...
TRENUTNO17:00 - 21:00Music Mix by Bea

Društvo / Zdravlje

Odgovorno pijte alkohol!

27.02.2015.

   "Vodič za odgovorno pijenje alkohola" je projekat koji je pokrenuo Institut za mentalno zdravlje prošle godine i ne predstavlja priručnik koji ima za cilj da vas natera da prestanete da pijete alkohol. Naprotiv!

.

   U pitanju je knjižica u kojoj je objašnjeno šta je to odgovorno pijenje alkohola po standardima Svetske zdravstvene organizacije (SZO). Urednik "Vodiča" je načelnik Klinike za bolesti zavisnosti i psihijatar dr Ivica Mladenović, koji kaže da odgovorno pijenje podrazumeva jedno standardno piće za žene i dva za muškarce u toku jednog dana.

   "To je nisko rizično ili odgovorno pijenje i ako pijete na takav način, nećete imati nikakve posledice", kaže dr Mladenović.

alkohhol png

   Maloletnim osobama, trudnicama, osobama koje piju lekove i osobama koje imaju psihička oboljenja, konzumiranje alkohola je najstrože zabranjeno!

   Istraživanja pokazuju da je alkohol uzrok više od 200 bolesti. Svake godine u svetu od alkohola umre bar 3,3 miliona ljudi.

U Srbiji tek svaki dvadeseti alkoholičar bude prepoznat. Međutim, važno je razlikovati alkoholizam kao bolest, od zloupotrebe alkohola, što predstavlja veći problem.

   "Alkoholizam je veliki problem ali je zloupotreba alkohola još veći. Ona je uzrok smrtnosti broj jedan u Srbiji kod mladih između 15 i 30 godina. To je kad mlada osoba popije dva, tri, četiri pića i sedne za volan, ili se potuče, ili izvrši samoubistvo", objašnjava urednik "Vodiča za odgovorno pijenje alkohola".

panjik jpg

dr Ivica Mladenović 

Foto: Jasmina Panjik

   Ovaj “Vodič” je prvi u Evropi koji na jasan i sažet način govori o ovom problemu. Nudi savete, smernice i objašnjenja kako da pijete, kako pružiti prvu pomoć nekome usled trovanja alkohola, koji su kriterijumi za alkoholizam, a i koji su dobri razlozi da pijete odgovorno. Priručnik možete preuzeti sa sajta Instituta za mentalno zdravlje.

   Kako kaže dr Ivica Mladenović, ovo je pilot projekat koji će prve rezultate dati za pet do deset godina i da je za trenutno najbitnije da vide koliko su ljudi u Srbiji uopšte zainteresovani za saradnju.

Lea Radlovački

Možda te još zanima:

.

Život kroz muziku, pozorište i knjige

Ime Vukašin Vojvodić često se može čuti u najavama novosadskih klupskih dešavanja, kada je u pitanju DJ scena, ali i…

.

Četiri dana rada, tri odmora - daleki san za Srbiju

Postoji li šansa da Srbija ikada uvede četvorodnevnu radnu nedelju ili bar skraćeno radno vreme? Ovo je pitanje dominiralo ekonomnskim…

.

Digitalizacija - DA, hologramski nastavnici - još uvek NE

Kao ni druge oblasti, koje se vremenom menjanju, usavršavaju i napreduju, tako ni obrazovanje ne sme da stagnira. Metode, tehnike…

.

Džez je sloboda

"Džez nigde nije mejnstrim" i "Džez je muzika koja se dešava u momentu" reči su profesionalnog muzičara Andrije Gavrilovića iz…

.

Telefon - glavni neprijatelj u ispitnom roku

Da li vam se dešavalo da, kada treba puno da učite za ispitni rok, uhvatite sebe kako na Instagramu prelistavate na…

.

Na televiziji se gledaju domaće serije i sport

Mitove o zlatnom dobu televizije obično prati rečenica - ulice su bile puste dok je to bilo na TV-u. Da…

  • 15:00 Bluegrass
  • 16:00 Strip o vedač
  • 17:00 Music Mix by Bea
  • 21:00 Music mix by Marko

Kalendar događaja

Januar 2020.
PonUtoSreČetPetSubNed
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  

Anketa

Koliko verujete u horoskop?

Oradio logo