...
TRENUTNO13:00 - 14:00RetroTips

Kultura

Borbe na kulturnom frontu

08.03.2016.

Jedan od uzroka problema u kulturi je ona oblast koja ne bi trebala da na nju utiče, a to je politika, ocenili su učesnici tribine "Mladi između kulture i sistema" održanoj u "Fabrici" Studentskog kulturnog centra Novi Sad. Uticaj politike, kako je rečeno, ne ogleda se toliko kroz postupke konkretnih političara ili stranaka, već kroz stanje u obrazovanju, kulturi i lošem materijalnom statusu.

.

"Politika je način da kultura dobije svoje mesto, koliko god to ružno izgledalo. Drugačije, teško da ćemo dobiti novac za projekte, dobre ljude i kvalitetan sadržaj", rekao je bloger, muzičar i novinar O radija Igor Mihaljević.

Sava Nikić, frontmen novosadskog benda Azil 5, zapitao se "ko će da razmišlja o kulturi kada se rešavaju esencijalna životna pitanja?"

"Moj front je kultura i ne preostaje mi ništa drugo nego da se borim. Na nama je da delamo", kaže Marko Dorić iz novosadskog benda Wolfram.

Učesnici tribine su pokušali da objasne koje se to kulturne vrednosti nameću mladima i zašto, kao i koja je pozicija kulture. Prema Mihaljevićevim rečima, oni koji s bave kulturom nikada nisu više marginalizovani nego danas.

"Nikada ljudi koji se bave kulturom nisu bili takvi gerilci. Svi oni će u jednom momentu 'očepiti' nekog jačeg — institucionalno, novčano, bilo kako i biti podređeni", smatra Mihaljević.

Da bi sistem i kultura bili povezani, moraju zajedno da funkcionišu. Ipak, kod nas često pojam sistem ima negativan prizvuk, dodaje Sava Nikić.

"Sistem treba da optimalizuje sve društvene grupe i omogući delanje svim građanima i u ovom smislu, on je pozitivan. Kod nas ovo ne postoji, pa se zato gleda u negativnom smislu", rekao je Nikić i dodao da oba elementa moraju funcionisati da bi se stvorilo nešto dobro.

tribina

Kultura ne dobija zasluženo mesto i zbog pasivnosti mladih da stvaraju i šire svoj rad, ali i one prouzrokovane internetom. Sava Nikić smatra da aktivnost na internetu daje lažnu iluziju da nešto radimo i da je više revolucionara na društvenim mrežama, nego u realnosti.

"Bendovi misle da je dovoljno biti talentovan, upoznati ljude koji će vas progurati, ali iza uspeha se krije mnogo rada, truda i zalaganja. Potrebno je održavati opremu i ulagati u ovo", rekao je Marko Dorić.

Tribinu "Mladi između kulture i sistema" organizovala je Studentska unija Filozofskog fakulteta u saradnji sa SKCNS-om, a zbog velikog interesovanja prisutnih, dogovorene su nove tribine na kojim bi se govorilo o konkretnim rešenjima kako bi se problemi u kulturi prevazišli.

Teodora Ćurčić

Možda te još zanima:

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

.

Vebinar o omladinskim razmenama

Informativni centar Fondacije Tempus organizuje vebinar pod nazivom “Putuj u inostranstvo kroz omladinske razmene”. Vebinar je namenjen mladima od 13…

.

Mladi retko posećuju, ali aktivno stvaraju u pozorištu

Iako se u javnosti stiče utisak da mladi retko idu u pozoriše, sve veći broj njih se direktno angažuje u…

.

SKCNS poziva u Omladinski teatar

Studentski kulturni centar Novi Sad otvara konkurs za studente Novosadskog univerziteta i sve mlade od 16 do 30 godina. Ukoliko…

.

Gen Z posmatra kako njihovi stariji otkrivaju internet i mimove

Ako pitate starije pripadnike Generacije Z, reći će da u početku beše Fejsbuk. Milenijalci će reći da je postojao i…

.

Preduzetnički klub mladih o turizmu

Treća preduzetnička priča u okviru programa “Preduzetnički klub mladih” koji se realizuje svakog četvrtka tokom marta meseca u Američkom kutku…

  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Za i protiv
  • 13:00 RetroTips
  • 14:00 Eko linija
  • 15:00 Vaš DJ sat

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo