...
TRENUTNO05:00 - 11:00Music mix by Anja

Kultura / Film

Krvavi povratak u igre detinjstva

03.10.2021.

Južnokorejska serija "Squid game" naprečac je osvojila globalnu publiku. Priča koju je režirao odavno etablirani Dong-Hjuk Hvang, a producirao Netflix, nije donela mnogo toga novog i neviđenog u južnokorejskoj filmskoj produkciji, ali jeste dirnula tamo gde smo svi veoma tanki – u uspomene iz detinjstva.

.

Glavni junak je Seong Gi Hun, sredovečni lezilebović koji živi od pozajmica koje ne vraća i majčine penzije. On ima desetogodišnju ćerkicu, koja živi s majkom i kojoj on nije dobar otac i pored beskrajne ljubavi koju oseća prema njoj. Pomalo kockar, pomalo sklon alkoholu, a definitivno lenština, Seong prihvata najčudniju ponudu koju je ikada mogao da zamisli - da zaradi 40  miliona dolara. Sve što treba da učini je da pobedi u šest dečijih igara za redom, istih onih igara kojih se seća iz detinjstva.

Bilo bi čak i romantično da se te igre ne igraju na usamljenom ostrvu, u nekakvoj graditeljskoj mega strukturi pokrivenoj kamerama i naoružanim stražarima, da se ne igra na život i smrt sa još 500, s koca i konopca sakupljenih društvenih gubavaca, kriminalaca, nesnađenih dužnika i džabalebaroša.

Seong uskoro shvata da je doveden na mesto na kojem se igraju krvave verzije dečijih igara i odakle će uspeti da ode samo ako pobedi sve svoje saigrače. A, da bi to učinio on će morati da testira sve svoje sposobnosti do krajnjih granica.

squid3 jpg

"Squid game" je serija koja na najsuroviji način secira sve ljudske sklonosti, osobine, inteligenciju. Ona je beskrajno uzbudljiva, drži nas na ivici stolice, ali to nije njen najveći kvalitet. Ona takođe pruža bolno iskren uvid u to na koje sve načine možemo da se odreknemo sopstevene ljudskosti, ali i da je spasemo.

Vidi se u ovoj seriji ljudski poriv za samoodržanjem, potreba za udruživanjem, sva ona naivnost i pokvarenost koju možemo posedovati.

Gluma u ovoj seriji, kao i u svim ostalim južnokorejskim filmovima tetaralna je i pomalo iritirajuća za publiku na zapadu. Ipak, ukoliko pređete preko toga, jer to je ipak samo drugačija škola glume od one na koju smo navikli, dobićete veoma dobro napisanu i režiranu dramu prepunu nasilja i emocija.

squid2 jpg

Za razliku od tematski sličnih filmova, na kraju ove serije dobijamo relativno zadovoljavajuće odgovore na pitanja o poreklu i svrsi te monstruozne igre, a tu je i udica za drugu sezonu.

"Squid game" je serija za svaku preporuku ukoliko niste gadljivi na sav onaj surovi realizam u scenama nasilja, na koji nas dalekoistočni reditelji već duže vreme navikavaju.  

Petar Klaić

Možda te još zanima:

.

Volontiraj na najpristupačnijem filmskom festivalu u Srbiji

Konkurs za volontere za međunarodni 20. filmski festival "Uhvati film", koji se ove godine održava od 12. do 16. oktobra…

.

Ibrahimović u novom filmu o "Asteriksu i Obeliksu"

Svetski poznat fudbaler Zlatan Ibrahimović oprobaće se i u ulozi glumca i to u nastavku filmskog serijala "Asteriks i Obeliks"…

.

Edi Marfi ponovo na filmu kao Policajac s Beverli Hilsa

Edi Marfi započeo je produkciju četvrtog dela franšize "Policajac s Beverli Hilsa", a "Deadline" piše da mu se u projektu…

.

"Athena" kao slika srca urbane pobune

Bes i očaj dve su reči koje krase aktere filma "Athena“ Romana Gavrasa, sina nadaleko poznatog Koste. Film koji preispituje…

.

Džejms Bond će od sada biti u službi Njegovog Veličanstva

Ko će biti novo lice Džejmsa Bonda još je nepoznanica, ali se zna da će on od sada biti "u…

.

Snima se nova verzija filma "Buč Kesidi i Sandens Kid"

Amazonov serijal, koji je nazvan jednostavno "Butch and Sundance", vodiće Marvelovi režiseri braća Entoni i Džozef Ruso.

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Leto na O radiju
  • 11:10 Pesma dana

Anketa

Da li se plašite novog talasa korone?

Oradio logo