.
Trenutno
Elektrosving
 Jelena Mijatović
Društvo / Zdravlje

Zdrava ishrana nisu trendovi i dijete

15.05.2018.

Mladi najčešće ne mogu sebi da priušte zdravu ishranu jer je skupa. Organska proizvodnja zahteva velike troškove, što automatski povećava njihovu cenu. Međutim, postoje organski  proizvodi koji i nisu toliko finansijski nepristupačni. U ovonedeljnoj emisiji "Pokretač" koju smo realizovali uživo sa Poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, studentkinja završne godine Poljoprivrednog fakulteta Ana Dolovac objasnila je šta je to organska proizvodnja.

.

"Organska proizvodnja predstavlja oblik poljoprivrede, odnosno održive poljoprivrede, koja se zasniva na visokom poštovanju ekoloških principa. Kako utiče na zdravlje ljudi, tako utiče i na zaštitu životne sredine", rekla je Ana gostujući u našoj emisiji. Prema njenim rečima, proizvodnja organskih sadržaja košta mnogo više od uobičajenih vidova proizvodnje, pa su zbog toga organski proizvodi skuplji.

Na pitanje koliko su mladim ljudima i studentima ovakvi proizvodi onda uopšte i pristupačni, a s tim u vezi i koliko ste oni zdravo hrane, studenti sa kojima smo razgovarali odgovaraju da se uglavnom hrane u hrani u menzi, zato što im je to najbliža, najlakša, najjeftinija, ali ne i toliko zdrava opcija.

Međutim, dešava se da ljudi često ne znaju da naprave razliku između zdrave hrane i organske hrane. Ana Dolovac to objašnjava ovako:

"Ljudi smatraju da zdrava hrana jeste organska hrana. Međutim, važno je da na proizvodima prepoznaju logo koji označava da je to namirnica organske proizvodnje. Dešava se da proizvođači 'guraju' u zdravu hranu stvari koje imaju 100 odsto voća, ali to voće nije organsko", upozorava Ana.

sagovornica jpg

Ana Dolovac sa novinarkama Oradija na Poljoprivrednom sajmu

Nutricionistkinja Dragana Čanak smatra da problem nije u ishrani, već u trendovima koji se danas nameću.

"Svako doba nosi svoje trendove. Trenutno je izuzetno popularna hrono ishrana, koja podrazumeva nešto što je nametnutno nekakvim trendovima. Kao što postoje modni trendovi, tako postoje i trendovi u ishrani", rekla je Dragana za O radio.

Ona dodaje da se ne hrani organski i da zapravo ne razume ni šta to tačno znači. Prema njenim rečima, najbitnije je imati tri obroka dnevno, a tačno pravilo koje vrste namirnica treba da konzumiramo - ne postoji.

"Mi smo svaštojedi i naši enzimi su spremni na to da jedemo sve. Bitno je da to bude u određeno vreme i u određenoj količini, kako bismo funkcionisali 'kao svet'", tvrdi Dragana Čanak.

Dakle, najvažnije za naše zdravlje nije praćenje trendova i držanje dijeta, već da se organizmu posvetimo kao individui kojoj je potreban poseban tretman u vidu određenih vitamina, organskih proizvoda i fizičke aktivnosti.

Pogledajte i video koji smo uradili na Poljoprivrednom sajmu:

Preslušajte emisiju "Pokretač" u kojoj smo govorili o zdravoj ishrani na podkastu Oradija.

Miljana Milekić / Svetlana Paramentić

.
Intenzivnom poljoprivrednom proizvodnjom kakva je danas zastupljena na globalnom tržištu i sve većom upotrebom đubriva i pesticida,…
.
Previše kiše za jedno leto doprinelo je tome da cvetanje ambrozije malo kasni, kao i da je do sada bilo manje pogođenih alergijom…
.
I ovog leta, kao i poslednjih deset, mediji izveštavaju o groznici Zapadnog Nila, stiče se utisak, više tabloidno nego informativno.…
Program
Kalendar događaja
Septembar 2018.
PonUtoSreČetPetSubNed
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Anketa

Da li treba ukinuti letnje/zimsko računanje vremena?