...
TRENUTNO16:20 - 16:30Popodne na O radiju

Kultura / Film

Krvavi povratak u igre detinjstva

03.10.2021.

Južnokorejska serija "Squid game" naprečac je osvojila globalnu publiku. Priča koju je režirao odavno etablirani Dong-Hjuk Hvang, a producirao Netflix, nije donela mnogo toga novog i neviđenog u južnokorejskoj filmskoj produkciji, ali jeste dirnula tamo gde smo svi veoma tanki – u uspomene iz detinjstva.

.

Glavni junak je Seong Gi Hun, sredovečni lezilebović koji živi od pozajmica koje ne vraća i majčine penzije. On ima desetogodišnju ćerkicu, koja živi s majkom i kojoj on nije dobar otac i pored beskrajne ljubavi koju oseća prema njoj. Pomalo kockar, pomalo sklon alkoholu, a definitivno lenština, Seong prihvata najčudniju ponudu koju je ikada mogao da zamisli - da zaradi 40  miliona dolara. Sve što treba da učini je da pobedi u šest dečijih igara za redom, istih onih igara kojih se seća iz detinjstva.

Bilo bi čak i romantično da se te igre ne igraju na usamljenom ostrvu, u nekakvoj graditeljskoj mega strukturi pokrivenoj kamerama i naoružanim stražarima, da se ne igra na život i smrt sa još 500, s koca i konopca sakupljenih društvenih gubavaca, kriminalaca, nesnađenih dužnika i džabalebaroša.

Seong uskoro shvata da je doveden na mesto na kojem se igraju krvave verzije dečijih igara i odakle će uspeti da ode samo ako pobedi sve svoje saigrače. A, da bi to učinio on će morati da testira sve svoje sposobnosti do krajnjih granica.

squid3 jpg

"Squid game" je serija koja na najsuroviji način secira sve ljudske sklonosti, osobine, inteligenciju. Ona je beskrajno uzbudljiva, drži nas na ivici stolice, ali to nije njen najveći kvalitet. Ona takođe pruža bolno iskren uvid u to na koje sve načine možemo da se odreknemo sopstevene ljudskosti, ali i da je spasemo.

Vidi se u ovoj seriji ljudski poriv za samoodržanjem, potreba za udruživanjem, sva ona naivnost i pokvarenost koju možemo posedovati.

Gluma u ovoj seriji, kao i u svim ostalim južnokorejskim filmovima tetaralna je i pomalo iritirajuća za publiku na zapadu. Ipak, ukoliko pređete preko toga, jer to je ipak samo drugačija škola glume od one na koju smo navikli, dobićete veoma dobro napisanu i režiranu dramu prepunu nasilja i emocija.

squid2 jpg

Za razliku od tematski sličnih filmova, na kraju ove serije dobijamo relativno zadovoljavajuće odgovore na pitanja o poreklu i svrsi te monstruozne igre, a tu je i udica za drugu sezonu.

"Squid game" je serija za svaku preporuku ukoliko niste gadljivi na sav onaj surovi realizam u scenama nasilja, na koji nas dalekoistočni reditelji već duže vreme navikavaju.  

Petar Klaić

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Prednosti jednog marginalca"

Katarina Kostić, autorka popularnog bloga o knjigama "Prerazmišljavanje" i osnivačica Novosadske razmene knjiga, preporučuje vam da pročitate roman "Prednosti jednog…

.

Počinje festival "Slika u pokretu"

Osmi festival snimateljskih ostvarenja “Slika u pokretu” počinje u petak 15. decembra u 19 časova filmom "Čuvari formule" u Kulturnom…

.

Celuloidni plafon: Nejednake šanse za muškarce i žene u filmskoj industriji

Žene zaposlene u filmskoj industriji izložene su različitim oblicima rodne diskriminacije i nasilja, bez obzira na to da li se…

.

U Beogradu i Novom Sadu počinje smotra dokumentarnog filma DokZima

Smotra dokumentarnog filma DokZima bića održana od 6. do 28. decembra u Beogradu i Novom Sadu. U pitanju je novi projekat…

.

Tarantinov saundtrek iz srca Banata

Tajna uspeha filmova Kventina Tarantina svakako leži u više nivoa i aspekata kroz koje se analizira i oseća jedno filmsko…

.

Za televiziju najviše vezana starija publika

Televizije se sa jedne strane hvale gledanošću, sa druge strane su ljudi koji kukaju kako nemaju šta da gledaju, a…

  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana
  • 16:20 Popodne na O radiju
  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Prava stvar

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo