...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Kultura / Film

Looking for Alaska: Odrastanje bez izlizanih klišea

12.02.2020.

Žanr: drama

Režija: Klea DuVal, Rejčel Li Goldenberg, Rašad Ernesto Grin i dr.

Uloge: Čarli Plamer, Kristina Froset, Timoti Simons

.

Knjiga Džona Grina "U potrazi za Aljaskom" čekala je punih 12 godina da se neko zainteresuje i pokuša da napravi film ili seriju od nje. Srećom po nas, striming kanal Hulu odlučio je da je to materijal koji može privući publiku i odlučili su da snime miniseriju od osam epizoda.

Zahvaljujući tome dobili smo nesvakidašnju seriju koja je uspela da izbegne sve moguće klišee današnjih tinejdžerskih filmskih adaptacija, koje, iz nekog razloga, moraju da budu napete, da imaju neočekivane zaplete i preokrete, a nije na odmet i da budu nadnaravne. "U potrazi za Aljaskom" nema ništa od ovoga i to kažem u najpozitivnijem mogućem smislu. To je drama koja na iskren, vizuelno prelep i direktan način pokazuje kako je biti tinejdžer.

Priča nam se otvara jednom saobraćajnom nesrećom sa nepoznatim ishodom, kratkim monologom glavnog lika Majlsa Haltera (Čarli Plamer) o sopstvenoj fascinaciji poslednjim rečima koje ljudi izgovaraju pre smrti, a onda saznajemo da nas vodi u period pre te strašne slike.

alaska2 jpg

Skoro godinu pre toga Majls odlazi u internat Kulver Krik u Alabami, privatnu srednju školu za veoma talentovane tinejdžere od kojih se očekuje blistava budućnost. Iako uplašen, on kreće u tu avanturu potaknut poslednjim rečima koje je francuski pesnik Fransoa Rable izgovorio: "Idem da potražim veliko Možda". Tu upoznaje cimera, Pukovnika (Deni Lov), tamnoputog, niskog i siromašnog stipendistu koji voli šaljivdžije i mrzi bogatu decu, kakvih je Kulver Krik prepun. Pukovnik ubrzo prihvata Majlsa u ekipu, ironično ga, onako žgoljavog, naziva Bucko i pridružuje ga ostatku tima autsajdera Takumi (Džei Li) i Aljasci (Kristin Froset).

Fransoovo "veliko Možda" od tog trena za Majlsa živi u ovoj maloj grupici studenata koji beže sa časova, krišom puše i piju umesto da uče, demonstrirajući nadmoć svoje superinteligencije. Majls je, naravno, potpuno fasciniran Aljaskom, devojkom skromnog porekla, iznimne mašte, inteligencije i lepote, koja pokušava da odgonetne da li je život lavirint, a njegov izlaz smrt i koja na plećima nosi životni bagaž kakav nijedno dete ne bi smelo da ima, a o kojem ne želi da priča.

Ova ekipa u stalnom je sukobu sa drugom grupom učenika, nemerljivo bogatijih i privilegovanih, a njihovo prepucavanje se svodi na međusobno smeštanje praktičnih šala koje postaju sve ozbiljnije i surovije kako vreme odmiče. Sve njih nadgleda gospodin Starns, kojeg zovu "Orao", slepi zaluđenik brojnim pravilima koja su na snazi u internatu, pa je i neumoljiv kada treba da izbaci svakoga koga zatekne sa cigaretom ili alkoholom u rukama. U svakoj drugoj tinejdžerskoj seriji on bi bio negativac, ali "U potrazi za Aljaskom" od njega pravi ono što bi čovek na njegovoj poziciji najčešće bio: brižan vaspitač, koji pravilima pokušava da sačuva usijane maloletničke glave.

Zaplet je ono što većinu takozvanih coming of age serija moderira od početka do kraja i "U potrazi za Aljaskom" se u tome ozbiljno razlikuje. Umesto šokantnih preokreta, ova serija nudi veoma dobro razrađene i vođene likove sa kojima se lako poistovetiti, jer su iskreni. Učenici Kulver Krika, osim što su natprosečno inteligentni (nema stereotipne podele na gikove, sportiste, autsajdere…) zadivljujuće su realni. Niko od njih nije u potpunosti dobar ili loš, već predstavljaju amalgam svih tinejdžerskih osobina, pozitivnih ili negativnih, svejedno.

Likovi u ovoj seriji su dobili priliku da nam se prikažu u potpunosti. Vidimo njihove živote, motive, razloge i sve ono što ih tera da rade to što rade, oni nisu prikazani samo iz ugla glavnog lika. Svi osim Aljaske. Njenu istoriju saznajemo na kašičicu, kroz svih osam epizoda, a priča nam daje dovoljno prostora da neke delove domaštamo.

Dijalozi su veoma inteligentni i pored likova, predstavljaju biser serije. Dramatizacija je povremeno neuravnotežena, što je uglavnom posledice različitih pristupa režiji (svaku epizodu vodio je drugi režiser), ali je dovoljno konzistentna da to ne smeta gledaocu. Komplikovani odnosi među likovima priču povremeno uvodi u surove rukavce, baš onakve kakvi se pojavljuju u stvarnom životu, zbog čega "U potrazi za Aljaskom" predstavlja jednu od najrelevantnijih tinejdžerskih serija koju trenutno možete da pratite.

Ako si tinejdžer lako ćeš se prepoznati. Ako su tvoji tinejdžerski dani daleko iza, sećanja na onu slatku mizeriju koje se sećaš zapljusnuće te poput cunamija.

Petar Klaić

Možda te još zanima:

.

Ne živimo u ravnopravnom društvu

"ON/A ravnopravno OsN/Aženi" je projekat u kome su mladi razmatrali stereotipe i predrasude koje postoje u našem društvu, upoređivali ih…

.

The Outsider: priča o najgorim detinjim strahovima

Kada smo bili mali plašili su nas Babarogom. Ako ne budemo dobri, doći će Babaroga i pojesti nas, govorili su.…

.

Booksmart: štreberluk i priključenija

Ne tako davno, publika je morala da se zabrine kakve joj Holivud filmove o odrastanju plasira. Bilo da smo gledali…

.

Španski filmski klasici na internetu

Narednih nedelja imaćemo priliku da potpuno besplatno pogledamo više od deset španskih filmova u okviru ciklusa "Klasici uz tebe".

.

The last dance: ljubavno pismo košarkaškom čudu

Histerija je reč kojoj fali barem šaka značenjskih svojstava kako bi opisala atmosferu koja je okruživala jednog od najvećih košarkaša…

.

Streaming-only filmovi moći će da osvoje Oskara za 2021. godinu

Akademija filmskih umetnosti i nauka privremeno ublažava svoje protivljenje striming filmovima. Odbor guvernera Akademije odobrio je promenu pravila koja će filmovima namenjenim samo…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo