.
Trenutno
Šta ima novo
 Predrag Novković
Društvo / Zdravlje

Samoubistvo ne dolazi kao grom iz vedra neba

28.09.2018.

U životu se često osećamo usamljeno i neshvaćeno, što može da dovede i do stanja depresije. Ova bolest je česta kod mladih i mnogi je nazivaju bolešću 21. veka. Na žalost, dešava se da mnoge osobe koje od pate od depresije pomišljaju i na samoubistvo.

.

Vladimir Malacko je student i ima 22 godine. Ispričao nam je da se godinama borio sa lošim raspoloženjem, koje je dovelo do depresije. U jednom trenutku je čak pokušao samoubistvo.

"Depresija je, po mom mišljenju, jedna izuzetno opasna bolest koja se neprimetno uvuče u vaš život. U jednom momentu je moj život učinila do te mere nepodnošljivim da sam čak imao suicidne ideje. Probleme sam prevazišao uz podrška koju sam dobio od porodice. Najbitniji momenat u svemu tome jeste trenutak priznavanja i suočavanja sa problemom", kaže Vladimir.

Kako kaže, najviše mu je značila i pomogla podrška majke. Upravo podrška okoline i jeste najavažnija, ističe psiholog Sonja Vislavski. Ona, međutim, navodi da se mnogi uplaše od depresivnih stanja drugih osoba i ne znaju kako da im priđu.

"Ono što svako od nas može da uradi je da potraži konkretnu pomoć. Ne možemo da se stavimo u ulogu spasioca i moramo da znamo da nismo odgovorni za to šta se dešava, ali možemo da razgovaramo sa tom osobom. Potrebno je da stvorimo podršku u kriznim momentima, da joj damo do znanja da može da se obrati nama ili nekoj stručnoj osobi, koju ona može da pozove kada nastupe krizni momenti. Jako je bitno da pratimo emocije i razmišljanje te osobe. Samoubistvo se ne dešava kao grom iz vedra neba, to je čin kome prethodi dug proces i patnja jedne osobe", objašnjava naša sagovornica.

samoubistvo

Osim najbliže okoline, pomoć je moguće potražiti u organizaciji Srce, koja se bavi prevencijom samoubistva. To je nevladina volonterska organizacija iz Novog Sada koja pruža telefonsku ili online podršku u najtežim trenucima.

"Mi smo tu da ih saslušamo, da pokušamo da razumemo i da otvorimo neke nove teme koje bi im pomogle da prevaziđu teškoće sa kojima se suočavaju. 'Srce' ostvari godišnje više od 4.000 kontakata sa ljudima kojima je teško i naše linije su, na žalost, često zauzete. Trudimo se da budemo što bolja podrška onima koji pate i koji se osećaju usamljeno. Problemi koji dovode do toga da ljudi razmišljaju o samoubistvu su često takvi da se prepliću i ljudima je teško da odrede odakle da počnu, da bi mogli da ih reše", kažu u organizaciji Srce.

Ako imate problema sa depresijom obratite se prijateljima, potražite stručno lice ili pozovite organizaciju Srce. Ne dozvolite da bude kasno.

Valentina Kološnjaji                                                                          

.
Postoje posebne aplikacije za treniranje određenih sportova, ali ipak je najbolje kada su sve informacije o ličnom sportskom životu…
.
Multipla skleroza ili MS je, najčešće, neurološko oboljenje mladih ljudi. Ujedno to je i bolest o kojoj znamo neuporedivo manje…
.
Ušli smo u ključni mesec za kijanje, svrab, suvi kašalj i iritacije na koži jer je, kao i svake godine, došlo doba za alergije.…
Program
Kalendar događaja
April 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
     
Anketa

Da li podržavate sve stroža pravila za dobijanje vozačke dozvole?