...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Kultura / Film

Film u 2020: Superheroji, vesele osamdesete i dva bisera

01.01.2020.

U 2020. godini možda priželjkujemo čistiji vazduh, manje sukoba, političare sa psihijatrijskim uverenjem o sposobnosti za javnu službu, ali što se filma tiče, kvalitet nismo pominjali u pismu Deda Mrazu. Prema algoritmima najvažnijih filmskih portala, ako nema superheroja, tri eksplozije na dva vica po sekvenci, publika širom sveta to neće staviti na listu prioriteta za Novu godinu.

.

No, takav je trend. Nekad su nam dušu na pamuk izvlačili istorijskim spektaklima, a danas dobijamo filmovane stripove. Tu su naravno i rimejkovi hitova iz osamdesetih ili njihovi nastavci, pa se čini da je ekshumacija zvezda iz te dekade, kao i ideja, jedina grana filmske industrije u usponu.

I sada, pre nego što potpuno izumru originalni scenariji, da vam predstavimo 11 filmova na čije se naslove najviše klikće na sajtovima kao što su IMDB ili Rottentomatoes:

The Gentlemen

Mučeni Gaj Riči, koji nas je svikao na britko crnokomične mafijaške filmove iz britanskog miljea, neko se vreme bavio istorijskim spektaklima i klnjiževnim likovima nikako mlađim od 19. veka. "Aladin" je bio prosečan, za film "Kralj Artur: Legenda o maču" svi smo se pitali WTF dude?!, ni Šerlok nije bio što je realno mogao biti i naše strpljenje bilo je na ozbiljnom testu. Sada se vraća korenima londonskih mafijaša filmom "The Gentlemen", koji 24. januara stiže u bioskope. Loglajn filma kaže: "Vrlo britanski gospodar droge, pokušava da proda svoje vrlo profitabilno carstvo dinastiji tipičnog milijardera iz Oklahome". Evo već mi se brk smeška na fore i frcokle sjajne glumačke ekipe u kojoj su Metju Mekonahi, Čarli Hanam, Majkl Dokeri, Kolin Farel, Hju Grant…

Birds of Prey

DC i Varner Bros. izgledaju odlučni da osvoje 2020.godinu. Do sada su najčešće pravili filmski drnč, papazjaniju od svega što dokonom trustu mozgova može pasti na pamet. Tako smo dobili bol za oči imenom "Suicide squad" i uvredu za poslednju moždanu ćeliju "Justice laegue". Prvi je ostao sinonim za činjenicu da će publika masovno gledati bilo kakvo smeće samo da ima nekih superheroja unutra, a drugi da i tako lošem ukusu ima granica. No, što se filma "Suicide Squad" tiče, jedna stvar je štimala. Margot Robi kao Harli Kvin bila je maestralna i zbog toga joj je dodeljena centralnija uloga u filmu "Birds of pray ", čiji je potpuni naslov "Predivne šarene ptice grabljivice (i fantastična emancipacija Harli Kvin)". Trejler obećava, ali da se ne lažemo, svi DC trejleri obećavaju čuda sve do premijere filma.

Mulan

Dok Dizni, desnom rukom, cedi "Star wars" franšizu, levom je manijački grebao po dnu kace s idejama i tako započeo jedan od najjadnijih serijala: filmske verzije sopstvenih crtanih filmova. Ovaj pokušaj toliko bazdi na otimačinu para, da bi Mikija Mausa kao simbol kompanije odavno trebalo menjati facom Hromog Dabe. Posle "Damba", "Kralja lavova", "Moglija", "Lepotice i zveri" na red je došla Mulan, heroina koja je spasila Kinu od Mongola. Produkcija ovog filma kasni, jer je Dizni pokušavao takozvani white-washing da svede na minimum. Tražili su dobre kineske glumce i glumice, našli su ih i evo nama u martu lepe kineske akrobatike na granici baleta.

The New Mutants

Ovaj film baš nema sreće, kao ni cela franšiza o X ljudima. Nakon što je početni trejler objavljen davne 2017.godine, film je vraćen najmanje tri puta na raf. Premeštan je iz aprila 2018. u februar 2019, zatim u avgust 2019. Nedavno spajanje Diznija i FOX-a ponovo je odložilo premijeru na 3. april 2020. godine.

Dakle, šta stoji iza svih kašnjenja? Po svemu sudeći, nije kvalitet samog filma - za razliku od Dark Phoenixa, New Mutants je navodno dobro primljen u test projekcijama. Međutim, ulogu u kašnjenju imali su brojni drugi faktori - objavljivanje Deadpoola 2, odluka da se ubace elementi horor filma, proširenje uloga određenih likova i spajanje Dizni/Foks koji potresa zemlju.

Koliko god ovaj film bude kvalitetan, sigurno će biti bolji od ostatka X filmova. Osim Logana. Svi volimo namučene likove, zar ne?

No Time to Die

"Stoji tako Đejms Bond, stoji mafija iza njega. Ja viknem: 'Đems Bond lezi', on legne, a ovi promaše". Tako nekako ide delić kultnog vica o Albancu koji gleda Bonda u bioskopu, sve dok ga debeli ne izbaci zbog dranja. Vikaćemo i mi, nema problema. Džejms je i dalje Denijel Krejg, ovog puta definitivno poslednji put. Snimanje je započeo Deni Bojl, pa odustao zbog suviše mešanja studija u posao. Nastavio je Kari Fukunaga (True detective) i sad jedva čekam da vidim šta je ispalo iz te zbrke. To su dva autora koja iznimni cenim, a Bond je deo ljudske civilizacijske zaostavštine.

Black Widow

Dok DC pokušava da pokrpi propuste, Marvel već ulazi u četvrtu fazu sa svojim superherojima. Prvog maja 2020. godine će objaviti "Crnu udovicu", svoj 24. film. Hronološki, "Crna udovica" odvijaće se između filmova "Kapetan Amerika: Građanski rat" i "Osvetnici: Rat beskonačnosti". Detalji se još uvek drže pod stolom, ali prema nekim informacijama, film će unekoliko odstupati od ostalih Marvelovih ostvarenja. David Harbor, koji glumi Alekseja, rekao je da je ovo nešto poput špijunskog filma, a Skarlet Johanson je rekla da film donosi "malo realizma u Marvelov svet".

Wonder Woman 1984

"Wonder Woman" iz 2017. godine jedan je od svega nekoliko filmova iz proširenog DC univerzuma koji ima nekog smisla, jasnu radnju, razvijene likove i pre svega neodoljivu Gal Gadot. Logično je da se ta činjenica unovči nastavkom. Peti Dženkins je, zajedno sa producentima, smislila da radnju premesti iz perioda Prvog svetskog rata u vesele osamdesete. Kad cela filmska industrija besomučno jaše po nostalgiji za osamdesetim godinama, neka je zajaše i Čudesna žena. U priču se vraća Kris Pajn, tu je i Kristen Vig, kao i Pedro Paskal.

Top Gun: Maverick

Kao što rekoh, jahanje na nostalgiji za osamdesetim godinama toliko je uzelo maha, da se neko latio lopate i iz bunara gigantskih hitova iskopao tvrdoglavog Maverika koji, mažnjava cicu, tera avion i pobeđuje zle Ruse. Štreberi koji se pale na vojske, avione, kamione, otegliće pljucu do uzemljenja na ovaj nastavak koji nam vraća tvrdoglavog Maverika, dok obučava tvrdoglavog sina svog pokojnog suletača. Reditelj Džozef Kosinski debitovao je u filmu "TRON: Legacy", kao predstavnik generacije koja se nije ni rodila kada je stvaran njegov prethodnik. Sada je spreman da to učini ponovo sa filmom "Top Gun: Maverick". Nije važno hoće li u tome uspeti, jer će ovaj film svakako zaraditi kamaru zelembaća.

Ghostbusters: Afterlife

Zamislite da ulicom idu neke taljige i čika sa njih na megafon viče: "Evo nastavaka filmova iz osamdesetiiiih, ajmo narode, još malo pa nestalo". Ne brinite. Ta dekada donela je toliko hitova da će čika da ih taljiga još godinama koje dolaze. Sada je na red došao mega hit "Ghostbusters: Afterlife". Jedan rimejk je već rađen, sa ženskom postavkom, koji je popljuvan još kod trejlera, otkrivši u srednjoj štreberskoj generaciji mnogo mizoginije. Mada, ruku na srce, ni sam film nije bio bog zna šta. Sada nam sledi nastavak. Trejler izgleda vrlo pristojno, vidimo neke nove mlade snage, stare se kriju u bespućima montaže, a tu je i čuveni automobil. Sin originalnog režisera "Ghostbustersa" Ivana Reitmana (koji će producirati ovaj izlazak), Jason, formirao svoj identitet režisera vrhunskim dramama kao što su Juno i Tully. Kako je objasnio, konačno se osetio spremnim da režira novo poglavlje priče, koju je gledao kako se razvija kao dete. Tu su Pol Rad, Keri Kuns, Fin Volfhard i Mekena  Grejs, a  tu su i originalni isterivači Den Ejkrojd, Bil Marej, Erni Hadson, Sigurni Viver i Eni Pots.

Tenet

I konačno dolazimo do filma koji ima originalni scenario, nije nikakav nastavak, ne pripada bilo kojem univerzumu, ne šlepa se na nostalgiju. Ali ima Kristofera Nolana na kormilu, govori o svetu špijunaže i ponovo se igra vremenom (najverovatnije, putovanjem kroz vreme). Tenet, koji treba da bude objavljen 17. jula 2020. ima ekstra skupu produkciju, budžet se navodno povećao na oko 225 miliona dolara, a ima i sjajnu ekipu zvezda. Tu su Džon Dejvid Vošington, Aaron Tejlor-Džonson i Robert Patinson, između ostalih. Nolan je jedan od nekoliko režisera koji mogu da biraju šta će da snimaju, kako će da snimaju i niko im se neće mešati u posao, a svaki studio će mu dati novac na lepe oči. Stoga je njegov Tenet svakako na vrhu liste najiščekivanijih filmova 2020. godine. Moj prvi favorit.

 

Dina (Dune)

Nije bilo vizionara po filmskim studijima da, sedamdesetih godina, daju Žodorovskom da snimi svoj galaktični esid-trip od filma po romanu "Dina" Frenka Herberta. Od tog je pokušaja, srećom ostala knjiga snimanja i jedan sjajan dokumentarac koji i dalje golica maštu. Snimio je svoju verziju osamdesetih Dejvid Linč. Taj film, iako sa kultnom premisom, nije ni izbliza ono što je morao biti. I sam Linč kaže da je daleko od zadovoljavajućeg. Sada je šansu dobio Denis Vilnev, nova filmska snaga koja stoji iza maestralne SF drame "Arrival" i solidnog nastavka "Bladerunner 2049". Pozvao je glumce kakvi su Timoti Čalmet, Rebeka Ferguson, Dejv Bautista, Stelan Skarsgard, Oskar Ajzak, Havier Bardem, Džoš  Brolin i Džejson Momoa. Film će navodno biti fokusiran samo na prvu polovinu Herbertovog romana, izbegavajući preteranu zabunu koju je stvorio film Dejvida Linča. Moj drugi favorit.

Petar Klaić

Možda te još zanima:

.

Biografski filmovi - novi holivudski trend

Možemo slobodno reći da su biografski filmovi obeležili filmsku godinu za nama - pored "Openhajmera" o čijem kvalitetu najbolje govori…

.

Vredi pročitati: "Prednosti jednog marginalca"

Katarina Kostić, autorka popularnog bloga o knjigama "Prerazmišljavanje" i osnivačica Novosadske razmene knjiga, preporučuje vam da pročitate roman "Prednosti jednog…

.

Počinje festival "Slika u pokretu"

Osmi festival snimateljskih ostvarenja “Slika u pokretu” počinje u petak 15. decembra u 19 časova filmom "Čuvari formule" u Kulturnom…

.

Celuloidni plafon: Nejednake šanse za muškarce i žene u filmskoj industriji

Žene zaposlene u filmskoj industriji izložene su različitim oblicima rodne diskriminacije i nasilja, bez obzira na to da li se…

.

U Beogradu i Novom Sadu počinje smotra dokumentarnog filma DokZima

Smotra dokumentarnog filma DokZima bića održana od 6. do 28. decembra u Beogradu i Novom Sadu. U pitanju je novi projekat…

.

Tarantinov saundtrek iz srca Banata

Tajna uspeha filmova Kventina Tarantina svakako leži u više nivoa i aspekata kroz koje se analizira i oseća jedno filmsko…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo