...
TRENUTNO16:00 - 00:00Music Mix by Majkić

Kultura / Film

Kad autsajderi pišu istoriju

03.02.2021.

Edit Preti bila je bogata zemljoposednica u Safolku, u Engleskoj. Neposredno pre izbijanja Drugog svetskog rata, odlučila je, ophrvana neizlečivom bolešću, da konačno pojuri svoj san i prekopa džinovske humke koje su se odvajkada nalazile na njenom imanju "Saton Ho". Angažovala je Bazila Brauna, profesionalnog kopača sa arheoloških nalazišta, koji nije imao ni dana fromalnog obrazovanja u arheologiji. Njena strast prema misteriji humki i njegovo neosporno, iskustvom i besomučnim čitanjem stečeno zanje, dovelo ih je do istorijskog otkrića dugog broda, sa sakrivenim blagom u jednoj od komora.

.

To otkriće pružiće tokom godina brojna neprocenjiva saznanja o razvijenosti anglosaksonskog perioda, o kojem se, pre toga, nije znalo gotovo ništa. 

Ovaj istorijski događaj  pisac Džon Preton pretočio je u odličan roman "Kopanje". Na osnovu tog književnog predloška nastao je scenario za istoimeni film, u originalu nazvan "The Dig".

Editu u tom filmu, dostupnom od skora na Netflixu, glumi divna Keri Maligan. Ona i Bazil (Ralf Fajns) boriće se u ovom filmu sa čelnicima lokalnog muzeja, nadmenim istoričarima Britanskog muzeja iz Londona i nadolazećim ratom koji preti, između ostalog i da na neodređeno odloži interesovanje javnosti za ovaj poduhvat.

zhedig2 png

Edit nema vremena za bilo kakva odlaganja, budući da sluti svoj skori kraj, a Bazil pokušava da savlada sve prepreke koje mu nameće njegov niži status u odnosu na fakultetski obrazovane arheologe, koji ga gledaju s visoka, smatraju ga neznalicom i bukom pokušavaju da nadoknade sopstveno neznanje koje prosto vrišti u njegovom prisustvu.

Film takođe prati Editinog rođaka Rorija (Džoni Flin) koji čeka poziv u rat, tu je i bračni par arheologa Stjuart (Ben Čaplin) i Pegi Pigot (Lili Džejms) čiji komplikovan odnos stvara još jedan podzaplet ovog filma. Upravo njihove epizode u ovom filmu deluju kao umetnute. One su zanimljive, tu nema spora, ali nekako odvlače pažnju od glavne priče, koja je kompleksna za sebe.

Australijski reditelj Sajmon Stoun uspeo je da načini uzbudljivom i poetičnom u isto vreme, priču o otkriću lepota kulture koja je prethodila vikinškom pljačkaškom pohodu po britanskom ostrvu. Njegova kamera, koja je stalno u laganom pokretu, izbor scena i kadrova koji mogu da uđu u svaku foto-monografiju Safolka, daje nam pomalo melanholičan pogled na period o kojem je reč. Na ljude i njihove odnose, na beskrajnu romantiku otkrivanja tajni iz prošlosti.

thedig3 jpg

Osim što je estetski iznad većine filmova koje danas gledamo, "The Dig" je ostvarenje koje nam pruža nekoliko nagrada vrednih uloga. Tu pre svega mislim na Ralfa Fajnsa čiji portret skromnog kopača i arheologa amatera ostaje sa nama još dugo posle odgledanog filma. Keri Maligan je takođe ostvarila besprekornu ulogu koju možda kvari jedino činjenica da je premlada da bi igrala Edit koja je, u vreme iskopavanja bila veoma blizu šesdesetim godinama. Ipak, taj podatak ne kvari ni užitak ni originalnost ovog filma.

"The Dig" je film koji govori o predanosti pozivu, potrazi za snovima, odanosti i neprirodnoj raslojenosti na klase, na kojoj je tadašnja Engleska ozbiljno insistirala.

Petar Klaić

Možda te još zanima:

.

Dirljiva posveta očevima iz čijih sećanja nestajemo

Florian Zeler je pozorišni pisac i reditelj za kojeg je magazin "Times" rekao da je najuzbudljiviji spisatelj nove generacije. Njegovih…

.

Snajder vratio Ligu pravde u mrak i rezultat je blještav

Gde su granice autorskog integriteta? Zavisno od toga u koju granu umetnosti gledate i kakav je umetnik zastupa, te granice…

.

Daredevil - đavolski dobra serija

Marvelova kuhinja ove godine izbacuje pregršt serija kojima proširuje univerzum istkan Osvetnicima i pokušava da monetizuje poslednje talase superherojskog žanra,…

.

Još jedna priča o buđenju devojačkog bunta

Dok glavinjamo kroz 2021. godinu i imamo još napad – dva dok ne istekne prva četvrtina 21. veka, nije zgoreg…

.

Retro je mladima (opet) in

Sećate li se serija "Alo, Alo" ili Rodnija i Del Boja iz "Mućki"? Možda ste upoznati sa bendovima kao što…

.

Heroinski šik sramotno daleko od knjige

Da je ikada postojalo i zrnce šanse da postanem narkoman, razvejano je u trenutku kada sam pročitao knjigu "Mi deca…

  • 14:00 Gost O radija
  • 15:00 90 u 60
  • 16:00 Music Mix by Majkić

Anketa

Koji je najbolji način da se zaustavi širenje koronavirusa?

Oradio logo