...
TRENUTNO16:00 - 17:20Leto na O radiju

Društvo / Zdravlje

Muškarci, vaše dlake su vaša stvar

23.07.2020.

Ah, te dlake! I dok su se žene izborile za pravo da imaju ili nemaju dlačice na svom telu, kod muškaraca je sasvim drugačija slika. Ako je reč o najvišem, gornjem delu tela, pokušavaju na sve načine da sistemom dva ili tri ogledala nađu kadar koji će im omogućiti da zaključe kako im "moljac" nije načeo teme. Oni drugi produbljene zaliske pravdaju novim visokim čelom, smatrajući da je baš to dobar deo novog imidža koji nedvosmisleno govori u prilog njihovoj pameti i iskustvu. 

.

Tek, muškarci, nisu voljni da bez kontrole na glavi izgube ni malo rožnatih, cilindričnih tvorevina kože mnogih sisara koje zajednički nazivamo dlakama. A kako stoje stvari sa ostalim delovima tela kod "jačeg pola" i malim đavolima koji rastu baš tamo gde ne bi trebalo?

Nije tajna, niti novost, da i muškarci koriste kozmetičke tretmane kojima se odstranjuju dlačice sa njihovih tela. Uši, nos, spojene "levis" obrve, noge, leđa, grudi, zadnjica, intimni delovi... Kada je reč o ovoj temi, muškarci se još uvek krišom i uz veliku dozu tajnosti podvrgavaju depilaciji.

Svi smo čuli po neku priču o tome kako se depiliraju biciklisti ili, na primer, plivači. Kod plivača, dlačice u vodi izazivaju veći otpor, samim tim i sporije, odnosno, lošije rezultate. Kod biciklista bi se moglo reći da dlačice stvaraju veoma mali otpor vazduha, ali ozbiljna istraživanja u vazdušnim tunelima govore u prilog tome da biciklisti sa obrijanim nogama imaju čak 70 sekundi brži rezultat na stazi od 40 kilometara, nego oni sa neobrijanim nogama. Drugi razlog je taj što, kako kažu biciklisti, obrijane noge lakše podnose masažu koja je nakon teških trka i treninga kod profesionalnih biciklista obavezna. Treći razlog je taj što su padovi kod biciklista veoma česti i tada je brijanje povređenog dela obavezno i veoma bolno. Dakle, u ova dva sporta to je postalo normalno, iako se ni jedan od razloga ne odnosi na lepši i fizički privlačniji izgled.

depilacija3 jpg

Šta da rade ljudi kojima smetaju izrasle dlake iz čisto estetskog razloga? Pa, idu na depilaciju. Ili ne? Kozmetičarka Natalija Kovačević iz Majestic Beauty centra otkrila nam je koliko često ima muškarce za mušterije.

"Muškarci, u odnosu na žene, mnogo ređe dolaze na depilaciju. Uglavnom su to sportisiti, ali ima i muškaraca koji se depiliraju iz čisto estetskih razloga. Sportisti uglavnom depiliraju noge ili eventualno stomak, dok se estetske depilacije uglavnom svode na intimne regije. Koriste se dve vrste voska, topli i hladni vosak i to su najčešće, mada postoje i druge tehnike", ispričala nam je Natalija.

A koliko su muškarci hrabri i zašto ih nema više u salonima?

"Ako ćemo ih upoređivati sa ženama i nisu baš nešto hrabri. Verujem da bi mnogo više muškaraca dolazilo. generalno na kozmetičke tretmane, samim tim i na depilacije, ukoliko ne bi imali osećaj da je to nešto strašno i da će ih okolina osuđivati. Za sada je taj broj mali, ali verujem da većina muškaraca sve to obavi kod svojih kuća, iza zatvorenih vrata", kaže naša sagovornica.

brijac jpg

Kada govorimo o tehnikama koje mogu da se koriste, one su uglavnom slične kao i kod žena. Mehanički depilatori su mašinice sa valjkom, kojim se mehničkim putem uklanjaju dlake. Korišćenje ovoga može da bude izuzetno bolno, može da se radi u kući, ali pravi dosta veliki nered.

Ono sa čime su muškarci najviše upoznati su kreme za depilaciju, koji rade na sličan način kao i kreme za brijanje, samo što uklanjaju veći deo dlake, a efekti su znatno veći od običnog brijanja. Ovaj način je malo blaži i ne toliko bolan, ali može da izazove pojavu akni i oštećenja kože. Pinceta je sprava i način na koji može da se uklanja jedna po jedna dlaka i nije pogodna za veću površinu. Klasična depilacija takođe daje dobre rezutate, ali svi se slažu da je lasersko uklanjanje dlaka daleko najbolje, iako je i najskuplje. Ovaj metod uništava folikulu dlake i za duže vreme sprečava njenu pojavu.

Iako većina ovih depilacija može da se radi i kod kuće, zaista ne bi trebalo bilo koga da je sramota i stid da ode u salon za depilaciju, gde će mu profesionalno osoblje, uz sigurno manje bola, uraditi željeno odstranjivanje nepoželjnih dlačica. Sve, dakle, može da se uradi brijačem, sa kojim su muškarci veoma uigrani još od tinejdžerskih dana. Ova vrsta međutim daje samo polovičan rezultat jer se dlaka samo skraćuje, a ne čupa iz korena. U svakom slučaju, nakon tretmana, bilo kod kuće ili u salonu, neophodna je krema koja će zaštititi sveže tretiranu kožu.

brijanje jpg

Muškarci, ako vam smetaju dlake iz bilo kod razloga, nema potrebe da to objašnjavate. Da li se radi o sportskom, zdravstvenom ili estetskom razlogu, potpuno je svejedno. Činjenica je da treba uraditi ono što vas čini zadovoljnim, pogotovo ako je reč samo o vašem telu. Time nikoga nećete uvrediti niti povrediti. Vaše dlake, vaša stvar.

Jovan Marjanović

Možda te još zanima:

.

Ono što ti je najteže, najviše te nauči

Veliki broj profesija pogođen je koronavirusom i zabranom večih okupljanja. Među njima i gluma. Posle pet meseci pauze, mladi glumac…

.

Nauka pruža osećaj afirmacije

Filip Koldžić je kao učenik četvrtog razreda Matematičke gimnazije osvojio srebrnu medalju na Međunarodnoj menedeljejevskoj olimpijadi. Pored njega i ostali…

.

Život uz usnu harmoniku

Stefan Stefanović Gile dobro je poznat novosadskim ljubiteljima bluza i rokenrola. Karijeru je započeo svirkom na ulici, a u Šinobusima…

.

Jezičke aplikacije ne mogu da zamene časove stranih jezika

Memrise, Busuu, AcellaStudy, Roseta stone, a naročito Duolingo, veoma su popularne aplikacije za učenje stranih jezika u celom svetu. Pandemija…

.

Harizma je uvek presudna

Časopisi, bilbordi za hotele, avio kompanije, uber i zubne ordinacije, a od pre nekoliko godina Ju Tjub i društvene mreže,…

.

AliExpress u Srbiji: Porudžbine upakovane u misteriju i strepnju

Onlajn kupovina posebno se razvila tokom pandemije koronavirusa. Gledajući sa zdravstvenog aspekta, onlajn kupovina je veoma bezbedna jer se obavlja…

  • 15:00 Leto na O radiju
  • 15:40 O tome se priča
  • 16:00 Leto na O radiju
  • 17:20 Gost O radija
  • 18:00 Music Mix by Bea

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo