...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Marko

Kultura

DETOUR je stari, a novina je album

16.12.2014.

Album je raznolik, ali ga ipak spaja jedna zajednička crta – na njemu postoje pesme koje veoma lako ulaze u uho i koje će publika odmah početi pevušiti, a za druge će ipak trebati malo više vremena.

.

   Hrvatski bend Detour na sceni je osam godina, od kada se “osamostalio” od ekipe Yammat-a. Ono što je novo je njihov treći album “A što ak’ ja”, koji je izašao krajem novembra i koji je, između ostalog, promovisan na svirci 12. decembra u beogradskom Mixer Hous-u, koncertu koji je u okviru “Produženog vikenda hrvatske pop kulture” organizovala Ustanova kulture “Parobrod”.

   Idejni tvorac benda Nenad Borgudan rekao je za O radio da je Detour proizašao iz Yammat-a i da je deo ekipe koja je izdala čuveni album “Plan B”.

   “Izgubili smo pravo na to ime iz nekih pravnih razloga i pretvorili smo se u Detour. Tri albuma su iza nas i tako je - nismo novi. Ono što smo čuli više puta je da su nam ljudi govorili da je super što je naša muzika u ovom crnom vremenu veoma pozitivna ali poenta je da autorski radiš ono osećaš, a mi smo izgleda baš takvi da i kad je loše želimo da bude nešto i dobro. Drago nam je da naš rad pozitivno utiče ne druge ljude”, rekao je Nenad.

   Kako je objasnio, pevačica Maja Posavec se još na početku pridružila bendu i donela žensku energiju, ali nije jedina koja peva na novom albumu, već se tu čuje nekoliko vokalnih izvođača. O zvuku koji publika može da očekuje Nenad kaže da je to “čistokrvni pop”.

   “Mi bismo želeli to biti i mislim da smo dosta jasni u tekstovima, da su melodije pitke i primamljive. Na prva dva albuma smo koketirali sa elektronikom i tada su nam uzori bili, na primer Massive Attack, a kasnije smo se sve više približavali akustici i ovaj novi je apsolutno takav, ceo je odsviran, nema elektronike, promenili smo se malo, ali i dalje se može osetiti taj rukopis sa prvog i drugog albuma."

   Maja Posavec je prosto jedna “vila” ovog benda. Ne samo zato što tako lepršavo i stilom vrlo maštovito izgleda, već je na živoj sirci u Mikseru pokazala da ima i pravi vilinski glas. Maja je ispričala da se u Hrvatskoj polako stvara trend ženskih bendova i “estrogenskih nota”. Čini se ponekad da nam u Srbiji fali veći broj ženskih vokala i muzičarki koje se bave alternativnom pop, rok ili underground scenom, pa su zvuci sa novog albuma Detour-a osvežavajući baš zbog Majinog vokala.

   “Htela bih reći da se u Hrvatskoj dešava ekspanzija ženskih bendova i cura koje pišu pesme i sviraju i pevaju, među kojima su i Nina Romić, Irena Žilić, Sara Renar, Lovely Quinces. Ne znam kakva je situacija ovde u Srbiji, ali kod nas nije loše”, rekla je Maja.

   O novom albumu Detour-a rekla je da je veoma raznolik, ali da ga ipak spaja jedna zajednička crta – na njemu postoje pesme koje veoma lako ulaze u uho i koje će publika odmah početi pevušiti, a za druge će ipak trebati malo više vremena.

   “Album je britki pop, bittersweet melody, ima malo primesa country-ja, a ima doticaja i sa klasikom i popom, koji je prozračan, lepršav i jako pitak”, kazala je Maja za O radio. Na pitanje da li je pesma “Plešem sama” definitivno glavni hit na albumu, kazala je da se ta pesma još probija da to postane.

   “Meni zapravo najviše znači to što su se neke naše pesme i posle tog razdoblja kada su bile hitovi, i dalje nastavile vrteti i nisu bile hit za jednu noć. Mislim da je "Plešem sama" jedna od tih. Kao, hit je, ali ima jako veliku konkuenciju među ovim "one night" hitovima. Možda neće biti baš broj jdan, ali će se dostojanstveno dugo držati na muzičkim lestvicama”, dodala je ona.

   Maja je kazala da distribucija CD-ova danas “ne ide baš najbolje”, jer su sve pesme svih izvođača svakako već na internetu, na YouTube- i dostupne su besplatno.

   “Zašto bi neko kupio CD kada svakako pesme može skinuti na internetu. Ali ipak je lepo imati taj komad u rukama, tu materijanu stvar, i pobrinuti se da i ona lepo izgleda i da ona bude tvoj "nosač zvuka”, kazala je Maja. Prema njenim rečima, bendu je veoma važna zapravo činjenica da se njihove pesme u velikoj meri vrte na hrvatskim radio stanicama, te da su se baš preko radija slušaocima i fanovima uvukli u uho.

   Novi album Detour-a zavrteo se i na O radiju, a za one koji preko našeg radija budu zavoleli “A što ak’ ja” mogu se nadati i da će bend vredno raditi na tome da uskro ponovo poseti Beograd, ali ovoga puta na samostalnom koncertu. “Prvi put samo sada bili u Beogradu i nadamo se da ćemo u skorije vreme imati i svoj vlastiti koncert. Posle Beograda odlazimo u Zadar i u Split, a za sada je plan da nstavimo svirke po većim gradovima u Hrvatskoj”, kazala je Maja Posavec.

   Zajedno sa Detour-om u Mixeru su nastupili i čuveni reperi TBF, a kao domaća podrška bend Iskaz.

   Maja Leđenac

 

Možda te još zanima:

.

Digitalni lokalni turistički vodič

Želite da upoznate neki grad u Americi, Engleskoj, Francuskoj kroz priču lokalca ali ipak nemate turu takve vrste? Imamo aplikaciju…

.

Terminal fest za dobar život

Prošle godine nas je znatiželja odvela u Sombor, na novi Terminal festival koji je organizovala grupa entuzijasta. Pokazalo se da…

.

Vozite kamion Evropom

Hteli mi to sebi da priznamo ili ne - video igre su odličan način za ubijanje slobodnog vremena, ukoliko ga…

.

Bogata koncertna godina je iza nas

Januar je idealan sa sumiranje utisaka iz prošle i pravljenje planova za narednu godinu. Upravo iz tog razloga, vreme je…

.

Novi Sad dobio specijalnu mapu za mlade turiste

Omladinska mapa Novog Sada predstavlja posebno prilagođenu turističku mapu za strance od 15 do 30 godina koji posećuju Novi Sad,…

.

Red vožnje novosadskog gradskog prevoza za iOS

Postoji nekoliko nezvaničnih apliakcija na kojima možete proveriti red vožnje nekog od novosadskih autobusa. Ove aplikacije su uglavnom namenjene korisnicima…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 11:00 Dnevna soba

Kalendar događaja

Januar 2020.
PonUtoSreČetPetSubNed
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  

Anketa

Koliko verujete u horoskop?

Oradio logo