.
Trenutno
Muzički kalendar
 Dušan Majkić
Kultura / Film

Frontić i Kratkokritika noviteti Filmskog Fronta

22.10.2018.

Međunarodni festival kratkometražnog filma "Filmski Front" biće održan od 25. do 28. oktobra u Kulturnom centru Novog Sada. Iako se održava po šesnaesti put, ova godina je potpuno drugačija od prethodnih.  

.

Iz potrebe, pre svega publike, ali i studenata Akademije umetnosti u Novom Sadu, još 2003. godine nastaje "Vojvođanski festival filma i videa". Vrlo brzo, on prerasta u Festival kratkometražnog filma Filmski Front, a tada dobija i međunarodni karakter. Njegov razvoj primetan je kroz novitete koje iz godine u godine donosi, a šta je to novo na ovogodišnjem Frontu rekla nam je direktorke Festivala Nina Latinović.

"Ove godine imamo neke novitete, pored dve zvanične selekcije, Srbija i region, kao i Međunarodne selekcije, imamo i Frontić, animirane filmove za najmlađe. Tu je i kamp filmske kritike za srednjoškolce koji će trajati tokom vikenda za vreme Fronta. Takođe, tu su i neke starije stvari, kao što su kratkometražni horor filmovi koji su se  pokazali veoma popularnim", kaže Nina. 

Ove godine Filmski Front organizuje i dodatan sadržaj za mlade. Zvaničan naziv te filmske radionice je "Kratkoritika".

"Radionica će trajati dva dana i nju će voditi Mina Stanikić, naša filmska kritičarka i možete se prijaviti preko našeg zvaničnog sajta", rekla nam je direktorka festivala. 

nina jpg

Nina Latinović

Ono što se, pak, od nastanka nije menjalo, jeste srž festivala koji do danas neguje i afirmiše autorski umetnički izraz, eksperiment, profesionalizam, ali i entuzijazam, kao i tradicionalne filmske forme. Mali, intiman festival, sa dugogodišnjom publikom iz godine u godinu samo raste, o čemu najviše svedoči broj najnovijih ostvarenja profesionalnih produkcija kratkog filma iz celoga sveta koji se prikazuju u okviru Međunarodne selekcije.

"Meni je ove godine najslađi Frontić i mislim da je to sjajna prilika, jer roditelji nemaju mnogo mogućnosti gde da odvedu decu, pa je ovo idealna prilika", zaključila je Nina. 

Iza Festivala stoji Kino klub Novi Sad. Mladi ljudi Kino kluba u čijoj produkciji je do sada urađeno bliže stotinu kratkometražnih dokumentarnih, igranih, animiranih i eksperimentalnih filmova, kao i tri dugometražna igrana filma i dalje veruju da autorski film ima vernu publiku u Novom Sadu.

Ceo prilog poslušajte u studentskoj emisiji Pokretač 

S.P.

.
Odlazak u bioskop predstavlja način relaksacije, ali i priliku za kulturno uzdizanje. Oduvek je postojalo interesovanje kako starijih,…
.
"Art Kvart – Start! 2018" i Novo kulturno naselje predstavili su film "Potraga za Promenom"
.
Film "Zelena knjiga" proglašen je za najbolji film na noćašnjoj dodeli Oskara. Remi Malek i Olivia Kolman su najbolji glavni glumci,…
Program
Kalendar događaja
Mart 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Anketa

Da li biste učestvovali u akcijama prolećnog čišćenja životne sredine?