...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music mix by Anja

Kultura / Film

“Birdman” se ugnjezdio na četiri Oskara

23.02.2015.

Foto: Tanjug

   Film Alehanda Gonzalesa Injaritua “Birdman” najbolje je ostvarenje u prošloj godini, odlučila je Američka filmska akademija. 

.

   Ova satirična drama o glumcu čija su vremena slave odavno prošla i koji se traži u predstavi koju režira za Brodvej, pokupila je čak četiri Oskara sinoć u Los Anđelesu.

   Injaritu je dobio nagradu za najbolju režiju. Izlazeći na scenu po svog prvog Oskara, on je rekao:

   „Ego voli takmičenje. Ali paradoks je u tome što prava umetnost i individualistički izraz ne mogu biti poređeni i mereni, niti poraženi. Naše delo će biti ocenjeno samo vremenom.“ – rekao je meksički režiser.

   Usput je dodao da je sumnjivo to što Oskara za najbolju režiju dve godine za redom dobijaju Meksikanci, aludirajući na Alfonsa Kuarona (Gravity).

 birdman jpg

Alehandro Gonzales Injaritu  

   Time je stavljena tačka na dilemu hoće li trijumf na ovoj dodeli prestižnih nagrada odneti “Birdman” ili “Boyhood” Ričarda Linklejtera, koji je, ako se setimo tekstova kritičara, imao veće šanse od “Čoveka ptice”.

   Osim “Boyhood-a”, gubitnik u ovoj podeli Oskara bio je i film “The grand Budapest hotel” Vesa Andersona” koji je dobio četiri oskara, ali u tehničkim kategorijama (muzika, šminka, kostimografija, scenografija). Očekivano, ali premalo za sjajnu Andersonovu komediju.

   Oskara za najbolju mušku ulogu kući je poneo Edi Redmejn za film “Theory of everything”. Njegov portret Stivena Hokinga u mladosti očarao je publiku širom sveta i priznanje se moglo naslutiti iako ne i predvideti. Naročito kada na spisku imamo sjajnog Majkla Kitona (Birdman) i standardno dobrog Benedikta Kamberbača (Imitation game) .

   Džulijen Mur je nagrađena u kategoriji najboljih glumica za film “Still Alice”. Akademija joj je odala priznanje za ulogu žene koja prilično rano otkriva da boluje od Alchajmerove bolesti. Primajući nagradu, ona je sa publikom podelila zanimljivu pojedinost iz filma:

   „Kada je Ričard Glacer (reditelj) otkrio da boluje od amiotrofične lateralne skleroze pitali su ga šta želi da radi, da li želi da putuje svetom, a on je rekao da želi da pravi filmove“ –rekla je Mur.

 murova jpg

 Džulijen Mur

 Najbolju sporednu mušku ulogu, po mišljenju Akademije ostvario je Džej Kej Simons za vanserijski odigranu ulogu profesora u filmu Whiplash, koji je na kraju nagrađen sa ukupno tri Oskara (miks zvuka i montaža) 

   Najbolja sporedna glumica bila je Patriša Arket kao samohrana majka u filmu Boyhood“. Sasvim zasluženo, iako je u konkurenciji imala nekoliko odličnih koleginica.

   Najbolji strani film i dobitnik Oskara u ovoj kategoriji je film Ida“ Pavela Pavlikovskog. On je snimio crno beli film o časnoj sestri i njenom životu šezdesetih godina prošlog veka, pričajući usput i priču o Poljskoj koja je tada grcala pod represijom ruskih komunista.

   Sasvim očekivano, za najbolji dokumentarni film nagrađen jeCitizenFour“  Edvardu Snoudenu koji je snimila rediteljka Laura Poitras.

   Što se animiranih filmova tiče, favorizovani “How to train your dragon 2” izgubio je od filma iz senke “Big hero”, čime je Dizni drugu godinu za redom primio ovu nagradu. Prošle godine bio je to “Frozen”

   I za kraj nekoliko reči o domaćinu večeri Oskara Nilu Patriku Harisu. Simpatični glumac iz serije “How I met your mother” spoticao se sinoć po velikoj bini, više jezički nego fizički, pokazavši da glumac iz popularne komedije nikako ne mora biti smešan i na dodeli Oskara. Ne mora biti ni simpatičan. Ni pametan. Akademija je mogla, umesto njega, na binu da zabode kolac i da ide na siguricu da se neće izblamirati. Ovako… Više sreće sa sledećim domaćinom.

Petar Klaić

Možda te još zanima:

.

Openhajmer eksplodirao na dodeli Oskara

Film "Openhajmer" Kristofera Nolana dobitnik je nagrade Oskar za najbolji film i apsolutni je pobednik ceremonije u Dolbi teatru. "Openhajmer"…

.

Kandidata za Oskara birala nevidljiva komisija

"Što se bore misli moje“ naslov je filma koji će ove godine predstavljati Srbiju u trci za nagradu Oskar. Autor…

.

Anđela Baset i Mel Bruks dobijaju počasnog Oskara

Glumica Anđela Baset i reditelj Mel Bruks biće među ovogodišnjim dobitnicima počasnog Oskara za doprinos filmskoj umetnosti, saopštila je Američka…

.

"Sve u isto vreme" dobitnik Oskara za najbolji film

Ostvarenje "Sve u isto vreme" ("Everything Everywhere All at Once") dobitnik je Oskara za najbolji film ove godine na sinoćnoj…

.

Kako se film sa zaradom od 27.000 dolara našao u trci za Oskara?

Američka Akademija filmskih umetnosti i nauke, koja dodeljuje Oskare, saopštila je da će preispitati pravila ovogodišnje nominacije filmova, jer je…

.

Oskari: Najviše nominacija za "Sve svuda odjednom"

Naučnofantastična komična drama "Sve svuda odjednom" osvojila je najviše nominacija za Oskare - ukupno 11, uključujući onu za najbolji film…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Radio Grafiti

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo