...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music Mix by Bea

Kultura / Film

Bez para nema dobrog festivala

21.06.2017.

Organizatori festivala Filmski front raspisali su nedavno konkurs za slanje filmova na ovogodišnji festival i upozorili da će zbog ograničenih finansijskih mogućnosti 15. Filmski front biti daleko skromniji nego prethodnih godina. O prijavama, festivalu ali i budžetu i stanju u kulturi razgovarali smo sa direktorkom festivala Ninom Latinović

.

Bliži nam se Filmski front. Prijave filmova su u toku. Koliko prijava je stiglo i šta očekujete?

Što se tiče slanja filmova, ide dobro, imamo već dosta prijava iz regiona i celog sveta. Ove godine će selektor biti Filip Markovinović, kao i ranijih godina. Očekujemo da u uži izbor uđe oko pedeset filmova, nešto manje nego prošle godine. Ostaju dve selekcije, Srbija i region i internacionalna selekcija. Festival će biti u Kulturnom centru Novog Sada, kao i ranijih godina samo u nešto manjem obimu.

Filmski front prethodnih godina i sada. Šta je ono što je različito? Koji film se izdvojio?

Uh pa prošlo je mnogo filmova i dosta pobednika s obzirom na to da mi svake godine imamo pobednika za najbolji film, za montažu, najbolju glumicu, glumca, u zavisnosti od toga kako sam žiri odluči. Ja sad ne mogu da se setim nekog posebnog filma ali smo imali dosta svetskih i regionalnih premijera. Bilo je filmova koji su pobedili na Frontu nakon čega su osvojili nagrade na drugim festivalima, a isto tako imali smo filmove koji su bili u Berlinu i Kanu a onda su došli na Filmski front.

nina2 jpg

Da li se prijavljuju profi filmadžije ili ima i amaterskih?

Jedini uslov za prijavu filmova jeste da budu do trideset minuta. Da je produkcija od ove ili prošle godine i da budu animirani, dokumentarni, igrani ili eksperimentalni filmovi. Poziv je upućen svima, od nekih renomiranih reditelja do onih kojima je to prvi film. Jedan od prošlogodišnjih pobednika je Dario Kesegi, dečko koji je snimio dokumentarac, inače je jutjub vloger. Njegov film je pobedio na Filmskom frontu a on se prosto samo igrao. Film nikada nigde nije bio prikazan, bio je samo na jutjubu. Reakcija publike na njegov film je bila neočekivana. Ja to nikada nisam videla, pogotovo tako nekog ko se pojavio iz vedra neba na festivalu. On je poznat među mladima koji prate jutjubere, ali eto nama je to bilo nešto sasvim novo.

Pomenula si već da Filmski front ove godine neće biti u onom obimu od prethodnih godina. To nije do vas, viša sila je u pitanju - budžet. Šta se dešava?

Ove godine će festival sigurno da bude duplo manji. Najviše mi je žao što će biti prikazano manje filmova, zato što sigurno nećemo moći da dovedemo gostujuće festivale, držimo radionice i tribine, što smo planirali. Ali prosto ćemo održati ono što je naša misija, a to je prikazivanje filmova. Pokušaćemo da se fokusiramo na ove dve selekcije koje imamo i prikažemo što više možemo iz toga. Ove godine Filmski front nije podržan od strane Pokrajine, niti od Grada Novog Sada, ali jeste od republičkog Ministarstva kulture i informisanja. Shodno tome takav će i festival da bude. Naravno trudićemo da zadržimo kvalitet koji smo imali prethodnih godina, ali sve u manjem obimu.

filmski front 2017

Niste jedini koji ste uskraćeni za finansije, toga je sve više. Kako komentarišeš stanje u kulturi kada se za nju ne daje dovoljno novca?

Naravno, pogledala sam i ja rezulutate konkursa i mogu da kažem da sam razočarana, s obzirom na to da će se ovim ugasiti svi manji festivali, ne samo u Novom Sadu već i u Srbiji. I ne samo filmski festivali, prosto i sve druge kulturne manifestacije, jer je za nešto data abnormalna količina novca, a nešto nije podržano ni sa minimalnim sredstvima. Ne znam da li bih išta dalje komentarisala... Mi smo shodno tome i izbacili kampanju No signal kako bi svima pokazali o čemu se radi. Da bi se vratio signal nama trebaju finansije. Publika voli ovaj festival, a to pokazuje broj ljudi koji prođe kroz Kulturni centar Novog Sada. Svi koji su nam prethodnih godina bili u žiriju i koji su prošli mnogo festivala značajnijih od Fimskog fronta, rekli su da nikada nisu doživeli da ima toliko publike na festivalu kratkog metra, zato što to nije toliko popularno kao neke druge filmske forme. I njima je žao što će sad ovo desiti, a ja se nadam da će naredne godine da bude bolje stanje. Ali smo pokazali da imamo kvalitetan program, dobar žiri i mnogo publike.

Koja je budućnost Filmskog fronta ako i naredne godine izostane finansijska podrška?

Ne znam. Meni bi bilo žao da napustim Filmski front, posebno zbog toga što se Kino klub Novi Sad bavi i produkcijom filmova i filmskim opismenjivanjem mladih. Filmski front će živeti, ali ćemo da vidimo da li će to biti u manjem ili većem obliku. Potrebno je više finansija kako bi festival ušao u krug evropski priznatih festivala, a ja mislim da to možemo.

Ovogodišnji Filmski front biće održan poslednjeg vikenda u oktobru. Rok za slanje filmova je 15. avgust. Prijavite se i srećno!

Tonski intervju poslušajte u plejeru.

Jelena Mijatović

Možda te još zanima:

.

U četvrtak počinje Filmski Front

Ovogodišnji Međunarodni festival kratkometražnog igranog filma Filmski Front održava se od 26. do 29. oktobra u Kulturnom centru Novog Sada. Novosađani…

.

Kad se iz spontanosti izrodi nešto uspešno

Jedan od filmova koji je obeležio proteklu godinu je i debitantski film Matije Gluščevića i Dušana Zorića "Da li ste…

.

U četvrtak počinje 20. Filmski front

U Kulturnom centru Novog Sada i Kreativnom distriktu u periodu od 27. do 30. oktobra održava se 20. Međunarodni festival…

.

Izabrano 100 kratkih filmova koji će se prikazivati na 20. "Filmskom frontu"

Jubilarno 20. izdanje Međunarodnog festivala kratkometražnog igranog filma "Filmski Front" biće održano u periodu od 27. do 30. oktobra u…

.

Magija kratkih filmova ponovo u Novom Sadu

Poslednji vikend u oktobru u Kulturnom centru Novog Sada je već tradicionalno rezervisan za ljubitelje kratkometražnog filma i festival Filmski…

.

Vredi pročitati: "Kad padne noć" Harukija Murakamija

Dunja Grubor iz organizacije ovogodišnjeg "Filmskog fronta" nam je preporučila knjigu "Kad padne noć" japanskog pisaca Harukija Murakamija.

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo