...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Društvo / Zdravlje

Krpelji nosioci opasnih bolesti

22.07.2019.

Ako ste vlasnik psa onda svakako znate da bi trebalo da ga pregledate posle svake šetnje, kako biste bili sigurni da mu na koži neće ostati neki krpelj. Ovaj mali parazit vašem ljubimcu može preneti nekoliko ozbiljnih bolesti, koje mogu biti smrtonosne. Krpelji su najaktivniji od marta do novembra i to je period u kojem valja biti posebno oprezan.

.

Veterinarka Jovana Nikolić za Oradio kaže da su krpelji veoma opasni paraziti i da ne treba shvatiti olako posledice koje mogu da izazovu

"Opasni su jer prenose veliki broj bolesti koje mogu da budu fatalne za vašeg ljubimca. Ukoliko primetite da je pas tužan, statičan, odbija hranu i neće da se mazi, bilo bi dobro da ga pregleda veterinar. Problem sa oboljenjima koje izazivaju krpelji su u tome što niko ne može da vam garantuje da će terapija na njih delovati, jer su bolesti slične po simptomima i teško je razlučiti koja od njih je napala psa", kaže Jovana.

krpelj1 jpeg

Inkubacija bolesti koje prenosi krpelj traje od 24 do 36 sati, iako kod nekih oboljenja može da potraje i više od nedelju dana. Leče se isključivo terapijama koje prepisuje veterinar i od slučaja do slučaja može se desiti i da budu neučinkovite. Kako bi se sve to nekako predupredilo, Jovana preporučuje preparate koji odbijaju krpelje.

"To su pre svega ampulice i ogrlice protiv buva i krpelja i one su skupe, ali efikasne. Treba obratiti pažnju kako se sve to aplicira na ljubimca. Preparat se stavlja direktno na kožu, jer samo ona može da upije sadržaj. Ukoliko posipate lek po psećoj dlaki, on će se saprati sa nje i neće imati nikakvo dejstvo. Postoje i dobre ogrlice, ali ništa od toga nije 100 posto učinkovito, zato morate da pregledate psa posle svake šetnje detaljno", kaže Jovana.

Krpelji mogu da donesu mnogo nevolja i čoveku, zato je potrebno posebno obratiti pažnju na njihove ubode, a doktoka Vesna Turkulov kaže da, ukoliko nemate iskustva sa parazitom koji vam se prikačio na kožu, nikako ne pokušavate sami da ga odstranite.

"Ne treba ničim mazati krpelja ukoliko vam se prikači na kožu. Ni slučajno ga ne posipati nekakvim benzinom, alkoholom, petrolejom i sličnim sredstvima, već odmah otići do Doma zdravlja gde će vam ga odstraniti stručno i prepisati eventualnu terapiju ukoliko je potrebna", kaže Vesna.

veterinar jpeg

Kod čoveka ujed krpelja može biti izazivač čuvene Lajmske bolesti, infekcije koja može da dovede do zapaljenja mozga i moždanih ovojnica. Neretko može da napadne i nerve u lobanji, srce, strukture oka, zglobove, tetive... 

Lajmsku bolest nije jednostavno dijagnostifikovati. Dijagnoza se zasniva na kliničkom određivanju antitela u krvi. Međutim, određivanje antitela je samo podrška dijagnozi, nikako ključni element, jer su reakcije prema ovom uzročniku nepouzdane. Zato je detaljni klinički pregled i anamneza od ključnog značaja za dijagnozu, posebno kada je reč o hroničnim formama bolesti.

Dugo se smatralo da Lajmska bolest ne mora da se leči, ali je praksa pokazala da ona ostavlja ozbiljne posledice po zdravlje zaraženog i da mora ozbiljno da se tretira. Leči se antibioticima, ali zbog kompleksnosti bolesti terapija može biti duža i teža nego što očekujete. O tome, svakako, odlučuje lekar i stoga se nikako ne preporučuje lečenje alternativnim metodama.

P. K.

Možda te još zanima:

.

Blokada Filozofskog fakulteta se nastavlja, profesori ne žele da napuste zgradu

Blokada Filozofskog fakulteta u Novom Sadu se nastavlja, nakon neuspšenih pregovora sa policijom. U zgradi se osim predstavnika Studentskog parlamenta…

.

Filozofski fakultet u Novom Sadu obustavlja sve aktivnosti

Zbog potencijalnog ugrožavanja bezbednosti studenata, njihovog prava na obrazovanje i bezbednost zaposlenih, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu obustavlja sve…

.

Niko ne sme da bude ugrožen zbog svog stava

“Nismo mogli da ćutimo. Došli smo ovde da pošaljemo jasnu poruku da montirani snimci, napadi na bilo koga od nas…

.

Bez rodne ravnopravnosti gubimo potencijal polovine društva

Stavovi, tvrdnje i dezinformacije koji se suprotstavljaju rodnoj ravnopravnosti, odnosno jednom rečju - antirodni narativi, u Srbiji su zastupljeni i…

.

Sajam zapošljavanja u Novom Sadu

Exiem sajam zapošljavanja će biti održan na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, 2. i 3. aprila. Samo neke od…

.

Gen Z posmatra kako njihovi stariji otkrivaju internet i mimove

Ako pitate starije pripadnike Generacije Z, reći će da u početku beše Fejsbuk. Milenijalci će reći da je postojao i…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo