...
TRENUTNO00:00 - 11:00Music Mix by Majkić

Društvo / Zdravlje

Energetska pića mogu ozbiljno da nam naškode

23.05.2019.

Povremena konzumacija nekog energetskog pića neće ni malo naškoditi vašem organizmu, ali bi redovna mogla da vas košta zdravlja na duge staze. Ovo bi mogao biti sažetak priče o, trenutno, najpopularnijem piću među mladima u Srbiji, da su stvari tako jednostavne. Ali, na žalost, nisu. Desetak brendova energetskih pića dostupno je u našim prodavnicama, dok se u svetu prodaje na stotine sličnih sokova koje reklamiraju kao energetsku bombu koja je svakodnevno potrebna našem organizmu.

.

Iako postoje još od početka šesdesetih godina, energetska pića nisu doživela neki univerzalnu regulaciju koja bi ih ozbiljnije ograničila. Štaviše i istraživanja njihovog uticaja na organizam sporadična su i retka. Ipak, ona koja su rađena u različitim delovima sveta ukazuju nedvosmisleno na isti zaključak: energetska pića mogu ozbiljno da nam oštete srce, jetru, povećavaju rizik od srčanih oboljenja, dijabetesa i mnogih drugih neželjenih posledica.

Kako ih najčešće konzumiraju adolescenti i studenti, poslednjih godina stvara se generacija koja bi mogla ozbiljno dodatno da košta zdravstvene sisteme.

Evropska agencija za bezbednost hrane procenila je nedavno da 30 odsto odraslih, 68 odsto adolescenata i 18 procenata dece ispod deset godina piju energetska pića. Iako su počela da se proizvode kao energetsko sredstvo koje obezbeđuje veću koncentraciju i energiju za rad, ona su sada deo trenda koji se zahuktava matematičkom progresijom. Iz ovih podataka jasno je da su mladi ti koji najviše rizikuju i najmanje o tim rizicima razmišljaju, a upravo kod njih posledice mogu najlakše da se primete. Adolescenti, po pravilu zdraviji od svojih roditelja, zahvaljujući čestoj konzumaciji energetskih sokova često postanu razdražljivi, nervozni, poremeti im se san i postaju anksiozni.

energy1 jpg

Tehnolog Dušan Pajkić za Oradio kaže da većina sastojaka energetskih pića sama po sebi nije opasna, ali da je ključ u preterivanju, čemu su mladi naročito skloni. U takvim okolnostima, ovi proizvodi sadrže neka jedinjenja koja značajno mogu da nam poremete zdravlje.

"Stvar je trenda i mode. Različite stvari su bile poularne, pa je jedno vreme bilo nezamislivo ne uzimati pića sa zaslađivačima, onda su došle takozvane zero varijante, a sada imamo energetska pića, iako ona u Evropi postoje još od 1984. godine. Energetska pića se sastoje od istih osnovnih sastojaka: vode ili mineralne vode, šećera, kofeina, taurina, vitamina iz B kompleksa i glukonolaktona. Mogu imati i ekstrakte nekih biljaka poput guarane, ginko bilobe, a dodaju im se i ukusi kako bi bili primamljiviji", kaže Dušan.

Prema njegovim rečima, sva ta jedinjenja moraju biti na listi dozvoljenih aditiva kako bi se našli u proizvodu, a proizvod na tržištu.

"Koliko znam, proizvod ne može ići u prodaju ako sadrži neku nedozvoljenu materiju i proizvođači to poštuju. Da li stavljaju nešto od toga tajno, ja ne mogu da tvrdim, ali svi ovi sastojci se nalaze u brojnim pićima, ali u mnogo manjim koncentracijama", objašnjava Dušan.

Jedno od istraživanja, koje su potpisali naučnici sa Univerziteta Teksas u Hjustonu pokazalo je nedavno da konzumiranje samo jednog energetskog pića u pojedinim slučajevima može da poveća rizik od infarkta i da taj rizik traje oko 90 minuta od trenutka konzumiranja. Naučnici su utvrdili da energetska pića sužavaju krvne sudove, što otežava cirkulaciju i ograničava dotok krvi u vitalne organe, uključujući i srce.

Od ranije je poznato da energetska pića loše utiču na želudac, nervni sistem i da mogu izazvati probleme sa srcem ukoliko se konzumiraju u većoj količini, ali sada je spisku negativnih efekata dodat i povišen rizik od metaboličkog sindroma.

I Svetska zdravstvena organizacija upozorila je da preterano konzumiranje energetskih napitaka može da dovede do zdravstvene opasnosti, naročito po adolescente. Oni su doneli niz preporuka, među kojima su i one koje kažu da bi trebalo ustanoviti gornje granice opasnih jedinjenja u tim proizvodima, ograničiti reklamiranje i prodaju pića maloletnicima, obučiti lekare da obrate pažnju na ovu vrstu problema ii edukovati javnost da bude svesna koje posledice za sobom vuče preterano uživanje u ovoj vrsti sokova. Konkretni koraci, naravno, zavise od pojedinačnih država.

U Evropskoj uniji energetski napici prodaju se slobodno, ali pojedine zemlje stvorile su regulaciju ove oblasti, pa je Mađarska i energetskim pićima udarila taksu, dok je Švedska kategorizovala sve brendove, a neke od njih načinila nedostupnim za mlađe od 18 godina.

energy2 jpg

Razgovarali smo o ovoj temi sa lekarom specijalistom higijene Draganom Balać, koja kaže da energetska pića nisu problematična kada ih konzumiramo tek povremeno i nikako u kombinaciji sa alkoholom ili drogama.

"Još je Paracelzus rekao da nam sve što se unosi u ograničenim količinama čini dobro, a ako se unese u prevelikim količinama, predstavlja otrov. Znamo da su energetska pića puna 'hemije', a najviše kofeina, jer ga tu ima u mnogo većoj količini nego u kafi ili čaju. Tu je naravno i taurin koji je deo našeg organizma, ali u kontrolisanoj količini, kao i glukonolakton, za koji još uvek ne znamo ima li negativan efekat na naš organizam", kaže Dragana Balać.

Prema njenim rečima i kofein i taurin dokazano mogu imati negativne posledice po decu, trudnice i dojilje, dok su adolescenti poseban i veći problem.

"Adolescenti energetska pića često ne konzumiraju sama već ih kombinuju sa alkoholom i, što je još gore, drogama. Ne postoji dovoljan broj studija koje bi mogle da pokažu kakve sve probleme mladi mogu imati u ovakvim kombinacijama. Sami energetski napitci pojačavaju rad srca, izazivaju aritmiju i još niz problema, pa možete zamisliti kakvi su u kombinaciji sa alkoholom i drogama", kaže Dragana.

Naša sagovornica kaže energetska pića, na biohemijskom nivou zaista podižu energiju na kratko i omogućuju konzumentima da izdrže nespavanje, ali da preterivanje u tome može imati ozbiljne posledice po zdravlje.

"Ukoliko želite da podignete energiju organizma bavite se sportom, započnite bilo koju vrstu fizičih aktivnosti, šetajte, trčite, vežbajte. To su prirodni načini da se dopuni energija i obezbedi koncentracija za učenje i rad", poručuje Dragana Balać.

Ona upozorava da su energetska pića odavno izašla iz klupskog života i da su sveprisutna u teretanama i vežbaonicama, što je potpuni nonsens, jer ljudi bukvalno potiru trud uložen u zdravlje njihovom konzumacijom.

Kompletnu emisiju "Za i protiv" posvećenu energetskim pićima poslušajte na našem podkastu.

P.K.

Možda te još zanima:

.

Vitezovi modernog vremena

Neke od novih igara kojima se zabavljaju mladi jednostavno nemaju dobar prevod na naš jezik, pa u nedostatku domaćeg naziva…

.

Ima li leka za laži na društvenim mrežama

Odavno je jasno da su društvene mreže postale deo problema slobodnog izražavanja, a ne njegovog rešenja. Količinu lažnih vesti, dezinformacija,…

.

Ozbiljan uticaj pandemije na mlade

Krovna organizacija mladih Srbije - KOMS objavila je istraživanje Život mladih u Srbiji: Uticaj KOVID 19 pandemije. Ključne teme kojima…

.

Korona dodatno ugrozila mlade na tržištu rada

Prema poslednjem KOMS-ovom Alternativnom izveštaju o položaju i potrebama mladih u Srbiji, više od 60 odsto ispitanika nije zaposleno na…

.

Nauka za sve ili dostupna svima?

Otvorena nauka je sintagma koja obuhvata veliki broj aktivnosti koje menjaju pristup naučnom istraživanju i rezultatima naučnog rada i doprinosi…

.

HIV pozitivne osobe marginalizovane i diskriminisane

Današnji dan se obeležava kao Svetski dan borbe protiv side. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Vojvodine, od početka godine…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 11:00 Radio Gruvanje
  • 12:00 U kakvoj zemlji želim da živim

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo