.
Trenutno
Music mix by Marko
 Marko Balać
Društvo / Zdravlje

Odgovorno pijte alkohol!

27.02.2015.

   "Vodič za odgovorno pijenje alkohola" je projekat koji je pokrenuo Institut za mentalno zdravlje prošle godine i ne predstavlja priručnik koji ima za cilj da vas natera da prestanete da pijete alkohol. Naprotiv!

.

   U pitanju je knjižica u kojoj je objašnjeno šta je to odgovorno pijenje alkohola po standardima Svetske zdravstvene organizacije (SZO). Urednik "Vodiča" je načelnik Klinike za bolesti zavisnosti i psihijatar dr Ivica Mladenović, koji kaže da odgovorno pijenje podrazumeva jedno standardno piće za žene i dva za muškarce u toku jednog dana.

   "To je nisko rizično ili odgovorno pijenje i ako pijete na takav način, nećete imati nikakve posledice", kaže dr Mladenović.

alkohhol png

   Maloletnim osobama, trudnicama, osobama koje piju lekove i osobama koje imaju psihička oboljenja, konzumiranje alkohola je najstrože zabranjeno!

   Istraživanja pokazuju da je alkohol uzrok više od 200 bolesti. Svake godine u svetu od alkohola umre bar 3,3 miliona ljudi.

U Srbiji tek svaki dvadeseti alkoholičar bude prepoznat. Međutim, važno je razlikovati alkoholizam kao bolest, od zloupotrebe alkohola, što predstavlja veći problem.

   "Alkoholizam je veliki problem ali je zloupotreba alkohola još veći. Ona je uzrok smrtnosti broj jedan u Srbiji kod mladih između 15 i 30 godina. To je kad mlada osoba popije dva, tri, četiri pića i sedne za volan, ili se potuče, ili izvrši samoubistvo", objašnjava urednik "Vodiča za odgovorno pijenje alkohola".

panjik jpg

dr Ivica Mladenović 

Foto: Jasmina Panjik

   Ovaj “Vodič” je prvi u Evropi koji na jasan i sažet način govori o ovom problemu. Nudi savete, smernice i objašnjenja kako da pijete, kako pružiti prvu pomoć nekome usled trovanja alkohola, koji su kriterijumi za alkoholizam, a i koji su dobri razlozi da pijete odgovorno. Priručnik možete preuzeti sa sajta Instituta za mentalno zdravlje.

   Kako kaže dr Ivica Mladenović, ovo je pilot projekat koji će prve rezultate dati za pet do deset godina i da je za trenutno najbitnije da vide koliko su ljudi u Srbiji uopšte zainteresovani za saradnju.

Lea Radlovački

.
Svesni smo sparine koja prati ovo promenljivo vreme, pa je najbitnije da svoj organizam mazimo i pazimo. Da ne biste dehidrirali,…
.
Sindrom sagorevanja na poslu najčešće obuzima mlade radnike, ambiciozne i željne dokazivanja, te spremne da život podrede radnim…
.
U okviru Društvenog centra Grupe IZAĐI, u Novom Sadu sa radom počinje psihološko savetovalište za lgbt+ osobe i njihove porodice.…
Program
Kalendar događaja
Jul 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
Anketa

Da li vidite Srbiju u EU?