...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music mix by Anja

Kultura

Copycat fotografija - više od inspiracije

21.02.2017.

Plagiranje radova i ideja, krađa fotografija i borba za autorstvo samo su neki od problema sa kojima se susreću umetnici širom sveta usled ekspanzije društvenih mreža i interneta. Copycat fotografija sve je češća, a taj termin praktično znači krađu koncepta fotografije. O radio je istražio gde je granica između inspiracije i plagiranja, ali i kako zaštiti svoj umetnički ili komercijalni rad.

.

Dugogodišnji fotograf Marko Ristić kaže da su slučajevi plagiranja sve češći i da se dešavaju situacije u kojima se iskopira sve, od modela, svetla, kadra, do ideje. Tada, naravno, fotografi postaju besni jer svako od njih pokušava da da svoj lični pečat fotografiji, koja kasnije bude iskopirana.

"Ljudi koji prate fotografe znaju njihov stil rada i prosto je izuzetno glupo da neko pokušava da iskopira u potputnosti taj rad. S druge strane, to šteti fotografima jer može da se desi da klijenti zapošljavaju upravo njih", objasnio je Ristić i dodao da ovakvi pokušaji plagiranja loše utiču i na poslovno angažovanje fotografa, jer onaj koji zapošljava često ne zna da li je ta fotografija originalna ideja autora, ili ne.

"Fotografija je takva umetnost da postoji more mogućnosti, ali ljudima danas nažalost ponestaju ideje pa se mnogi bave kopiranjem. Kada pogledamo rad možemo odmah videti da li je neko inspirisan, ili se nešto pomera milimetar, dva i to ne znači da je ideja nova", rekao nam je Ristić.

photo1

Advokat Andreja Čivtelić koji se već niz godina bavi zaštitom prava fotografa kaže da Zakon o autorskom i srodnim pravima jasno nalaže da je autorsko delo originalna duhovna tvorevina autora, bez obzira na njegovu umetničku, naučnu ili drugu vrednost, kao i namenu, veličinu, sadržinu i način ispoljavanja.

"Ukoliko jedan fotograf uzme kao uzor fotografiju drugog autora, napravi istu scenu, dovede iste ili slične modele i napravi novu fotografiju to delo nema svojstvo autorskog dela jer mu nedostaje osnovna komponenta - originalnost duhovne tvorevina", ispričao je Čivtelić za O radio.

Kako naš sagovornik dalje objašnjava, dva fotografa mogu stajati jedan do drugoga i beležiti isti događaj, ali se ne može govoriti o nedostatku originalnosti jer će bez obzira na sličnosti, fotografije biti različito kadrirane, različito osvetljene, različito obrađene u postprodukciji, a naravno sve u skladu sa senzibilitetom autora. Pitali smo Čivtelića kako se dokazuje da je jedno delo plagijat, a drugo original?

"Dokazuje se time da ste vi prvi objavili pod svojim imenom, da ste delo deponovali, da imate originalni fajl koji nema niko drugi do autor i u krajnju ruku dokazivati se može i svedocima", objasnio je advokat i posavetovao vas da ukoliko očekujete da bi vaše autorsko delo moglo da bude zloupotrebljeno, obavezno deponujete to delo u Zavoda za intelektualnu svojinu.

Ipak, ovo deponovanje nije dokaz autorstva, mada u znatnoj meri može da olakša dokazivanje na sudu. Postupak deponovanja autorskog dela možete potražiti ovde.

L.K.

photo: Joel Robinson; cosmopolitan.co.uk;

Možda te još zanima:

.

Za dobru fotografiju divlje životinje ključno je strpljenje

Svaki fotograf, u želji da zauvek zaustavi vreme i zabeleži ga okom kamere, ima svoje interesovanje, usmerenje i ljubav kojoj…

.

Nada je u fotografiji

Udruženje Via Panonija organizuje izložbu i radionicu pod nazivom "Nada je u fotografiji" autorke Marije Erdelji. Događaj je posvećen ososbama…

.

Život na točkovima: putovanje kao prirodno stanje

Da li ste ikada razmišljali o tome koliko vam je zaista potrebno za srećan život? Koliko prostora, koliko posla, koliko…

.

Vizualizator traži volontere

Festival fotografije Vizualizator, koji će biti održan od 15. novembra do 7. decembra poziva vas da se pridružite ekipi organizatora…

.

Festival Vizualizator poziva volontere

Centar za razvoj fotografije poziva zainteresovane da se prijave za volontiranje na narednom izdanju Festivala fotografije "Vizualizator" u Beogradu, koji…

.

Priča koja ne sme da se zaboravi

Fotografija je danas bukvalno dostupna svima. Svaki telefon je i fotoaparat, a čak i ozbiljniji uređaji nisu više tako skupi.…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Vaš DJ sat
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo