...
TRENUTNO15:50 - 16:10Leto na O radiju

Kultura / Film

Kako je promenjen kraj "Fight Cluba" u Kini?

03.02.2022.

Kina ima neka od najrestriktivnijih pravila o cenzuri na svetu, zbog vlasti koje svake godine odobravaju tek nekoliko stranih filmova, a i to ponekad uz velike rezove.

.

Foto: 20th Century Fox

Među najnovijim filmovima koji su podvrgnuti takvoj obradi je kultni klasik Dejvida Finčera iz 1999. "Borilački klub" (Fight Club). Ljubitelji ovog filma u Kini primetili su tokom vikenda da je verzija filma koja je odnedavno dostupna na striming platformi Tencent video, doživela preobražaj koji u potpunosti transformiše poruku zbog koje je film postao svetski hit.

U završnim scenama originala, Nortonov lik Pripovedača ubija svoj imaginarni alter ego Tajlera Dardena, kojeg glumi Pit, a zatim posmatra kako zgrade eksplodiraju, sugerišući tako da je plan njegovog lika da uništi modernu civilizaciju kakva jeste.

Nova verzija u Kini zauzima drugačiji pristup. Narator i dalje nastavlja s ubijanjem Dardena, ali scenu zgrade koja eksplodira zamenio je zatamnjeni ekran i pisani opis završetka filma.

"Policija je ubrzo shvatila ceo plan i uhapsila sve kriminalce, uspešno sprečivši eksploziju bombe", stajalo je na ekranu. Zatim se dodaje da je Tajler, plod Pripovedačeve mašte, poslat u "ludnicu" na psihološko lečenje te je kasnije pušten.

(Jutarnji list)

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Izašao prvi tizer za Nolanov "Openhajmer"

Objavljen je prvi tizer za biografski film "Openhajmer" o glavnom tvorcu atomske bombe, Robertu Openhajmeru.

.

Objavljen prvi trejler za novog "Džona Vika"

Prvi zvanični trejler četvrtog dela franšize o Džonu Viku predstavljen je na San Dijego Komik Konu.

.

Halloween Ends: Najstrašnije za kraj

Objavljen je novi trejler za treći i poslednji film u modernoj trilogiji Halloween – "Halloween Ends".

.

Dugo očekivani "Sivi čovek" sutra stiže na Netfliks

Film "Sivi čovek", koji su režirala poznata britanska braća Ruso, a u kom glavnu ulogu igra Rajan Gosling, biće dostupan…

.

Ko je naprofitabilniji holivudski glumac?

Istraživanje, koje je sproveo Ticket Source, prikupilo je podatke o doživotnom prihodu od filmova na blagajnama u Americi najvećih holivudskih…

.

Moonage Daydream: Film o Dejvidu Bouviju u bioskopima od septembra

Dokumentarni film "Moonage Daydream" o Dejvidu Bouviju, jednom od najbitnijih i nauticajnijih britanskih rok muzičara ikada, stiže u bioskope širom…

  • 15:20 Tehnologija
  • 15:40 O tome se priča
  • 15:50 Leto na O radiju
  • 16:10 Album nedelje
  • 16:20 Leto na O radiju

Anketa

Da li se plašite novog talasa korone?

Oradio logo