...
TRENUTNO23:00 - 00:00IN teen

Društvo / Zdravlje

Studenti za bezbedniji saobraćaj

24.04.2015.

U Kampusu novosadskog Univerziteta danas je manifestacijom obeležen Dan prevencije povreda u saobraćaju. Manifestaciju su organizovali Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata, u saradnji sa Kliničkim centrom Vojvodine i gradskim Crvenim Krstom.

.

U Kampusu, tik iza Zavoda, za studente je organizovana obuka o tome kako da pruže prvu pomoć nekome ko nastrada u saobraćaju. Mogli su da isprobaju pijane naočare ali i nauče kako da daju veštačko disanje nekome ko je životno ugrožen.

Direkto Zavoda Veselin Dickov rekao je za O radio da su upravo studenti najugroženiji kada se radi o povredama u saopbraćaju.

“Populacija između 19. i 27. godine je upravo ta koja je najugroženija. Mi apelujemo na sve studente, kako novosadskog tako i svih ostalih privatnih univerziteta, da budu samosvesni čim sednu za volan. Bitna je trezvenost i da ne koriste bilo kakve psihoaktivne supstance, jer je njihovo korišćenje preduslov za nebrigu, a bez njih lako možemo da sprečimo bilo kakve povrede”, kazao je Dickov.

lutka jpg

Stručni saradnik u Crvenom krstu Dejan Vučković studentima je pokazao neke od osnovih tehnika za prvu pomoć nastradalima. Prema njegovim rečima, Crveni krst u Novom Sadu obučava zaposlene i vozače o prvoj pomoći i zainteresovani se mogu prijaviti u Pionirskoj ulici broj 12, ili na telefon 063/10-18-807. Obuka iz prve pomoći za vozače traje osam časova i obavlja se po novom Zakonu o bezbednosti u saobraćaju, a obuka za zaposlene po Zakonu o zdravlju i bezbednosti na radu i traje 12 časova”, kazao je Vučković.

devojke jpg

Član gradskog veća za saobraćaj i puteve Nemanja Vukčević dodao je da je u Novom Sadu bezbednost u saobraćaju napredovala i da statistički pokazatelji govore o tome da je smanjem broj smrtnosti, ali da ipak ima prostora za poboljšanje.

“Uvek ima prostora za napredak. Posebno sada, kada je počela sezona bicikala i motora. Svi zajedno treba da radimo na toj bezbednosti i u tome i jeste važnost ovakvih događaja, kako bi građani sami, zajedno sa udruženjima, pokazali da imaju samosvest”, kazao je Vukčević.

M. L.

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati: "Pena dana"

Novosadska rediteljka Milana Nikić, koja se i sama bavi pisanjem, preporučila nam je ljubavni roman poznatog autora Borisa Vijana.

.

Alternativni wetransfer

Ako vam je potrebno brzo i brzo deljenje foldera ili datoteka, imamo sajt za vas. 

.

Biti pisac u Srbiji daleko je od perspektivnog

Objaviti roman sa 22 godine prilično je veliki uspeh. Mladi pisac Danilo Todorović može da se pohvali ovim dostignućem. Njegov…

.

Vredi pročitati: "Moć komunikacija"

Slobodan Vuletić frontmen novosadskog benda Nova, nastavnik i doktor komunikologije preporučio nam je knjigu za koju stručnjaci kažu da je…

.

Španski filmski klasici na internetu

Narednih nedelja imaćemo priliku da potpuno besplatno pogledamo više od deset španskih filmova u okviru ciklusa "Klasici uz tebe".

.

Kidana svinjetina iz rerne

Kako bismo vas nagovorili da vreme i dalje provodite kod kuće, pripremili smo recept koji zahteva mnogo vremena, ali malo…

  • 21:00 Bluegrass
  • 22:00 Superoperater
  • 23:00 IN teen

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo