...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Mini pivara najbolja ideja

27.05.2015.

Lokalno finale Takmičenja za najbolju studentsku ideju na Univerzitetu u Novom Sadu, u okviru Tempus projekta WBCInno, održano je danas, a pobednički tim "Creative lab" smislio je mini pivaru koja će se nalaziti u lokalima u Srbiji i Crnoj Gori.

.

"Creative lab" je ekipa studenata Fakulteta tehničkih nauka, a njihova mini pivara će najpre zaživeti u tri grada - u Žabljaku, Podgorici i Pljevlji. 

"Mi prodajemo aparaturu, kompletnu mini pivaru i pivo bi se proizvodilo bukvalno u lokalu, a posetioci će moći da posmatraju čitav proces proizvodnje", objašnjava Vule Reljić, dodajući da je ovo je prvi korak njihove kreativne priče, a drugi podrazumeva ponudu servisiranja i daljinsko kontrolisanje procesa.

Drugo mesto je osvojila ekipa GRID studenata Grafičkog inženjerstva i dizajna, takođe sa FTN-a, koji su predstavili aplikaciju Virtuel Meni. Ona bi na početku bila aktivna u Novom Sadu i Beogradu.

"Virtuel Meni je aplikacija pomoću koje možemo da naručimo jelo u restoranu, posvetimo odabiru jela onoliko vremena koliko nam je potrebno, kao i da odlučimo šta želimo da promenimo od sastojaka. Ta poruka ide direktno u kuhinju i stiže nam jelo onakvo kakvo želimo", kaže Aleksandar Miladinović, predstavnik GRID tima.

Treće mesto je otišlo u ruke kreatora aplikacije Smart Gym koja prati vaš rad u teretani.

Vesna Mandić, koordinatorka Tempus projekta WBCInno, kaže da je na ovom takmičenju učestvovalo pet Univerziteta, a da je cilj projekta modernizacija znanja, unapređivanje istraživanja i inovacija. Žiri je ocenjivao sklop različitih veština – promociju ideja, lične veštine, način na koji je definisan problem ali i poslovno rešenje.

"Kvalitet ovog takmičenja je, osim što su učesnici naučili da rade u timu i provuku ideju kroz tipiziranu razradu biznis plana, imali su i set od četiri obuke koje dopunjavaju njihova znanja i veštine. Ako se i ne ostvare u nekoj od ovih ideja, inficirani su načinom razmišljanja da osluškuju potrebe tržišta i razmišljaju o samozapošljavanju i preduzetničkim koracima svoje ideje", objašnjava Mandić zašto je ovo takmičenje dobro, naročito za one koji nisu postigli očekivani uspeh.

Za septembar je najavljeno regionalno takmičenje na kojem će učestvovati po dva pobednička tima sa svakog Univerziteta. Podršku u realizaciji ideja pružaju biznis inkubatori i sponzorska preduzeća kao i organizatori takmičenja, a ključnu ocenu takmičari dobijaju od njihovih potencijalnih kupaca.

Lea Radlovački

Možda te još zanima:

.

Letnja škola Festivala pomirenja

Letnja škola u okviru Festivala pomirenja “Dare to reconcile: Building peace on the ruins of history” biće održana od 20.…

.

Neobično topao april ne donosi više UV zračenja

Prva polovina aprila donela nam je istorijski visoke temperature. Proteklog vikenda vazduh u Srbiji je dostizao temperaturu do 30 stepeni…

.

Code9 radionice

I ove godine, već dvanaesti put kompanija Levi9 i Udruženje studenata elektrotehnike Evrope – Lokalni komitet Novi Sad (EESTEC LC…

.

Toksična pozitivnost ugrožava našu emocionalnu otpornost

Da li je čaša polupuna ili poluprazna? Ili je možda sa čašom sve u redu, bez obzira na to koliko…

.

Panel diskusija o pločama

Američki kutak Novi Sad obeležava Record Store Day uz panel diskusiju sa zanimljivim sagovornicima. U petak 19. aprila sa početkom…

.

Besplatan Frontend meetup u Novom Sadu

Connect.IT, besplatan Frontend meetup u Novom Sadu koji organizuje kompanija Endava, biće održan 18. aprila u 18 časova u Prostoru…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Za i protiv

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo