...
TRENUTNO10:30 - 10:45Tehnologija

Društvo / Zdravlje

Karantin umesto predavanja i šetnje po Rimu

30.03.2020.

Dozvoljeno kretanje do 17 časova, dugi redovi ispred veleprodaja i apoteka, nestašica asepsola i drugih sredstava za dezinfekciju, u popodnevnim časovima, kada je lepo vreme, veliki broj ljudi u gradu... Tako izgleda karantin u Srbiji. Sa druge strane, u Italiji, zemlji u kojoj na dnevnom nivou od posledica korona virusa umre više od 800 ljudi, mere izolacije su daleko strožije.

.

U ovoj zemlji se i dalje nalazi Anđela Filipović koja je početkom godine otišla u Rim na studentsku razmenu. Došla je sa namerom da se usavršava, da upozna novu kulturu i nauči italijanski jezik. Međutim, boravak u ovoj zemlji drastično se promenio.

"Umesto dana na fakultetu sa kolegama, pa posle toga obavezne šetnje do kuće, dan mi se pretvorio u iščekivanje novih vesti o broju novozaraženih i umrlih. Međutim, dane u karantinu lakše podnosim zbog činjenice da sam sa još četiri osobe iz Srbije, pa se međusobno bodrimo i ne dozvoljavamo sebi da klonemo duhom", priča Anđela.

Svojim primerom pokazuju i da je mogće kvalitetno ispuniti vreme i zaboraviti na činjenicu da ste 24 sata zatvoreni u jednom stanu. Umesto da kukaju zbog toga što im se boravak u Italiji pretvorio u pakao i što neće ispuniti ni pola od onoga o čemu su maštali, odlučili su da lepo organizuju život u izolaciji.

"Igramo društvene igre, učimo jezik, završavamo onlajn obaveze prema fakultetu u Rimu, kao i obaveze prema matičnom fakultetu u Srbiji. Takođe, postoje onlajn kursevi koji su sada besplatni, tako da svako od nas ima neke teme koje ga zanimaju i koje prati. Ja imam predavanja od 9 do 17 časova i jednu pauzu od sat vremena, koju obično iskoristim za ručak i odmor. Nakon predavanja, pređem materijal za naredni dan i svi zajedno spremimo neku večeru. Svakog drugog dana imamo obaveznu fizičku aktivnost, svako je dobio zaduženja i vodi svoj trening, a ostali ga prate. Jednostavno, morali smo da ubacimo neki vid zabave, da bi podigli moral i pozitivnu energiju, a time i upotpunili dan u izolaciji. Nažalost, bez obzira na sve, postoje dani i momenti u kojima svako od nas ima osećaj anksioznosti, straha od nepoznatog i stresa, ali se zaista trudimo da zajedničkim snagama sve to prođemo što brže", navodi Anđela.

rim3 jpg

S obzirom na to da fakulteti u Italiji sigurno neće raditi još neko vreme, profesori organizuju predavanja putem aplikacije Zoom. Oni su u ulozi moderatora, koji beleži prisustvo i aktivnost svakog od studenata.

"Predavači su isti oni profesori koji je trebalo da dođu na naš Univerzitet iz različitih delova sveta, ali su zbog ove situacije prinuđeni da nastavu vode na ovaj način. Vrlo često dobijamo zadatke u grupama, gde analiziramo različite teme predavanja. Postavljaju nam i pitanja na koja moramo da damo sugestiju, odgovor ili naše mišljenje, tako da moramo aktivno da učestvujemo sve vreme, iako su predavanja onlajn", kaže Anđela.

Kretanje po Italiji gotovo je onemogućeno. Nije dozvoljeno, kao u Srbiji, da prošetate po sunčanom danu i time ugrozite sebe i svoju porodicu. Mere su drastično pooštrene, s obzirom na to da je broj umrlih sve veći. Čini se da je to jedini način da se utiče na svest građana.

"Ograničeni smo na kupovinu namirnica i odlazak do apoteke, uz poseban sertifikat koji morate uz dokumenta da imate sa sobom u slučaju da vas zaustavi policija. Na njemu je tačno naznačena trasa od tačke A do tačke B kojom se krećete. U slučaju da nemate ovlašćeni sertifikat sa sobom, plaćate propisanu kaznu ili idete u pritvor. Nije dozvoljena slobodna šetnja ili obavljanje fizičke aktivnosti napolju. Sve javne površine i parkovi su zatvoreni, ulice su prazne i građani zaista striktno poštuju ove mere. Svi koji su napolju koriste kompletnu zaštitu i drže propisano odstojanje od dva metra", priča Anđela.

rim2 jpg

S obzirom na to da je Vlada Srbije donela odluku da omogući povratak svih onih studenata koji se nalaze u ugroženim zonama, Anđela će u daljem periodu pratiti nastavu iz Srbije. Međutim, ona neće biti u mogućnosti da ode kući, već će biti u karantinu postavljenom na našoj granici.

"Semestar traje do polovine juna i za sada nemam informacije o tome da će biti skraćen ili prekinut, jer se nastava obavlja onlajn. Nove mere italijanske vlade očekujemo trećeg aprila, kada ćemo znati konkretnije informacije što se tiče univerziteta i pohađanja dalje nastave. Za sada raspolažemo informacijama koje dobijamo od ambasade Srbije u Rimu i ponešto pročitamo u štampi. Ono što znamo je da pri povratku u Srbiju moramo da budemo 28 dana u obaveznom karantinu koji se nalazi u Moroviću i Šidu", navodi Anđela.

Situacija u Srbiji daleko je bolja nego u Italiji, bar za sada. Ukoliko budemo svi u svojim kućama i ukoliko ne budemo zloupotrebljavali vreme do policijskog časa, stanje ne bi trebalo da se pogoršava. Anđela i njene kolege dali su svima primer kako dobro iskoristiti vreme u karantinu.

M. M.

Možda te još zanima:

.

Realna cena maski je ona pre korone

Sećate li se onog perioda karantina i "pikova", kada su jednokratne maske koštale i po 120 dinara? I kada je…

.

Remi: U redu je da kažeš "nisam dobro"

Vreme pandemije je nešto na šta ne možemo da utičemo, ali nas to ne sprečava da se izrazimo, budemo kreativni…

.

Vreme je za popravljanje "karantinskih" frizura

Vest koja je tokom protekle nedelje sigurno obradovala mnoge je da frizerski saloni ponovo rade. Nakon sedam nedelja, opet su…

.

Fantomov teleport u neonske snove

Noćne priče provučene kroz anime ikonografiju, uz retro dodir domaćeg betona. Na ovakav način možemo opisati muziku koju stvara Fantom. Iza ovog…

.

Važno je pomeranje od žarišta panike

U našoj državi je već nedeljama vanredno stanje. Situacija nije nikome laka, ali određenih razlika u životu na selu, prigradskim…

.

Netfliks - najveći profiter izolacije

Ova godina je odlično počela za Netfliks - broj korisnika raste iz meseca u mesec, ali pitanje je da li…

  • 10:10 Pesma dana
  • 10:20 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Dnevna soba

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo