...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Društvo / Zdravlje

Odgovorno pijte alkohol!

27.02.2015.

   "Vodič za odgovorno pijenje alkohola" je projekat koji je pokrenuo Institut za mentalno zdravlje prošle godine i ne predstavlja priručnik koji ima za cilj da vas natera da prestanete da pijete alkohol. Naprotiv!

.

   U pitanju je knjižica u kojoj je objašnjeno šta je to odgovorno pijenje alkohola po standardima Svetske zdravstvene organizacije (SZO). Urednik "Vodiča" je načelnik Klinike za bolesti zavisnosti i psihijatar dr Ivica Mladenović, koji kaže da odgovorno pijenje podrazumeva jedno standardno piće za žene i dva za muškarce u toku jednog dana.

   "To je nisko rizično ili odgovorno pijenje i ako pijete na takav način, nećete imati nikakve posledice", kaže dr Mladenović.

alkohhol png

   Maloletnim osobama, trudnicama, osobama koje piju lekove i osobama koje imaju psihička oboljenja, konzumiranje alkohola je najstrože zabranjeno!

   Istraživanja pokazuju da je alkohol uzrok više od 200 bolesti. Svake godine u svetu od alkohola umre bar 3,3 miliona ljudi.

U Srbiji tek svaki dvadeseti alkoholičar bude prepoznat. Međutim, važno je razlikovati alkoholizam kao bolest, od zloupotrebe alkohola, što predstavlja veći problem.

   "Alkoholizam je veliki problem ali je zloupotreba alkohola još veći. Ona je uzrok smrtnosti broj jedan u Srbiji kod mladih između 15 i 30 godina. To je kad mlada osoba popije dva, tri, četiri pića i sedne za volan, ili se potuče, ili izvrši samoubistvo", objašnjava urednik "Vodiča za odgovorno pijenje alkohola".

panjik jpg

dr Ivica Mladenović 

Foto: Jasmina Panjik

   Ovaj “Vodič” je prvi u Evropi koji na jasan i sažet način govori o ovom problemu. Nudi savete, smernice i objašnjenja kako da pijete, kako pružiti prvu pomoć nekome usled trovanja alkohola, koji su kriterijumi za alkoholizam, a i koji su dobri razlozi da pijete odgovorno. Priručnik možete preuzeti sa sajta Instituta za mentalno zdravlje.

   Kako kaže dr Ivica Mladenović, ovo je pilot projekat koji će prve rezultate dati za pet do deset godina i da je za trenutno najbitnije da vide koliko su ljudi u Srbiji uopšte zainteresovani za saradnju.

Lea Radlovački

Možda te još zanima:

.

Žene prilikom zapošljavanja izložene i rodnoj i starosnoj diskriminaciji

Sigurno ste bar jednom naišli na oglase za posao u kojima se traži konobarica, čistačica, prodavačica ili promoterka. Ili mlada…

.

Konkurs za studentsko Bijenale scenskog dizajna

Bijenale scenskog dizajna poziva studente ili grupe studenata svih nivoa studija iz Srbije i regiona da konkurišu radovima nastalim u…

.

Organizovana imunizacija najefikasniji način zaštite od HPV infekcije

Vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV vakcina), kao najbolja prevencija kod mladih, stvara imunitet i sprečava infekciju određenih tipova HPV-a.…

.

Konkurs za program #Zeleneideje

Trag fondacija je otvorila konkurs programa Foruma za zelene ideje, a namenjen je udruženim građanima koji žele da primenjuju uspešne poslovne…

.

Trening za vršnjačke edukatore u oblasti medijske pismenosti

Bečejsko udruženje mladih je raspisalo javni poziv za učešće na treningu “Mladi u nadzoru informacija” koji će biti održan od…

.

Prava umetnost će uvek dodirnuti mladog čoveka

Profesor filozofije u novosadskoj elitnoj gimnaziji "Jovan Jovanovič Zmaj" Aleksandar Turukalo, uz svoje profesionalno usmerenje već dugi niz godina na vrhunskom…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo