.
Trenutno
Music Mix by Bea
 Beata Kovač Božović
Društvo / Zdravlje

Pojačaj efekat teretane

17.01.2019.

Da bi vežbanje u teretani bilo efikasnije, odnosno, da bi mišići brže porasli – a da se ne lažemo, zbog toga svi idemo u teretanu - posle treninga valjalo bi se nahraniti proteinima. Ništa lakše (i brže) od pravljenja proteinskog šejka.

.

Fotografije: pexels.com

Neposredno nakon treninga mišići su poput sunđera, što znači da upijaju sve nutrijente koje unesemo u sebe, a njima su najpotrebniji proteini – kako za odmor, tako i za rast. Uz to, posle treninga bezopasno je i konzumiranje šećera (u manjim količinama, podrazumeva se), jer se ugljeni hidrati koji se brzo vare tada direktno pretvaraju u mišiće. Ništa bolje, zar ne?

Iako sama nije baš ukusna, surutka je odlična opcija za pravljenje proteinskog šejka. Proteini surutke brže se apsorbuju u odnosu na druge proteine, a sadrže sve aminokiseline koje su odlične za rast mišićne mase. Zato je surutka veoma pogodna kao baza za pravljenje šejkova i sasvim je adekvatna zamena za proteinski obrok u situacijama kada baš i nemamo mnogo vremena za pripremu hrane.

Magdalena Pušić je devojka koja ima dugogodišnji staž u fitnesu i svoj proteinski šejk najčešće pravi od surutke i kakaoa.

"Instant kesice koje kupujemo u prodavnicama su takođe na bazi surutke, samo postoje različiti dodaci. Neki imaju više ugljenih hidrata i šećera, neki manje. Ima različitih ukusa i uglavnom su veoma slatki. Zbog toga ne stavim punu meru kesice od 30 grama, nego pola, i šejkove uglavnom pravim sa vodom, a neki ih mešaju sa mlekom. Kada sama mešam surutku i kakao, dobijem nešto slično tome."

Magdalena kaže da je posle napornog šezdesetominutnog treninga šejk samo prva pomoć za oporavak i rast mišića.

protein jpeg

"Šejk popijem odmah posle treninga, a kad dođem kući obavezno jedem nešto malo jače nego kad radim neki laganiji trening. Intenzivan trening zahteva više hrane kako bi ti se oporavili mišići, nadoknadila energija i kako ti ne bi pao glikemijski indeks. Posle laganijeg treninga pojedem jogurt sa bananom, čia i lanenim semenom i prirodnim kokosovim proteinom. Treba slušati potrebe svog organizma, pre svega", zaključuje ona.

Šejk je, ipak, samo zamena za obrok, kada nemamo dovoljno vremena za pripremu nečeg boljeg. Ako imate dobar blender, šejk možete praviti i od orašastih plodova bogatih proteinom (badema, pistaća, kikirikija, indijskog oraha) koji se odlično slažu sa bananom (ili nekim drugim voćem) i mlekom.

Napomena: Ne preterujte sa proteinima, jer ukoliko ih konzumirate više nego što je potrebno, telo će imati problem sa varenjem kalorija, pa će se pretvoriti u masne naslage.

J.G.

.
Svi koji letnje mesece prekraćuju na javnim kupalištima, svakako bi morali da se zapitaju u kakvoj se vodi kupaju i jestu li bezbedni…
.
Svesni smo sparine koja prati ovo promenljivo vreme, pa je najbitnije da svoj organizam mazimo i pazimo. Da ne biste dehidrirali,…
.
Sindrom sagorevanja na poslu najčešće obuzima mlade radnike, ambiciozne i željne dokazivanja, te spremne da život podrede radnim…
Program
Kalendar događaja
Jul 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
Anketa

Da li vidite Srbiju u EU?