...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Društvo / Zdravlje

Studenti za bezbedniji saobraćaj

24.04.2015.

U Kampusu novosadskog Univerziteta danas je manifestacijom obeležen Dan prevencije povreda u saobraćaju. Manifestaciju su organizovali Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata, u saradnji sa Kliničkim centrom Vojvodine i gradskim Crvenim Krstom.

.

U Kampusu, tik iza Zavoda, za studente je organizovana obuka o tome kako da pruže prvu pomoć nekome ko nastrada u saobraćaju. Mogli su da isprobaju pijane naočare ali i nauče kako da daju veštačko disanje nekome ko je životno ugrožen.

Direkto Zavoda Veselin Dickov rekao je za O radio da su upravo studenti najugroženiji kada se radi o povredama u saopbraćaju.

“Populacija između 19. i 27. godine je upravo ta koja je najugroženija. Mi apelujemo na sve studente, kako novosadskog tako i svih ostalih privatnih univerziteta, da budu samosvesni čim sednu za volan. Bitna je trezvenost i da ne koriste bilo kakve psihoaktivne supstance, jer je njihovo korišćenje preduslov za nebrigu, a bez njih lako možemo da sprečimo bilo kakve povrede”, kazao je Dickov.

lutka jpg

Stručni saradnik u Crvenom krstu Dejan Vučković studentima je pokazao neke od osnovih tehnika za prvu pomoć nastradalima. Prema njegovim rečima, Crveni krst u Novom Sadu obučava zaposlene i vozače o prvoj pomoći i zainteresovani se mogu prijaviti u Pionirskoj ulici broj 12, ili na telefon 063/10-18-807. Obuka iz prve pomoći za vozače traje osam časova i obavlja se po novom Zakonu o bezbednosti u saobraćaju, a obuka za zaposlene po Zakonu o zdravlju i bezbednosti na radu i traje 12 časova”, kazao je Vučković.

devojke jpg

Član gradskog veća za saobraćaj i puteve Nemanja Vukčević dodao je da je u Novom Sadu bezbednost u saobraćaju napredovala i da statistički pokazatelji govore o tome da je smanjem broj smrtnosti, ali da ipak ima prostora za poboljšanje.

“Uvek ima prostora za napredak. Posebno sada, kada je počela sezona bicikala i motora. Svi zajedno treba da radimo na toj bezbednosti i u tome i jeste važnost ovakvih događaja, kako bi građani sami, zajedno sa udruženjima, pokazali da imaju samosvest”, kazao je Vukčević.

M. L.

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Mogućnost ostrva"

Dobitnik je skoro svih nagrada za glumu koje postoje u Srbiji, igrao je u više od 80 predstava, nekoliko desetina…

.

Novi sajt i aplikacija za peti rođendan!

Slavimo peti rođendan Oradija! U ovih pet godina bilo je svega: uspona, padova, pobeda, poraza, dolazaka, odlazaka, suza i smeha...…

.

Steller Stories - fotografski blogovi

Internet je pun društvenih mreža namenjenih ljubiteljima fotografije, ali Steller Stories se izdvaja po svom koceptu koji podseća na blog.

.

Priče iz života znamenitih ličnosti na sajtu Biography.com

Kako se obogatila porodica Tramp, čime se sve bavi Dejvid Haselhof ili gde je danas Madona - sve to možete…

.

Obeležen medjunarodni dan studenata u Novom Sadu

Gotovo 80 godina, Međunarodni dan studenata u svetu se obeležava u znak sećanja na događaj u kome su nacisti pogubili…

.

Izložba plakata: "Šta mi daje snagu u vreme emocionalnih kriza"

Izložba plakata učenika Škole za dizajn "Bogdan Šuput" pod nazivom "Šta mi daje snagu u vreme emocionalnih kriza" biće otvorena…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 11:00 Radio Gruvanje

Kalendar događaja

Decembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
     

Anketa

Šta mislite o našem novom sajtu?

Oradio logo