...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Društvo

Studentski dom u Beogradu - fabrika kulture

16.02.2015.

   Dom kulture Studentski grad u Beogradu proslavio je 40 godina postojanja! Tim povodom je objavljena knjiga o tom domu, koji je oblikovao generacije mladih umova i učestvovao u važnim studentskim događajima.

.

   Dom kulture Studentski grad zamišljen je tako da nekoliko objekata formiraju mali trg na kom će se studenti družiti i okupljati. Kompleks je u stvari i spomenik studentskim demonstracijama šezdesetih. Tri korpusa Velike sale i šest korpusa čitaonice bile su posveta 3. junu 1968, kada je zbog nezadovoljstva trenutnom situacijom u zemlji i velikom nezaposlenošću nekoliko hiljada studenata krenulo prema Beogradu noseći zastave, Titove slike i parole.

11y jpg

   Autor knjige Jovan Mitrović je sin arhitekte Milana Mitrovića, pa je već od osnovne ideje učestvovao u životu Doma kulture. Jovan Mitrović kaže da je želeo da napiše osvrt na zanemareno, ali veoma bitno arhitektonsko nasleđe nastalo nakon Drugog svetskog rata.

   - Osnovna ideja ovog kompleksa je da ne bude jedna zgrada bačena na ledinu, nego da se formira otvoreni prostor koji svojim proporcijama i intimnošću daje kvalitet, dodaje Mitrović.

domkulture jpg

   Jedno od važnih pravila u arhitekturi je pravilo usklađenosti svih materijala primenjenih na objektu prema njihovoj dugovečnosti. Zato je arhitekta hteo da koristi najkvalitetnije materijale u eksterijeru i unutra. Milan Mitrović je imao mnogo problema da objasni tadašnjim rukovodiocima zašto je primenjen prirodni granit u objektu, a pod u Velikoj sali zastrt najkvalitetnijim vunenim tepihom...

   Kritičari su govorili da su studenti privremeni korisnici prostora, pa će zbog toga sve veoma brzo biti uništeno nebrigom. Mitrovićevi argumenti su uvek bili da se "protiv rušilaštva treba boriti lepotom, jer se poštuje i čuva ono što je lepo i da će ti mladi ljudi, buduća intelektualna elita, umeti da cene poverenu lepotu na čuvanje". Vreme je pokazalo da je to bila ispravna odluka.

   - Ne samo arhitektura, nego sklop – arhitektura zajedno sa ljudima koji vode Dom kulture u kontinuitetu – omogućio je da studenti dobiju mesto u kome se stvara afirmacija novog kulturnog života i odnosa prema kulturi. Napolju su bile divne manifestacije, odavde su počinjale studentske demonstracije devedesetih godina, a i danas su programi sjajni i ko god želi to može da vidi i shvati koliko je važno za instituciju da ima dobru arhitekturu, rekao je Jovan Mitrović.

amfiteatar jpg

   NIN je 1975. objavio dva teksta kolumniste Sergija Lukača o uticaju koji je Dom kulture doneo životu i kulturi Studentskog grada i njegovim stanovnicima. U tekstu piše: "Doslovno u sopstvenom dvorištu Studentskog grada diže se jedna fabrika kulture. Novi rezultati impregnacije kulturom potvrđuju staru definiciju: kultura čoveka nije u memoričkim fiokama u kojima su brižljivo sređene istorijske godine, slikarske škole, književni pravci i raspoznavanje operskih arija. Kultura je ONO što zaustavlja šaku pokrenutu da udari čoveka, svog brata i druga."

Jasna Žugić

 

Možda te još zanima:

.

Reciklažom do nagrada

Reciklomati su aparati u koje možete da odložite određenu ambalažu, najčešće pet, limenke, staklo i tetrapak i koji vas nagrađuju…

.

Za dobru fotografiju divlje životinje ključno je strpljenje

Svaki fotograf, u želji da zauvek zaustavi vreme i zabeleži ga okom kamere, ima svoje interesovanje, usmerenje i ljubav kojoj…

.

Besplatan seminar o podkastima

Omladinske novine organizuju besplatan seminar o podkastima i pozivaju studente, srednjoškolce i mlade novinare da se prijave. 

.

Daze: Od kaver benda do Hali Gali kompilacije

Priliku da se njihova pesma "A ti, da ti" nađe na, sada već kultnoj, kompilaciji Hali Gali 2, koja predstavlja presek…

.

Tekvondo asocijacija Srbije traži volontere

Tekvondo asocijacija Srbije traži volontere – studente za rad na realizaciji Evropskog seniorskog prvenstva koje se, po prvi put, održava u Srbiji od 9.…

.

Dugo putovanje kroz mrak u digitalnu diktaturu

Plaše li vas kamere za prepoznavanje lica koje niču po banderama zadnjih godina? 

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo