...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Društvo / Zdravlje

Pojačaj efekat teretane

17.01.2019.

Da bi vežbanje u teretani bilo efikasnije, odnosno, da bi mišići brže porasli – a da se ne lažemo, zbog toga svi idemo u teretanu - posle treninga valjalo bi se nahraniti proteinima. Ništa lakše (i brže) od pravljenja proteinskog šejka.

.

Fotografije: pexels.com

Neposredno nakon treninga mišići su poput sunđera, što znači da upijaju sve nutrijente koje unesemo u sebe, a njima su najpotrebniji proteini – kako za odmor, tako i za rast. Uz to, posle treninga bezopasno je i konzumiranje šećera (u manjim količinama, podrazumeva se), jer se ugljeni hidrati koji se brzo vare tada direktno pretvaraju u mišiće. Ništa bolje, zar ne?

Iako sama nije baš ukusna, surutka je odlična opcija za pravljenje proteinskog šejka. Proteini surutke brže se apsorbuju u odnosu na druge proteine, a sadrže sve aminokiseline koje su odlične za rast mišićne mase. Zato je surutka veoma pogodna kao baza za pravljenje šejkova i sasvim je adekvatna zamena za proteinski obrok u situacijama kada baš i nemamo mnogo vremena za pripremu hrane.

Magdalena Pušić je devojka koja ima dugogodišnji staž u fitnesu i svoj proteinski šejk najčešće pravi od surutke i kakaoa.

"Instant kesice koje kupujemo u prodavnicama su takođe na bazi surutke, samo postoje različiti dodaci. Neki imaju više ugljenih hidrata i šećera, neki manje. Ima različitih ukusa i uglavnom su veoma slatki. Zbog toga ne stavim punu meru kesice od 30 grama, nego pola, i šejkove uglavnom pravim sa vodom, a neki ih mešaju sa mlekom. Kada sama mešam surutku i kakao, dobijem nešto slično tome."

Magdalena kaže da je posle napornog šezdesetominutnog treninga šejk samo prva pomoć za oporavak i rast mišića.

protein jpeg

"Šejk popijem odmah posle treninga, a kad dođem kući obavezno jedem nešto malo jače nego kad radim neki laganiji trening. Intenzivan trening zahteva više hrane kako bi ti se oporavili mišići, nadoknadila energija i kako ti ne bi pao glikemijski indeks. Posle laganijeg treninga pojedem jogurt sa bananom, čia i lanenim semenom i prirodnim kokosovim proteinom. Treba slušati potrebe svog organizma, pre svega", zaključuje ona.

Šejk je, ipak, samo zamena za obrok, kada nemamo dovoljno vremena za pripremu nečeg boljeg. Ako imate dobar blender, šejk možete praviti i od orašastih plodova bogatih proteinom (badema, pistaća, kikirikija, indijskog oraha) koji se odlično slažu sa bananom (ili nekim drugim voćem) i mlekom.

Napomena: Ne preterujte sa proteinima, jer ukoliko ih konzumirate više nego što je potrebno, telo će imati problem sa varenjem kalorija, pa će se pretvoriti u masne naslage.

J.G.

Možda te još zanima:

.

Teretane od otpada za zdravlje nas i naših reka

Prva Eko teretana u Srbiji otvorena je nedavno na gradskom jezeru u Vršcu. Ovaj jedinstveni prostor za rekreaciju ima 12…

.

Badminton nije samo rekreacija

Prvi maj, nekada poznat i kao Praznik rada, koji nam stiže uskoro, u svetu se veoma često obeležava protestima kojima…

.

Organizovana imunizacija najefikasniji način zaštite od HPV infekcije

Vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV vakcina), kao najbolja prevencija kod mladih, stvara imunitet i sprečava infekciju određenih tipova HPV-a.…

.

Konkurs za program #Zeleneideje

Trag fondacija je otvorila konkurs programa Foruma za zelene ideje, a namenjen je udruženim građanima koji žele da primenjuju uspešne poslovne…

.

Trening za vršnjačke edukatore u oblasti medijske pismenosti

Bečejsko udruženje mladih je raspisalo javni poziv za učešće na treningu “Mladi u nadzoru informacija” koji će biti održan od…

.

Prava umetnost će uvek dodirnuti mladog čoveka

Profesor filozofije u novosadskoj elitnoj gimnaziji "Jovan Jovanovič Zmaj" Aleksandar Turukalo, uz svoje profesionalno usmerenje već dugi niz godina na vrhunskom…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo