...
TRENUTNO12:00 - 13:20Leto na O radiju

Kultura / Film

Filmski front čuva vatru filma kratkog metra

25.10.2018.

Danas počinje 16. Međunarodni festival kratkometražnog filma, Filmski front, pod sloganom "Kratko, ali slatko!" i trajaće do 28. oktobra u bioskopskoj sali Kulturnog centra Novog Sada. U selekciji Srbija/region naći će se 22 kratkometražna ostvarenja pretežno igranog, ali i animiranog, dokumentarnog i eksperimentalnog karaktera.  Razgovarali smo sa jednom od organizatorki festivala Minom Stanikić koja kaže da je Filmski front zadržao stare selekcije i uveo neke novitete koji će se sigurno dopasti publici.

.

"Iste su, kao i ranijih godina, dve takmičarske selekcije: Srbija/region i Međunarodna selekcija u kojoj su svi drugi filmovi koji nisu iz našeg regiona. Ali Filmski front je pre svega festival kratkog metra, međutim, ove godine imamo novinu koja nije iz tog žanra. 'Doku front' je selekcija dokumentarnih filmova srednjeg ili dugog metra. Prikazaćemo 'Okupirani bioskop' Senke Domanović, zatim novi film Mladena Kovačevića '4 godine u 10 minuta' i film koji je radio Filip Markovinović za prvi dan festivala, a za kraj će biti prikazan film 'Majči' Josipa Lukića iz Hrvatske", kaže Mina.

Ona navodi da su ti filmovi birani po gledanosti u regionu i na festivalima, te da je selektor gledao koliko su imali uspeha.

"Film Mladena Kovačevića biće prikazan na festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu, a to je najznačajniji festival te vrste u Evropi. Što se tiče 'Okupiranog bioskopa' on govori o beogradskom bioskopu 'Zvezda'. To je tema koja bi trebalo da potakne i Novosađane, jer mi nemamo nijedan art bioskop i ostali smo samo sa multipleksima koji imaju isključivo blokbasterski repertoar. Teme su, dakle, aktuelne", objašnjava Mina.

front2 jpg

Na pitanje postoji li šansa da Novi Sad ikada vrati art bioskop u ponudu, Mina je ekstremno skeptična.

"Apsolutno nema šanse, jer niko nije okrenut ka stvaranju art bioskopa i art scene. Sada imamo otvaranje još jednog multipleksa u gradu. Ne znam može li Novi Sad da izdržava tri multipleksa. Imamo bioskop u Bigu koji je vrhunski urađen, sa vrhunskim zvukom i konstantno je prazan. Imamo Arenu, koja koliko toliko radi i sada dolazi treći. Jasno je da su blokbasteri prijemčiviji za gledanje, ali ako publici nudimo samo to, ona ne može ni da shvati da postoji nešto drugačije i kvalitetnije", kaže Mina.

Prema njenim rečima, bioskop u Kulturnom centru Novog Sada bi mogao da predstavlja pravi art teatar, ali tu postoje izvesni problemi.

"KCNS ima dobar repertoar, jer prikazuje mnogo evropskih i inih filmova, ali su projekcije često veoma slabo posećene. Čini mi se da tu ili marketing ne funkcioniše ili se publika navikla da kvalitetnih filmova nema, pa se i ne interesuje", tvrdi Mina.

Filmski front je svake godine promovisao nove nade kratkog metra, autore na koje možemo računati u budućnosti. Mina kaže da će to činiti uvek, bez obzira na podršku institucija ili njen izostanak.

"Pogledala sam celu stranu selekciju ove godine i ne znam da li da kažem da je najbolja do sada ili je to samo baš po mom ukusu. Ono što je zabrinjavajuće, jer filmovi korespondiraju sa situacijom u svetu, to je da su čak i Španci prešli sa komedija na ozbiljne filmove. Sada i od njih dobijamo potresne priče. Svi su filmovi vrlo kvalitetni, što važi i za domaću selekciju. Na Filmskom frontu ove godine imaćemo i jednu premijeru – film Dušana Zorića 'Strano telo' Koji je prikazan na festivalu u Veneciji", priča Mina.

front jpg

Filmski front je uvek dobro posećen što govori o tome da Novi Sad ima publiku koja ume da ceni kratki metar. Mina to potvrđuje.

"Prvi put kada smo odlučili da proširimo festival na četiri dana, učinili smo to jer nismo mogli da proširimo salu Kulturnog centra koja je konstantno bila krcata. Drago mi je da publike ima. Jedan od razloga je i to što je sav naš sadržaj besplatan, ali on nije jedini svakako", kaže Mina.

Ove godine Filmski front organizuje i kurs kritike pod nazivom Kratko-kritika. Mina kaže da su polaznici već selektovani i da ih čeka zanimljivo iskustvo.

"Obavestili smo ih o radionicama koje ću voditi ja, jer sam proteklih godina prošla kroz mnogo što pozorišnih što filmskih radionica za kritičare. Radionica je posvećena srednjoškolcima i moja ideja je da izbrišemo postavljanje kritike nasuprot filmovima, jer i filmadžije i kritičari rade za isti cilj, a to se u javnosti ne vidi i stiče se utisak da su stalno suprotstavljeni. Pokušaćemo da pokažemo da se kroz kritiku zapravo upoznaje film, a ne samo donosi sud o njemu", kaže organizatorka Filmskog fronta.

Filmski front ove godine ima i program kratkih animiranih filmova za decu, pod nazivom Frontić.

"Takođe, nešto što smo pre nekoliko godina uveli i postaje tradicija jeste i selekcija kratkih horor filmova koji će biti prikazani u petak u ponoć, a zove se 'Petak za najhrabrije'. Zanimljivo je da, iako je termin malo čudan, već godinama ta projekcija bude puna. Vidimo da postoji interesovanje, pa pozivam gledaoce da i ove godine budu deo te atmosfere", kaže Mina.

Tokom rekordna četiri dana Festivala biće prikazano više od pedeset kratkometražnih filmova, a pored domaće, postoji i Međunarodna selekcija, u kojoj pobednika bira publika. Ove godine Međunarodna selekcija broji čak 27 filmova. Najviše ih je iz zemalja Zapadne Evrope iako ima i filmova iz Kine, Rusije, Irana i drugoh država.

P. K.

Možda te još zanima:

.

Počinje još jedan Filmski Front

Filmski front: Međunarodni festival kratkometražnog filma biće održan od 24. do 27. oktobra u bioskopskoj sali Kulturnog centra Novog Sada.

.

Frontić i Kratkokritika noviteti Filmskog Fronta

Međunarodni festival kratkometražnog filma "Filmski Front" biće održan od 25. do 28. oktobra u Kulturnom centru Novog Sada. Iako se…

.

Produžen konkurs za Filmski front

Zbog velikog interesovanja Međunarodni festival kratkometražnog filma "Filmski Front" produžio je rok za slanje filmova, saopštili su organizatori ovog festivala.

.

Počinje Filmski front

U četvrtak 26. oktobra u sali Kulturnog centra Novog Sada počinje 15. Međunarodni festival kratkometražnog filma Filmski Front. Festival će…

.

Filmski front traži volontere

Filmski front poziva sve zaljubljenike u film i dobro druženje da učestvuju u stvaranju i organizaciji 15. Filmskog fronta i…

.

Filmski Front: Publika voli male filmove

Međunarodni festival kratkog metra Filmski Front raspisao je konkurs za volontere na ovogodišnjem festivalu koji će biti održan od 26. do 29.…

  • 11:00 Leto na O radiju
  • 11:40 O tome se priča
  • 12:00 Leto na O radiju
  • 13:20 Gost O radija
  • 14:00 Škripa

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo