...
TRENUTNO16:45 - 17:00Prava stvar

Društvo / Zdravlje

Zahlađenje na muke stavlja i kafedžije i goste

08.10.2020.

Nova mera Kriznog štaba, koja se odnosi na rad ugostiteljskih objekata glasi da radno vreme može da traje do 23 časa, uključujući i kafee koji imaju baštu, saopštila je epidemiološkinja Darija Kisić Tepavčević. Objekti koji će biti izuzeti su određene benzinske pumpe i apoteke.

.

Ona je dodala da je poslednjih dana došlo do blagog povećanja broja zaraženih.

"Sada je ključni momenat da se poštuju mere, da nosimo maske u zatvorenim prostorima, da izbegavamo okupljanje većeg broja ljudi", istakla je članica Kriznog štaba.

Prema njenim rečima, limit za broj osoba u zatvorenim prostorima je 30 i to nikada nije prestalo da važi. Biće pooštrena i kontrola poštovanja mera i sankcije za njihovo nepoštovanje.

Noćni klubovi ostaju zatovreni, kao i do sada, a noćni život mladih bi u narednom periodu mogao da bude samo restriktivniji, nikako opušteniji, jer tako sugerišu trendovi pandemije u celoj Evropi.

Gosti kafea i restorana, kako se vreme pogoršava, polako se sele u zatvorene prostore ugostiteljskih objekata. Vlasnici su dužni da razrede mesta za sedenje, postoji određen broj gostiju koje mogu da prime, a maske su obavezne. Kafedžije sa kojima smo razgovarali kažu da se mere o ograničenju broja gostiju poštuju, ali da je nenošenje maski ozbiljan problem sa kojim će morati da se nose narednih meseci.

nocnizivot2 jpeg

A maske su te koje bi mogle da prave razliku u broju novozaraženih, smatra doktorka Dijana Petrić koja za Oradio tvrdi da su mladi nosioci najvećeg rizika, jer su najčešće asimptomatični slučajevi.

"Ljudi su najzarazniji pre i na samom početku pokazivanja simptoma bolesti, a mladi su ti koji su češće od ostalih asimptomatični. Zato uglavnom i nisu svesni da nose zarazu i da su rizik za sve oko sebe", kaže doktorka Petrić.

Prema njenim rečima, mladi imaju najviše socijalnih kontakata, najteže drže distancu i u narednom periodu će nositi dobar deo kolektivne odgovornosti da pomognu u kontroli širenja koronavirusa.

"Način da pomognu svima oko sebi je da nose maske u svim zatvorenim prostorima i da redovno peru ruke i drže distancu", poručuje doktorka Petrić.

Novosadski studenti, sa kojima smo razgovarali, slažu se da će ove zime svakako mnogo manje izlaziti, naročito jer će klubovi biti uglavnom zatvoreni. Ipak, po pitanju straha od korone i o ličnoj odgovornosti, imaju različite stavove.

Stefan: "Inače ne izlazim mnogo, pa i je svejedno. Za mene ovo ne predstavlja nikakav problem. Maska može da mi predstavlja problem u restoranima i kafeima jer ne znam kako ću da popijem nešto ili pojedem sa maskom na licu. Neka zatvore sve, ako je već toliki problem."

market maska jpg

Njegova koleginica Andrijana nema strah od zaraze, iako je svesna opasnosti. Prema njenim rečima, možemo sebe obezbediti da maksimalno smanjimo rizike, čak i kad idemo u kafiće.

Andrijana: "U kafiće idem svih ovih meseci i uglavnom sedim u bašti, a kada svi uđu u zatvoren prostor ući ću i ja. U klubove ne planiram da idem jer ne vidim poentu odlaska u kojem ću samo da razmišljam hoću li se zaraziti. Koncentracija ljudi na tim žurkama je velika i to izbegavam. U izlascima maske mogu biti delimična zaštita, ja ih nosim kad idem u markete, ali jasno je da od ovoga nema potpune zaštite."

Za razliku od prvo dvoje naših sagovornika, Danilo se neće ustručavati da izađe uveče jer je, kako kaže, počeo da sumnja da pandemija uopšte postoji.

"Izlaziću i ove jeseni, a sve sam ubeđeniji da je čitava priča oko virusa šarena laža. Nisam spreman da nosim masku sve vreme, a najbolja zaštita je da isključite televizor i da ne čitate portale", kaže Danilo.

distanca jpeg

Što se kafea tiče, njihovi vlasnici se pripremaju za zimske uslove i većina je spremna da se drži propisanih mera. Za početak, higijenska pravila se sve oštrije primenjuju. Saša Dinić radi u jednom novosadskom kafeu i kaže da od maja primenjuju sve mere koje propiše Krizni štab.

"Pojačali smo mere u lokalu. Brišemo stolove, stolice i rukohvate više puta dnevno. Savetujemo goste da peru ruke čim uđu u kafić. Jedini problem je nošenje maski. Mislim da će biti potrebno malo vremena da svi naviknu i na ovu meru", kaže Saša.

Za ugostitelje dileme nema. Još jedno zatavaranje uništiće veliki broj ugostiteljskih firmi, dok, sa druge strane, ne žele da budu uzrok pogoršanja situacije. Predsednik Udruženja ugostitelja Novog Sada Milenko Mijić ističe da je potrebna saradnja svih kako bi se naredni period što bezbolnije odrazio na sve nas.

"Ugostiteljstvo je, uz turizam, pretrpelo najveću štetu, ne samo u Novom Sadu već i u celoj Srbiji i šire. Nama je samo vreme ove godine išlo na ruku. Ljudi su sedeli u baštama i tako sačuvali i sebe i osoblje i sve nas. Sada treba da pređu unutra i to će biti otežavajuća okolnost. Teško ćemo se svi uskladiti", kaže Mijić.

hrana maska jpg

On apeluje i na goste i na vlasnike lokala da svi zajedno budu odgovorni.

"Nama je teško da usmeravamo ljude gde će ko da sedi i kako da se ponaša. Veći lokali bi trebalo da angažuju dodatno osoblje za te stvari, a smanjen obim posla jedva izdržava i sadašnje. Svesni smo da dolazi težak period za nas, ali dosadašnja pomoć grada u smanjenju cene zakupnina, kao i državna pomoć u platama, za sada su nas spasile od propasti", objašnjava Mijić.

Naš sagovornik kaže da je kafedžijama sve ovo potpuno nepredvidivo i da ne zna šta mogu da očekuju tokom zime.

"Jasno nam je da će se na nas negativno odraziti ako se naglo poveća broj zaraženih. I ovaj režim pod kojim sada radimo za nas nije dovoljan da poslujemo pozitivno, a kamo li neke pooštrene mere", kaže Milenko Mijić.

Kompletnu emisiju "Za i protiv" možete poslušati i na našem podkastu.

P.K.

Možda te još zanima:

.

Fizička distanca - mana i prednost online školovanja

Uveliko su krenule nove školske i akademske godine. Ove jeseni propraćene su izmenjenim sistemom nastave. Zbog pandemije, većina predavanja se…

.

Realna cena maski je ona pre korone

Sećate li se onog perioda karantina i "pikova", kada su jednokratne maske koštale i po 120 dinara? I kada je…

.

Muzikom se procesuiraju emocije

Deveti TAKT Fest se završio proteklog vikenda, a pobednik je Filip Marić. Iako je u takmičarski deo prošao sa pesmom…

.

Psi koji otkrivaju koronavirus

U okviru finskog pilot-projekta za rano otkrivanje koronavirusa kod ljudi, raspoređeni su psi po aerodromu u Helsinkiju. Tokom četiri meseca…

.

Mladi optimistično gledaju na život posle pandemije

Centar za bihejvioralnu genetiku Filozofskog fakulteta u Novom Sadu sproveo je istraživanje o reakciji građana na izolaciju zbog pandemije korona…

.

Erasmus kafe u Rektoratu 14. novembra

Erasmus kafe biće održan u Rektoratu Univerziteta u Novom Sadu u četvrtak, 14. novembra, sa početkom u 20 časova. 

  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Dnevna soba
  • 18:00 Popodne na O radiju

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo