...
TRENUTNO13:30 - 13:45Pesma dana

Društvo / Zdravlje

Korona virus odlaže ekskurzije

09.03.2020.

Ministarstvo prosvete izdalo je preporuku svim školama da se odlože đačke ekskurzije u inostranstvo, zbog korona virusa koji se proširio po svetu. Pre više od nedelju dana izdata je preporuka da se obustave sve ekskurzije u Italiju, a sada se to odnosi na sve zemlje, rečeno je u Ministarstvu prosvete.

.

Budući da je Italija u poslednjih nekoliko dana postala žarište širenja korona virusa, okolne zemlje pojačale su mere prevencije i odložile školske ekskurzije u Italiju.

Novosadski studenti se mahom slažu sa preporukom ministarstva o odlaganju ekskurzija, jer im, kako su pojedini rekli, nije svejedno da putuju ukoliko već postoji svest o tome da u toj zemlji ima zaraženih. Iz tih razloga se ekskurzije odlažu, poneke agencije razmatraju i alternativne ponude ukoliko se ovakva situacija zadrži. Evo nekoliko karakterističnih odgovora:

"Plašim se, pošto sam upoznat s tim da postoji epidemija. Zabrinut sam šta će uopšte biti sa tim i smatram da bi ekskurzije trebalo da budu odložene. S obzirom na to da se virus širi po čitavoj Evropi, najbolje bi bilo da otkažu i da nam vrate novac".

"Plašim se virusa, posebno zbog toga što ne znam koje su relevantne i koje su najtačnije informacije. Nisam sigurna da je pametno da se ide na ekskurziju".

"Ne plašim se virusa, mislim da je to preuveličavanje. Volela bih da odem i u Italiju, Španiju i Francusku i ne bih volela da odlože ekskurzije. Prema priči agencije, mislim da svakako neće biti odložena".


Emisiju "O tome se priča" možete da poslušate u plejeru.

Turističke agencije našle su se na meti, što onih koji smatraju da bi sve ekskurzije trebalo da budu odložene, tako i onih koji misle da ne postoji realan rizik za zarazu. Jasmina N. je radnica u jednoj novosadskoj turističkoj agenciji. Ona kaže da u agenciji rade u skladu sa preporukama nadležnih.

"Za sada mogu da kažem da su apsolventske eskurzije planirane za april ili maj, što znači da postoji mogućnost da će situacija biti sanirana, odnosno, da više neće biti bojazni od korona virusa što bi kao rezultat imalo otvorene granice. Pošto naša agencija u ponudi ima mnogo država, savesno pratimo dešavanja kod njih. Ne samo da pratimo naše medije, već se informišemo i putem medija tih država", kaže Jasmina.

Ona je rekla kako se nada da će do proleća zaista sve biti u redu.

"Ukoliko se situacija ne promeni, razmišljamo o koracima i alternativama koje možemo da ponudimo studentima koji su već počeli da uplaćuju novac. Da li bi ekskurzijamogla da bude negde u Srbiji, to još ne mogu sa sigurnošću da tvrdim, ali svi oni koji su odlučili da preko nas idu na put mogu biti sigurni da će o svemu biti blagovremeno obavešteni. I o altenativama, ali i o potencijalnom vraćanju novca. U svakom slučaju, voleli bismo da apsolventi dobiju zasluženi odmor i provod, naravno, ne na uštrb zdravlja. U ovakvoj situaciji ne možemo da rizikujemo", rekla je naša sagovornica.

korona virus granice jpg

Goran Stevanović, upravnik Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije, u izjavi medijima rekao je da je sve spremno za najcrnji scenario u slučaju širenja korona virusa, ali se nada da do toga neće doći. Potvrdio je da je uveden inspekcijsko-epidemiološki nadzor za sve građane koji dolaze iz Italije.

"U ovom trenutku se svi moramo ponašati odgovorno. Ako je moguće, izbegavati odlazak u ugrožena područja gde se pojavljuje transmisija korona virusa, a svi koji se vraćaju iz tih područja trebaju postupati po uputama sanitarnih inspektora i epidemiologa na graničnim prelazima", poručio je Stevanović.

Podsetimo se na kraju generalnih preporuka za smanjenje rizika od akutnih respiratornih i drugih infekcija, poput gripa, čija sezona traje. One se odnose i na smanjenje rizika od korona virusa i treba ih se pridržavati:

– često prati ruke vodom i sapunom (najmanje 20 sekundi) ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola.

– prilikom kašljanja ili kijanja pokriti usta i nos unutrašnjom stranom lakta ili jednokratnom maramicom, koju nakon upotrebe bacite i operite ruke. 

– izbegavati dodirivane očiju, nosa i usta neopranim rukama.

– izbegavati blizak kontakt s osobama koje imaju povišenu temperaturu, kašlju ili otežano dišu.

– potrebno je držati razmak najmanje metar između vas i drugih ljudi, posebno onih koji kašlju, kijaju i imaju povišenu temperaturu.

– ako imate povišenu temperaturu, kašljete i otežano dišete, potražite medicinsku pomoć, a prethodno telefonom naglasite zdravstvenom radniku istoriju putovanja.

J.M.

Možda te još zanima:

.

Postali smo imuni i na priču o koroni

Građani mahom ne haju za upozorenja o sve raširenijoj epidemiji kronavirusa. Ušli smo u četvrtu sezonu COVID pandemije, pojava novog…

.

Uspomene na "Lockdown"

Po mnogo čemu jedinstvena knjiga "Novosadski dnevnik izolacije" pojavila se u prodaji, a promocija je održana prošlog vikenda u knjižari…

.

Vredi pročitati: Dnevnik 2020.

Godina 2020. je, hteli to sebi da priznamo ili ne, ostavila traga u našim životima. Kako je te dane videlo…

.

Omladinski rad nakon korone: Projekata sve više, učesnika sve manje

Dve godine nakon početka pandemije omladinski sektor suočava se sa redovnim problemima u vanrednim okolnostima. Sa popuštanjem restriktivnih mera stari…

.

Pandemija postaje izgovor za sve naše promašaje i muke

Pandemija koronavirusa poremetila je sve. Pune dve godine određuje bezmalo sve naše poteze, planove, preslikava se u svakoj našoj težnji,…

.

U 2021. godini reagovali smo na vakcine, zagađenje i kulturu otkazivanja

U protekloj godini, od tema kojima smo se bavili u emisiji "Za i protiv", tri su se izdvojile po vašim…

  • 13:10 Vredi pročitati
  • 13:20 Tehnologija
  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Vaš DJ sat

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo