...
TRENUTNO05:00 - 11:00Music mix by Marko

Društvo / Zdravlje

Pojačaj efekat teretane

17.01.2019.

Da bi vežbanje u teretani bilo efikasnije, odnosno, da bi mišići brže porasli – a da se ne lažemo, zbog toga svi idemo u teretanu - posle treninga valjalo bi se nahraniti proteinima. Ništa lakše (i brže) od pravljenja proteinskog šejka.

.

Fotografije: pexels.com

Neposredno nakon treninga mišići su poput sunđera, što znači da upijaju sve nutrijente koje unesemo u sebe, a njima su najpotrebniji proteini – kako za odmor, tako i za rast. Uz to, posle treninga bezopasno je i konzumiranje šećera (u manjim količinama, podrazumeva se), jer se ugljeni hidrati koji se brzo vare tada direktno pretvaraju u mišiće. Ništa bolje, zar ne?

Iako sama nije baš ukusna, surutka je odlična opcija za pravljenje proteinskog šejka. Proteini surutke brže se apsorbuju u odnosu na druge proteine, a sadrže sve aminokiseline koje su odlične za rast mišićne mase. Zato je surutka veoma pogodna kao baza za pravljenje šejkova i sasvim je adekvatna zamena za proteinski obrok u situacijama kada baš i nemamo mnogo vremena za pripremu hrane.

Magdalena Pušić je devojka koja ima dugogodišnji staž u fitnesu i svoj proteinski šejk najčešće pravi od surutke i kakaoa.

"Instant kesice koje kupujemo u prodavnicama su takođe na bazi surutke, samo postoje različiti dodaci. Neki imaju više ugljenih hidrata i šećera, neki manje. Ima različitih ukusa i uglavnom su veoma slatki. Zbog toga ne stavim punu meru kesice od 30 grama, nego pola, i šejkove uglavnom pravim sa vodom, a neki ih mešaju sa mlekom. Kada sama mešam surutku i kakao, dobijem nešto slično tome."

Magdalena kaže da je posle napornog šezdesetominutnog treninga šejk samo prva pomoć za oporavak i rast mišića.

protein jpeg

"Šejk popijem odmah posle treninga, a kad dođem kući obavezno jedem nešto malo jače nego kad radim neki laganiji trening. Intenzivan trening zahteva više hrane kako bi ti se oporavili mišići, nadoknadila energija i kako ti ne bi pao glikemijski indeks. Posle laganijeg treninga pojedem jogurt sa bananom, čia i lanenim semenom i prirodnim kokosovim proteinom. Treba slušati potrebe svog organizma, pre svega", zaključuje ona.

Šejk je, ipak, samo zamena za obrok, kada nemamo dovoljno vremena za pripremu nečeg boljeg. Ako imate dobar blender, šejk možete praviti i od orašastih plodova bogatih proteinom (badema, pistaća, kikirikija, indijskog oraha) koji se odlično slažu sa bananom (ili nekim drugim voćem) i mlekom.

Napomena: Ne preterujte sa proteinima, jer ukoliko ih konzumirate više nego što je potrebno, telo će imati problem sa varenjem kalorija, pa će se pretvoriti u masne naslage.

J.G.

Možda te još zanima:

.

"Na vreme" ili malo kasnije, uvek treba pokušati

Marija Stankov će kroz nekoliko dana postati diplomirana inženjerka smera Zaštite životne sredine. Jedna je onih mladih naučnika koje je…

.

Mikroplastika opasnija od jednokratnih kesa

Plastične kese jedan su od retkih problema u Srbiji koji bi mogao da dočeka nekakav kraj, iako danas ne vidimo…

.

Uznemirujuće pun mesec

Novosadska spisateljica Vitomirka Trebovac pre nekoliko dana objavila je treću zbirku pesama, za izdavačku kuću Lom. Nakon zbirke "Plavo u…

.

Neizvesna budućnost Crne kuće

Omladinski centar CK13 se u poslednje vreme suočio sa nesuglasicama između članova tog udruženja, koje su veoma brzo stigle i…

.

Saopštenje povodom napada na zgradu RTV

Zgrada Radio-televizije Vojvodine juče je bila predmet vandalskog i rušilačkog napada. U vreme kada ovaj Javni medijski servis daje značajan…

.

Remi: U redu je da kažeš "nisam dobro"

Vreme pandemije je nešto na šta ne možemo da utičemo, ali nas to ne sprečava da se izrazimo, budemo kreativni…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 11:00 Leto na O radiju
  • 11:40 O tome se priča

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo