...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Kultura

AKUD "Sonja Marinković" približava klasiku mladima

20.06.2018.

Na otvorenoj probi Mešovitog hora Akademskog kulturno-umetničkog društva "Sonja Marinković" u Kulturnom centru LAB, posetioci su mogli da čuju deo repertoara koji hor priprema za predstojeće festivale i takmičenja, kao i da se upoznaju sa načinom rada tog ansambla.

.

Dirigentkinja Dunja Deurić, koja od 2015. godine rukovodi horom, kaže da su odlučili da naprave javnu probu kako bi približili ljudima horsku muziku i način na koji rade.

"Nažalost, horska muzika baš i nije najpopularnija trenutno, a posebno ne klasični repertoar koji mi radimo. Radi se o raznolikom repertoaru, od renesanse do 21. veka, dakle, o delima modernih domaćih i stranih kompozitora, kao i o starijim notnim partiturama," kaže Dunja.

Posetioci su imali priliku da vide i čuju kako izgleda tok probe tog ansambla - od detaljnog upevavanja do izvođenja kompletnih kompozicija. Pripremali su dva dela koja će, između ostalih, izvesti na Niškim horskim svečanostima i na takmičenju u Španiji - "Misu minimu" španskog kompozitora Havijera Busta (Javier Busto), koju je Hor "Sonja Marinković" dobio na poklon od autora, i kompoziciju "Vetar" Željka Avdalovića. Oba dela pripadaju modernijoj horskoj literaturi.

sonja2 jpg

Dunja Deurić kaže da u horu pevaju sadašnji i bivši studenti, koji su zaposleni, ali posle radnog vremena rado dođu na probu. Pitali smo jednog od članova ansambla šta je to što ga privlači horskom pevanju:

"Pevam u ovom horu već tri godine. Horsko pevanje je moj prvi kontakt sa muzikom. To je posebna ekipa, posebno društvo, fore, zezanja, putovanja, sve ono što ide uz jedan pravi kolektiv i pravo druženje. Muzika je osnovni razlog, naravno, ali kada ste sa pravim ljudima, ta muzika bude još bolja", kaže Vukašin Kartalović.

Mešoviti hor osnovan je 1961. godine kao prva ozbiljna sekcija Akademskog društva Univerziteta u Novom Sadu. Ansambl je nagrađivan na svim domaćim i velikom broju međunarodnih horskih festivala i takmičenja.

J. G. 

 

Možda te još zanima:

.

Biografski filmovi - novi holivudski trend

Možemo slobodno reći da su biografski filmovi obeležili filmsku godinu za nama - pored "Openhajmera" o čijem kvalitetu najbolje govori…

.

Vredi pročitati: "Marko Aurelije"

Dragana Okanović je psihološkinja i strastvena čitateljka koja rado razgovara o knjigama i daje preporuke za čitanje. Ovog puta, slušaocima…

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

.

Vredi pročitati: "Kako pronaći smisao života"

Student medicine Nemanja Đurić preporučuje knjigu Viktora Frankla “Kako pronaći smisao života”.

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. aprila

Ove nedelje u Novom Sadu vas očekuje dosta raznovrsnih događaja, od izložbi, kvizova i filmskih projekcija, do žurki, koncerata i…

.

Konkurs za strip autore

Francuski institut u Srbiji, Grad Pančevo, Agencija KomunikArt i Međunarodni centar za strip i ilustraciju (Angulem, Francuska) pokrenuli su program…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo