...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Kultura / Film

Dani Meksika u Novom Sadu

09.06.2015.

Manifestacija "Dani Meksika u Novom Sadu" biće održana od 12. do 15. juna u KCNS. Tokom četiri dana, Novosađani će imati priliku da se upoznaju sa meksičkom kulturom  i to  kroz  izložbe, radionice, filmove, ali i kroz degustaciju meksičkih gastronomskih specijaliteta.

.

Program počinje 12. juna u 19 časova otvaranjem izožbe "Meksički film na stranim plakatima" na Tribini mladih. Izložbu će otvoriti ministar Hose Umberto Castro Viljalobos, v.d. direktora Kulturnog centra Bojan Panaotović i master istraživač dramskih i audio-vizuelnih umetnosti Ilijana Munjoz. Postavka se sastoji od 24 plakata, a dizajnirali su ih umetnici komunističkog bloka u periodu između 1940. i 1970. godine.

U subotu, 13. juna na Tribini mladih KCNS u 19 časova biće organizovana tribina pod nazivom "Nostalgija za Meksikom", na kojoj će govoriti profesor srpskog jezika i književnosti, muzičar i esejista Dragan Đorđević i muzički kritičar Branimir Lokner. Ljubitelji filma moći će da pogledaju ostvarenja Alehandra Islasa (Sklonište), Mersedes Monkada (Magične reči za razbijanje čini), Ane Krus (Sifražetkinje) i film "Neopipljivo plavetnilo" režiserke Erendira Valje Padilja.

Osim toga, Kulturni centar Novog Sada, u saradnji sa "Artekomarketom", organizuje i degustaciju meksičkih nacionalnih jela-tortilje i burita, koje će sugrađani moći da probaju svakim danom tokom manifestacije od 12 do 20 časova. "Dani meksika" učiniće osvrt na tradicionalne veze i neobično prijateljstvo dva naroda, ali će pomenuti i zapostavljene konsekvence koje nepobitno dokazuju da je kultura meksičkog naroda i danas živa na Zapadnom Balkanu.

 J.M.

Možda te još zanima:

.

Novom Sadu je potreban atletski stadion

Čak i onima koji sport ne prate, ime i uspesi Mihaila Dudaša svakako su poznati. Naš sugrađanin, poznati desetobojac i učesnik…

.

Teorije zavere su stare koliko i čovečanstvo

Vanredni profesor na Katedri za istoriju Filozofskog fakulteta Boris Stojkovski jedan je od onih akademskih građana koji svoje aktivnosti nije smanjio…

.

Kvizovi su se iz pabova preselili u kućne uslove

Pab kviz scena u Novom Sadu, ali i čitavoj Srbiji, doživela je bum u proteklih nekoliko godina. Publici koja se…

.

Prijemni ispiti na novosadskom univerzitetu krajem juna i početkom jula

Prijava kandidata u prvom upisnom roku za osnovne i integrisane studije biće 24, 25. i 26. juna, dok će prijemni…

.

ČBS u subotu u Novom Sadu

Posle nešto više od godinu dana, kragujevački bend Čovek bez sluha ponovo dolazi u novosadski klub Shamrock, u kome je…

.

Suština stvaralaštva su emocije

Gala Čaki je likovna umetnica koja živi i radi najviše u Novom Sadu, ali je njen rad prepoznat i nagrađivan…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo