...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Kultura / Film

Frontić i Kratkokritika noviteti Filmskog Fronta

22.10.2018.

Međunarodni festival kratkometražnog filma "Filmski Front" biće održan od 25. do 28. oktobra u Kulturnom centru Novog Sada. Iako se održava po šesnaesti put, ova godina je potpuno drugačija od prethodnih.  

.

Iz potrebe, pre svega publike, ali i studenata Akademije umetnosti u Novom Sadu, još 2003. godine nastaje "Vojvođanski festival filma i videa". Vrlo brzo, on prerasta u Festival kratkometražnog filma Filmski Front, a tada dobija i međunarodni karakter. Njegov razvoj primetan je kroz novitete koje iz godine u godine donosi, a šta je to novo na ovogodišnjem Frontu rekla nam je direktorke Festivala Nina Latinović.

"Ove godine imamo neke novitete, pored dve zvanične selekcije, Srbija i region, kao i Međunarodne selekcije, imamo i Frontić, animirane filmove za najmlađe. Tu je i kamp filmske kritike za srednjoškolce koji će trajati tokom vikenda za vreme Fronta. Takođe, tu su i neke starije stvari, kao što su kratkometražni horor filmovi koji su se  pokazali veoma popularnim", kaže Nina. 

Ove godine Filmski Front organizuje i dodatan sadržaj za mlade. Zvaničan naziv te filmske radionice je "Kratkoritika".

"Radionica će trajati dva dana i nju će voditi Mina Stanikić, naša filmska kritičarka i možete se prijaviti preko našeg zvaničnog sajta", rekla nam je direktorka festivala. 

nina jpg

Nina Latinović

Ono što se, pak, od nastanka nije menjalo, jeste srž festivala koji do danas neguje i afirmiše autorski umetnički izraz, eksperiment, profesionalizam, ali i entuzijazam, kao i tradicionalne filmske forme. Mali, intiman festival, sa dugogodišnjom publikom iz godine u godinu samo raste, o čemu najviše svedoči broj najnovijih ostvarenja profesionalnih produkcija kratkog filma iz celoga sveta koji se prikazuju u okviru Međunarodne selekcije.

"Meni je ove godine najslađi Frontić i mislim da je to sjajna prilika, jer roditelji nemaju mnogo mogućnosti gde da odvedu decu, pa je ovo idealna prilika", zaključila je Nina. 

Iza Festivala stoji Kino klub Novi Sad. Mladi ljudi Kino kluba u čijoj produkciji je do sada urađeno bliže stotinu kratkometražnih dokumentarnih, igranih, animiranih i eksperimentalnih filmova, kao i tri dugometražna igrana filma i dalje veruju da autorski film ima vernu publiku u Novom Sadu.

Ceo prilog poslušajte u studentskoj emisiji Pokretač 

S.P.

Možda te još zanima:

.

Biografski filmovi - novi holivudski trend

Možemo slobodno reći da su biografski filmovi obeležili filmsku godinu za nama - pored "Openhajmera" o čijem kvalitetu najbolje govori…

.

Vredi pročitati: "Marko Aurelije"

Dragana Okanović je psihološkinja i strastvena čitateljka koja rado razgovara o knjigama i daje preporuke za čitanje. Ovog puta, slušaocima…

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

.

Vredi pročitati: "Kako pronaći smisao života"

Student medicine Nemanja Đurić preporučuje knjigu Viktora Frankla “Kako pronaći smisao života”.

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. aprila

Ove nedelje u Novom Sadu vas očekuje dosta raznovrsnih događaja, od izložbi, kvizova i filmskih projekcija, do žurki, koncerata i…

.

Konkurs za strip autore

Francuski institut u Srbiji, Grad Pančevo, Agencija KomunikArt i Međunarodni centar za strip i ilustraciju (Angulem, Francuska) pokrenuli su program…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Za i protiv

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo