGoGo u naredna dva meseca. Možda je pravo vreme da svoje prvo "crowdfunding poverenje" poklonite ovom mladom timu i date sebi šansu da budete deo projekata koji su vredni podrške zajednice! Svaki iznos u duhu ovakvog načina finasiranja, doneće vam vredne i zanimljive nagrade.

M.Ledjenac

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Razgovori s prijateljima"

Istraživačica i monitorka medija Anja Anđušić preporučuje roman "Razgovori s prijateljima" irske autorke Sali Runi.

.

Nedeljni vodič od 25. do 31. marta

Poslednja nedelja marta donosi u Novi Sad veliki broj interesantnih događaja, među kojima je najviše koncerata.

.

Vredi pročitati: "Blank"

Urednik omladinskog programa BHRT-a, Vedran Prodić kaže da u obavezno štivo treba uvrstiti knjigu "Blank" glumca Feđe Štukana, a u…

.

Nedeljni vodič od 18. do 24. marta

Ove nedelje vas očekuje dosta zanimljivih događaja, tu su razni koncerti, žurke, stand up večeri, radionice i izložbe.

.

Openhajmer eksplodirao na dodeli Oskara

Film "Openhajmer" Kristofera Nolana dobitnik je nagrade Oskar za najbolji film i apsolutni je pobednik ceremonije u Dolbi teatru. "Openhajmer"…

.

Nedeljni vodič od 11. do 17. marta

Ove nedelje vas očekuje dosta raznovrsnih događaja. Tu su filmske projekcije, stand up večeri, koncerti i žurke.

  • 13:00 Pre podne na O radiju
  • 13:10 Vredi pročitati
  • 13:20 Tehnologija
  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo