...
TRENUTNO16:10 - 16:20Album nedelje

Društvo / Zdravlje

Lekovi i preparati sa interneta češće prevara nego rešenje

06.01.2022.

Od tableta, kapsula, sirupa, masti, gela ili čudotvornog čaja, kupce deli samo klik na kompjuteru. Glavni mamac je to što su takvi proizvodi lako dostupni i primamljivi. No, problem je u tome što su najčešće i lažno reklamirani, a neretko i potpuno falsifikovani pa i štetni.

.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, svaki drugi lek koji se kupuje na internetu je falsifikat. Većina njih nije ispitana niti priznata od lokalnih zdravstvenih institucija, ali se ipak kupuju.

Slučaj navodno čudotvornih čajeva pod oznakom "Limited Charm". GoSlim, HyperTea, Prostamid, Parazol i DiaTea samo su deo "lekovitih" proizvoda nepoznatog porekla, za koje se na stotinama internet portala u regionu tvrdi da imaju čudesna lekovita svojstva. Ove proizvode ne možete naći u apotekama ili specijalizovanim trgovinama, a do vas će ih na internetu dovesti manipulative taktike kojima se privlači pažnja korisnika. Oni se promovišu na stranicama sa lažnim ispovestima, lažnim preporukama lekara, izmišljenim intervjuima i fotošopiranim "sertifikatima".

Drugi problem sa tim lekovitim sredstvima leži u činjenici da se prodaju na celom Balkanu, a nemaju dozvolu niti su ispitani u bilo kojoj od država u kojima ih je moguće naručiti.

Čajevi firme "LimitedCharm" nisu jedini koji se prodaju na internetu bez ikakvih garancija da se u stvariu radi o lekovitom sredstvu.

Dr Momčilo Stošić za Oradio kaže da lekove nikada ne treba tražiti na internetu, ne samo zbog mogućnosti da je u pitanju prevara.

"Lekovi se izdaju konkretnim ljudima, njih, kao i pomoćna lekovita sredstva, suplemente, čajeve, prepisujemo osobi koju smo pregledali. Lekovi na internetu nisu personalizovani, ne znamo kako će delovati na kog pacijenta, jer nisu preporučeni posle lekarske dijagnoze. Ni slučajno ne kupujte bilo šta lekovito na internetu bez svog lekara", kaže Stošić.

caj jpg

Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva kaže da je lek - lek, a suplement dodatak ishrani.

“Sve ono što se prodaje mimo apoteka predstavlja veliki rizik za zdravlje, jer se falsifikatori ne libe da često i toksične materije stave u te proizvode. Najblaža stvar koja se može desiti je izostanak terapijskog dejstva. Kada pacijent za sebe i za svog bližnjeg očekuje da će mu takav lek rešiti neki težak oblik kancera, to se ne desi. Tu imamo sve, od izostanka terapijskog dejstva do tragičnih posledica”, objašnjava Zelić.

Prema njegovim rečima, kupovina suplemenata, čajeva i lekovitih sredstava preko interneta je potez koji može imati mnogo neželjenih posledica i zato apeluje da se to nikako ne radi.

Kakve sve opasnosti leže u lekovitim sredstvima na internmetu, na koji se sve način lažno reklamiraju i predstavljaju, poslušajte u emisiji "Za i protiv" na našem podkastu:

P.K.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Siguran prostor za besplatnu psihološku pomoć

“Siguran prostor” je online platforma na kojoj možete potražiti psihološku pomoć, potpuno besplatno. Mesečno je poseti preko pet hiljada ljudi…

.

Unapređenje mentalnog zdravlja kroz omladinski rad

Grupa "Hajde da…" raspisala je javni poziv za trening ",Unapređenje mentalnog zdravlja mladih kroz omladinski rad" namenjen omladinskim radnicima i radnicama. Trening je…

.

"Moj debeli drug" podiže svest o anoreksiji

Smatra se da u Evropi više od 12 miliona devojaka boluje od anoreksije. Poslednje podatke koje imamo za Srbiju su…

.

Potrebno je više uložiti u promociju zdravlja mladih

Briga o zdravlju, odnosno, negovanje nas samih i izbegavanje ugrožavanja tuđeg zdravlja, trebalo bi da nam budu svakodnevnica. Važno je…

.

Petnaest minuta našeg vremena može spasiti tri života

Zavodi za transfuziju krvi iz svih gradova Srbije, kao i udruženja koja su posvećena toj temi, stalno ističu koliko je bitno…

.

Pozorište mladih otkupilo tekst Luke Kurjačkog i pomaže njegovo lečenje

Akcijama prikupljanja novca za lečenje mladog dramaturga Luke Kurjačkog pridužilo se ovih dana i Pozorište mladih i to tako što…

  • 15:40 O tome se priča
  • 15:50 Leto na O radiju
  • 16:10 Album nedelje
  • 16:20 Leto na O radiju
  • 16:40 Vredi pročitati

Anketa

Da li se plašite novog talasa korone?

Oradio logo