.
Trenutno
Music mix by Marko
 Marko Balać
Društvo / Zdravlje

Nema zaraza na novosadskim kupalištima

18.07.2019.

Svi koji letnje mesece prekraćuju na javnim kupalištima, svakako bi morali da se zapitaju u kakvoj se vodi kupaju i jestu li bezbedni od zaraza od kojih bi neke mogle ozbiljno da ugroze život. Novosađani u ovoj problematici imaju sreće, jer sva kupališta redovno kontroliše Institut za javno zdravlje Vojvodine i o tome redovno obaveštava javnost.

.

I JP "Gradsko zelenilo" koje upravlja Štrandom i SPC "Vojvodina" u čijem su vlasništvu bazeni na Spensu i Sajmištu omogućili su redovne kontrole koje do sada nisu pokazale bilo šta sumnjivo.

Od početka letnje sezone, voda na Štrandu svakodnevno se kontroliše, a doktorka Sanja Bjelović iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine kaže da ta plaža nije jedina koju posmatraju.

"Kontrolišemo Dunav od 10. juna. Dunav je za sada bezbedan, ne postoje nikakve higijnske opasnosti u njemu. Redovno kontrolišemo Štrand kao jedino zvanično gradsko kupalište. Jednom nedeljno idemo u kontrolu Dunava na kupalištu kod Futoga, na Begečku jamu i na Oficirac. Svi ti rezultati dostavljaju se nadležnim službama, ali ponavljam, po dosadašnjim merenjima, voda je bezbedna", kaže Sanja Bjelović.

Za razliku od Dunava, bazeni u Novom Sadu imaju sopstvene prečistače koji neprestano, 24 časa, filtriraju vodu. Tako mali bazen dnevno promeni vodu čak šest puta, dok se u olimpijskom menjaju tri puta na dan. Portparolka SPC "Vojvodina" Slobodanka Brankov za Oradio objašnjava kako izgleda procedura kontrole.

bazeni jpg

"Jednom nedeljno se kontroliše hemijska i bakteriološka ispravnost vode. Institut za javno zdravlje je zadužen za to i oni redovno objavljuju informacije o tome da li je voda ispravna ili nije. SPC Vojvodina se u dugogodišnjoj praksi nikada nije suočila ni sa jednim kontrolnim uzorkom koji je nagoveštavao opasnost po posetioce, a koji bi nagoveštavao zatvaranje bazena", kaže Slobodanka.

Pored ove kontrole, kaže naša sagovornica, tehničko održavanje podrazumeva da se na bazenima kontroliše voda od strane unutrašnjih službi Spensa.

"Naši sugrađani imaju tu prednost u odnosu na druge, jer su na našim postrojenjima male fabrike za preradu vode. Kontroliše se u tri smene i zbog toga nikada nismo imali neprijatnih situacija", objašnjava portparolka Spensa.

strand jpg

Slobodanka apeluje i na posetioce da vode računa o ličnoj higijeni, kako ne bi ugroziili zdravlje drugih ili sopstveno. Ona kaže da, ukoliko i postoji opasnost od neke zaraze na kupalištima u Novom Sadu, ona se nalazi na privatnim bazenima koji se najčešće ne kontrolišu, a pitanje je i kako se filtriraju.

"Par godina unazad pojavljivali su se slučajevi meningitisa, kada bi Institut za javno zdravlje pojačao kontrolu. Žao nam je što su takve bolesti i epidemije odmah skretale pažnju na javne bazene i reku, ali je dokazano da su svaki put dolazile sa privatnih bazena na kojima se, pretpostavljam, tokom gradnje verovatno štedelo na opremi i sastojcima koji su neophodni. To nije dobro, jer se dešavaju neželjene situacije", kaže Branka.

Iako na javnim kupalištima ove sezone nije bilo higijenskih problema, gde god provodili vruće letnje dane, poželjno je da se posle svakog kupanja istuširate kako biste bili sigurni da nećete biti žrtva neke od zaraza. Oprez nikada nije na odmet.

P.K.

Foto: RTV, Pexels.com

.
Tribina pod nazivom "(Pseudo)nauka i mentalno zdravlje" biće održanau petak, 18. oktobra u Kulturnoj stanici Svilara sa početkom…
.
Art terapija - sredstvo isceljenja, blagostanja i razvoja biće održana u Kulturnoj stanici Eđšeg u četvrtak, 17. oktobra. Cilj…
.
Književno popodne "Čitanjem kroz krizu" biće održano u knjižari Bulevar books u sredu, 16. oktobra sa početkom u 17 časova.
Program
Kalendar događaja
Oktobar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?