...
TRENUTNO02:00 - 06:00Music Mix by Bea

Društvo / Zdravlje

Leto sa najboljim prijateljem

13.07.2021.

Leto pruža nebrojene, sjajne mogućnosti za fenomenalnu zabavu sa vašim ljubimcem. Da na kraju, od igračke ne bi ispale plačke, treba dodatno povesti računa o zdravlju i rizicima po zdravlje vašeg psa. Veterinar Vladan Panić govori nam šta sve moramo da znamo i primenimo, da nam ništa ne bi pokvarilo provod.

.

Šta da radimo kako bismo sačuvali zdravlje naših ljubimaca, a da ipak budemo sa njima na otvorenom, što je moguće više?

Ljubimce treba izvoditi u terminima kada nije najveća temperatura i obavezno uz sebe imati vodu i u velikoj meri hidrirati ljubimca. Oni se hlade dahtanjem, pa je hidriranje veoma važno za njihovo rashlađivanje. Za sve one koji putuju sa ljubimcem ili ga u vozilu transportuju samo u gradskoj vožnji, veoma je važno da je u vozilu dobro provetravanje i hlađenje, kako bi se izbegli toplotni udari ili druge neželjne mogućnosti. Rizično je ostavljanje ljubimaca u vozilu, naročito ukoliko je vozilo na suncu.

Klima uređaj, da ili ne?

Klima uređaj da, ali isto kao i sa ljudima, ne usmeravati mlaz uređaja direktno u telo i podesiti razumnu razliku u odnosu na spoljnu temperaturu. Klima uređaj, u svakom slučaju, da. Ovo se pogotovo odnosi na vlasnike brahicefaličnih rasa pasa.To su mopsevi, buldozi i sve druge rase koje imaju spljoštenu njuškicu. Oni su posebno izloženi riziku respiratornih smetnji, pa bi vlasnici, tokom ovog dela godine, trebalo da im ukažu dodatnu pažnju.

U leto, vlasnici žele da svojim ljubimcima pruže užitak kupanja, jer je to jedinstvena prilika, ali ih čeka rizik prljavštine, okolnog rastinja i insekata. Šta bi trebalo raditi?

Dunav je prelep. Najlepša je slika videti labradora kako pliva, roni i uživa, ali tu vrebaju i neke opasnosti, a vlasnici ih nekada nisu ni svesni. Prvo, higijena vode u Dunavu varira od vodostaja, temperature i drugih faktora, ali u svakom slučaju nakon plivanja, pogotovo kod osetljivih pasa, je neophodno da se istuširaju, da se speru pesak i nečistoće. Ukoliko je zaprljanost velika ili se, recimo, pas jako oseti, treba ih i šamponirati. Sa šamponom treba biti umeren i ne treba šamponirati psa svakog dana, ukoliko svakog dana ide na plivanje. Šampon odmasti kožu i na taj način eliminiše mnoge zaštitne faktore koji se nalaze u samoj koži.

vladanpanic2 jpg

Što se tiče rastinja, najopasnije je popino prase, koje zna da se zabode i u šapicu i u uho, nos ili čak i u oko. Ukoliko primetite popino prase, sklanjajte ljubimca i trudite se da psa izolujete od tog područja. Teško je, duva vetar, ono je sasušeno, ali trudite se da izbegnete taj rizik. Treća stvar su insekti. Redovno štitite od buva i krpelja, ali dodatna pažnja treba da se pokloni komrcima jer je kod nas veoma prisutna bolest srčanog crva, kojeg prenose upravo komarci koji su sada veoma prisutni. Postoje repelentna sredstva, postoje i sredstva koja se daju preventivno, da se progutaju kao tablete, ali posebno je bitno naznačiti da se pas prvo testira na srčanog crva, ukoliko se odlučite za taj vid preventive u obliku tablete. Ako je pas pozitivan, može fatalno da završi.

U nakraćem, to su aspekti koje vlasnici, u ovo doba godine moraju da imaju u glavi.

A. Bujić

Možda te još zanima:

.

Napravi kvalitetan CV

Eurodesk centar i Europass centar organizuju besplatnu radionicu za mlade na kojoj će naučiti kako napraviti dobar CV. Radonica će…

.

Dobar pas je umoran pas

Leto je doba godišnjih odmora i putovanja. Zbog niza različitih razloga, to je period, kada se uz manje ili više…

.

The Return: Žilijet Binoš i Rejf Fajns u trećem zajedničkom filmu

Čuveni italijanski reditelj Umberto Pasolini ponovo je spojio jedan od omiljenih filmskih parova u novom filmu "The Return" (Povratak).

.

Udomljavanje: Najhumaniji čin da dođemo do ljubimca

Psi su životinje sa kojima se svakodnevno susrećemo. Postoje razni načini kako možemo doći do njih. Možemo ih dobiti na…

.

Vredi pročitati: Moj pas Glupi

Maldi reditelj i montažer Marko Marjanović Marinčić nam je za ovu nedelju preporučio knjigu "Moj pas glupi" Džona Fantea.

.

Uvek može biti pravo vreme za novog psa

Prednovogodišnji period tradicionalno je vreme darivanja najbližima. Ideje i mogućnosti za poklone su razne, a poslednjih godina u porastu je…

  • 02:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Kako te rade praznici ?

Oradio logo