.
Trenutno
Popodne na O radiju
 Oradio ekipa
Društvo / Zdravlje

Razdvajanje otpada - jednostavno, a važno

11.11.2016.

Reciklirani papir ili karton umanjuje seču drva, a ako recikliramo plastiku koristimo manje nafte, odnosno njenih derivata i na taj način štedimo važan prirodni resurs. Kada već u kući razdvojite amablažni, suvi, od kuhinjskog, mokrog, otpada, napravili ste na prvi pogled mali, ali jako važan korak u lancu upravljanja otpadom. Sve ovo usmereno je na zaštitu životne sredine - okruženja u kome mi sada živimo, a koje treba da ostavimo narednim generacijama na korišćenje. Novosađani od skoro mogu efikasno da razdvajaju otpad kroz pilot projekat gradskog preduzeća Čistoća koji se odvija pod krilaticom "Neka nam pređe u naviku!"

.

U širem centru Novog Sada nedavno su se pojavile zelene i plave nalepnice na kontejnerima na kojima je naznačeno koji otpad ide u koji kontejner. Komunalni otpad obuhvata ostatke hrane, baštenski otpad, pepeo, pelene, uloške i vatu, kao i drugi mešani ili takozvani mokri otpad. U one sa plavom nalepnicom ide ambalažni ili takozvani suvi otpad - PET i plastična ambalaža, tetrapak, karton i papir, staklena ambalaža, limenke i konzerve. Portparolka gradskog preduzeća "Čistoća", Danijela Jankov, kaže da se ovako razdvojeno smeće odvojeno odvozi na gradsku deponiju.

"Naš kamion sa jasnom porukom 'Neka nam pređe u naviku' dolazi do plavog kontejnera, prazni ga, i to se dešava na svih 70 lokacija u centru grada. Potom odlazi na gradsku deponiju gde se taj ambalažni materijal koji je donet, upućuje na traku za razvrstavanje, odakle se izdvojeni materijali baliraju i predaju dalje ovlašćenim distributerima na reciklažu", kaže Jankov.

smece2 jpg

Ona dodaje da se, za sada, tek trećina od ukupne količine otpada koji stigne na deponiju usmerava na traku za razvrstavanje. Međutim, ako odvajamo smeće već u kućama, ubrzaćemo ovaj proces. Što se brže i više razdvaja suvi otpad, to će se brže i više obrađivati i mokri odnosno komunalni otpad. Jovana Vojinović, inženjer zaštite životne sredine koja radi u firmi za upravljanje otpadom Higia, kaže da nam za razdvajanje otpada ne trebaju posebne kese, kante i ulaganja, bitna je samo dobra volja, malo truda i obaveštenost.

"Primarna separacija je odvajanje otpada na mestu nastanka, a to je važno jer se smanjuju troškovi upravljana otpadom, transporta jer ne morate transportovati posebno sekundarne sirovine, kasniji proces upravljanja otpadom je mnogo povoljniji i dobija se kvalitetnija sekundarna sirovina koju je kasnije lakše separirati. Na primer, ako odvajamo plastiku na jednu, karton na drugu, a limenke na treću stranu, kasnije je mnogo lakše na trakama za sepraciju otpada, smanjuju se troškovi odvajanja i lakše je raditi reciklažu", objašnjava Vojinović.

smece1 jpg

Iz ovoga proizilazi da od razdvajanja možemo imati samo koristi, ipak još uvek kod nas retko ko ovo radi. Razdvajali ili ne razdvajali otpad, neće vas niko nagraditi ili kazniti. Međutim, kazne će uslediti za one koji ostavljaju smeće pored kontejnera ili kućno smeće ostavljaju u kante za sitan otpad. Kako iz "Čistoće" najavlju,  plan je da se do kraja naredne godine označe kontejneri u svim delovima grada i prigradskim naseljima. Što se razdvajanja tiče, sve je na savesti pojedinca i odgovornosti prema životnom okruženju, prirodi i planeti zemlji čiji resursi nisu neiscrpni, a od kojih svi mi zavisimo.

Jovana Zdjelarević

.
"Hronični efekti sunčanja 'dolaze na naplatu' posle više decenija izlaganja suncu", rekla je za naš radio dermatovenerolog, doktorka…
.
Mladi najčešće ne mogu sebi da priušte zdravu ishranu jer je skupa. Organska proizvodnja zahteva velike troškove, što automatski…
.
Besplatan program "Pokreni se i treniraj" namenjen početnicima u vežbanju počinje u četvrtak 3. maja na Đačkom igralištu. Treninzi…
Program
Kalendar događaja
Jun 2018.
PonUtoSreČetPetSubNed
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Anketa

Da li treba dozvoliti biciklistima da voze u pešačkim zonama?